home > mjuzik > LIVE AID

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: LIVE AID (Warner, 2004)

Tijekom godina bilo je mnogo "benefit" događaja kojima se željelo skupiti nešto novaca, kako bi se pomoglo nekom ili se ukazalo na nešto. Jedan od najnovijih takvih pokušaja je nedavni, prilično neuspjeli, koncert na milenijumskom stadionu u Cardiffu za žrvte tsunamija. Na njemu su između ostalih nastupili MANIC STREET PREACHERS (koji su na tom stadionu odsvirali svoj milenijumski koncert na prelazu iz 1999 u 2000 godinu), KEANE, SNOW PATROL, gomila nepoznatih bendova, pa čak i ERIC CLAPTON, za kojeg nikom nije jasno kako se našao tu.

Svakako najpoznatiji koncert iz te vrste bio je LIVE AID, koji se održao prije skoro 20 godina (13/07/1985) u isto vrijeme na dva stadiona u dva grada na dva kontinenta. Fascinantne činjenice o ovom koncertu mogli bi nabrajati do kraja ovog texta, pa ako nekog zanima, nek počekira njihove službene stranice. Najbitnija činjenica koju se nikako i nikad nesmije izostaviti jest da su na LIVE AIDu sve tadašnje zvijezde bez honorara nastupile kako bi tim činom pomogli gladne u Africi. Tim koncertom i drugim promidžbenim aktivnostima, do danas je skupljeno više od 140.000.000 dolara.
[ bono vox ]

bono vox

Tog popodneva i večeri, prije skoro 20 godina, zamolio sam roditelje da mi ne smetaju, zatvorio se u sobu, prištekao kazetofon na TV i uredno snimao skoro cijeli koncert. U tih skoro 20 godina neke kazete su se izlizale od slušanja, neke su se pogubile, a ja sam živio u nadi da ću još jednom u cjelosti ili djelomično vidjeti taj veličanstveni događaj. Svijetom je kružilo ponešto ilegalnih VHS kopija tog koncerta, no mi smo ipak živjeli tamo gdje jesmo. I tako sve dok nisam upoznao čari interneta i došao do nekih video zapisa, meni značajnijih nastupa (U2, SIMPLE MINDS...).

Godine su prolazile, a izdavači su pokušavali nagovoriti sir Bob Geldofa da se ipak upuste u objavljivanje LIVE AIDa. S obzirom da taj koncet nije bio sniman profesionalno i legalno, već samo za potrebe TV gledateljstva, bilo je jako teško doći do nekih materijala i do nastupa nekih izvođača. Tako je neposredno prije božičnonovogodišnjih blagdana (koje li dlučajnosti) svjetlo dana ugledao četverostuki box s više od 10 sati programa. Kako je bilo vrijeme darivanja, dogodilo se da sam sebi dobio ovo izdanje, i to prva dva DVDa za Božić, a druga dva za Novu godinu. Tako je ipak bilo lakše podnijeti trošak od tristotinjak kuna, za koje ipak vjerujem da su otišle u dobre ruke.

I što reći, već pri prvim taktovima Rockin' All Over the World STATUS QUOvaca, trnci prolaze tijelom, a osjećaj je da bih tih desetak sati materijala, kad bi bilo vremena, mogao pogledati u jednom dahu, bez obzira na izvođače, jer ipak to su pjesme moje mladosti, koje sam s nekolicinom istomišljenika nemilice gutao.
[ ready freddy ]

ready freddy

Bilo bi predugo nabrajati i opisivati sve izvođače, a s obzirom da su 80e bile godine čudne glazbe (novi romantizam...) i još čudnije mode (štucne, siledžice...) i katastrofalnih frizura (fudbalerke, trajne...), zaaakon je podsjetiti se tih momenata. Uz mlade nade (MADONNA), velike zvijezde (QUEEN, SIMPLE MINDS, DURAN DURAN), bilo je tu i zvijezda u usponu (U2, SADE), pa i izvođača zalutalih iz 70ih (STATUS QUO, WHO...) i koječega drugog. No, svih njih to nije bilo briga jer su se okupili zbog plemenitog cilja. Plameniti cilj obavljen je i kupnjom ovog DVDa jer veći dio novaca od proaje ide u dobrotvorne svrhe.

Slijedi nekoliko top lista izvođača, svrstanih po kategorijama.

TOP 5 NAJ NASTUPA
1. U2
2. QUEEN
3. SIMPLE MINDS
4. DURAN DURAN
5. STYLE COUNCIL

TOP 5 NAJ LOŠIJIH
1. JUDAS PRIEST
2. BOB DYLAN, KEITH RICHARDS, RON WOOD
3. HOWARD JONES
4. NIK KERSHAW
5. ULTRAVOX
[ hall & oates ]

hall & oates

TOP 5 NAJ SMJEŠNIJIH
1. HALL & OATES
2. KENNY LOGGINS
3. ELTON JOHN & GEORGE MICHAEL
4. MICK JAGGER & TINA TURNER
5. MADONNA
[ mick & tina ]

mick & tina

TOP 5 NAJ ZALUTALIJIH
1. ERIC CLAPTON
2. BOB DYLAN, KEITH RICHARDS, RON WOOD
3. REO SPEEDWAGON
4. JOAN BAEZ
5. CROSBY, STILLS & NASH

TOP 5 NAJ PJESAMA
1. U2 - Bad
2. QUEEN - We Will Rock You
3. BRYAN FERRY - Slave to Love
4. PAUL YOUNG - Come Back & Stay
5. SIMPLE MINDS - Ghost Dancing

Medalja za brzinu - PHIL COLLINS - jer je jedini izvođač koji je uspio nastupiti na oba stadiona!
Medalja za dosadu - DIRE STRAITS - nažalost i danas postoje ljudi koji tvrde da im je Sultans of Swing zaaaaakon!!!
Medalja za hrabrost - RUN DMC - koji su se pojavili sa svojim reperskim poimanjem šou biznisa prije početka regularnog programa, a njihov nastup gledaoci na TV nisu mogli vidjeti.

Neki od nastupa objavljeni su u cjelosti (U2, QUEEN...), neki su skraćeni, a neki nisu iz ko zna kojih razloga došli na ove DVDove (SANTANA, POWER STATION, BILLY JOEL...).

P.S. Cijeli spisak pjesama i izvođača je ovdje.
[ yu rock misija ]

yu rock misija

pedja // 26/01/2005

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Usporedo s glavnim LIVE AIDom na drugim kontinentima i u drugim zemljama glazbenici su taj događaj obilježili na svoj način, pa su se tako pod EXTRAS našle i neke izvedbe iz Australije, Njemačke, Japana, Austrije, pa i naše bivše socijalističke federativne republike. E, to je poseban doživljaj, a srce jače kuca. Za one koji se ne sjećaju, mi smo imali YU ROCK MISIJU s pjesmom Za milion godina (singlica se dobivala s jednim od brojeva popularnog magazina ROCK). Svoje mjesto u toj postavi koja nas je tada prezentirala svijetu našle su najveće YU zvijezde toga doba.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*