home > muviz > Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

kontakt | search |

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2 (David Yates, 2011)

Serijal o Harryu Potteru je došao do svojega kraja. Nakon 10 godina i osam filmova, završila je saga o najpoznatijem mladom čarobnjaku koji je začarao svijet kroz knjige J.K. Rowling, a dodatno je utvrdio svoje mjesto u popularnoj kulturi kroz serijal filmova koji su ponijeli titulu filmskog serijala s najvećom zaradom u povijesti. Zadnja knjiga je zbog financijskih razloga i holivudske logike razdijeljena na dva filma, što se na kraju pokazalo dobrim izborom. Svaki od ta dva filma je dovoljno napet i razvijen da se nitko nije mogao osjetiti prevarenim.
U drugom dijelu Darova smrti događaji se nastavljaju razvijati tamo gdje su stali, Harry, Hermione i Ron se nalaze u sigurnoj kući s još nekim pripadnicima reda Fenika koji je desetkovan, i s jednim goblinom iz banke Gringotts. Vremena je jako malo, a pregovori između Harrya i goblina se brzo raspliću, uz nekoliko brzih fizičkih promjena svi dolaze u Gringotts, a plan kao i svaki drugi koji si zamisle, odlazi u neočekivanom smjeru uz veliku dozu akcije, uzbuđenja i zanimljivih izbora među glavnim likovima.
[  ]

Misija na kojoj se nalazi glavna trojka dobiva novi zamah, vrijeme sve brže istječe, ali i planirana uništavanja horkruksa idu sve brže i bolje. Škola Hogwarts je pod strogom kontrolom Snapea, a dobri učenici i podupiratelji Harrya potajno rade sve kako bi se stanje promijenilo. Kako se potraga za horkruksima nastavlja tako se i potraga nastavlja u Hogwartsu. Bez te škole ne bi bilo ni Harrya, niti svih tih događaja.
Tumorno stanje u cijelom čarobnjačkom svijetu u skladu je sa kamerom i tamnim tonovima koji prevladavaju u ovom izrazito dobrom i umjereno izvedenom 3D filmu. Nema nepotrebnih pokazivanja 3D efekata, niti se radnja u ijednom trenutku zaustavlja da bi ustupila mjesto nekom nepotrebnom razvlačenju u treću dimenziju. Likovi, interijeri i eksterijeri djeluju puno bliže i realističnije, a u pravim trenucima 3D dolazi do izražaja tek toliko da dodaju intenzitet akcijskim scenama. Radnja zadnjega filma nema puno oscilacija, sve se odvija po planu i programu, a ovaj svijet koji je tako poznat i gotovo repetitivan u zadnjem nastavku djeluje drugačije i sasvim sigurno dobiva na snazi zbog činjenice da se radi o zadnjem dijelu - više nema Harryevih konstantnih dokazivanja i kretanja ispočetka, beskonačne borbe s Voldemortom samo da bi se njihova borba u ključnom trenutku prekinula i čekala neka druga vremena za nastavak.
[  ]

Kraj je opipljiv i sa svakom minutom postaje sve jasnije da je ovo završetak priče uz koju su mnoge generacije odrasle i uz koju je prošlo prvo desetljeće 21.st. Događaji koji su obilježili glavne junake pokazuju koliko su prijatelji važni za Harrya, koji ljudima koji ga ne poznaju djeluju kao pompozna budala koja je slavna samo zbog toga što je slavna. Drugi dio Darova smrti potencira činjenicu koju Voldemort i njegovi sljedbenici nastoje prenijeti u okrutnom i jeftinom psihološkom štosu - sve smrti i zlo koje su oni nanijeli drugim čarobnjacima je samo i jedino zbog Harrya Pottera.
Na njegovu sreću, u najgorim trenucima, dok se Hogwarts nalazi pred najvećim napadom Voldermortove zle sile, svi mu daju podršku, alo nitko to ne radi samo zbog Harrya. Svjesni su opasnosti, a napokon i većina likova spoznaje koliko je težak i naporan život Harrya, Hermione i Rona.
[  ]

Školovanje je za uigrani trio bilo puno iznenađenja, zagonetki, krvavih obračuna, gubitaka, a prije svega zajedništva i timskog rada. Koliko god da je Harry djelovao sam u određenim trenucima, bez svojih prijatelja ne bi nikada došao do prilike da završi, jednom za svagda, kletvu koja ga je pratila od djetinjstva. I nakon svih tih napora, malih pobjeda i velikih gubitaka, sve se svodi na posljednju trećinu zadnjeg filma. Voldemortova duša ostaje bez većine horkruksa, Harry saznaje Snapeovu skrivenu prošlost, a priliku da se napokon suoči s Voldemortom dobiva nakon nekoliko nevjerojatnih i čudnih događaja. Kraj se povezuje sa kratkim izletom u budućnost glavnih likova, 19 godina kasnije. Ovaj serijal se po malo čemu može nazvati malim i nevažnim. Najveći engleski glumci (tek ih nekoliko nedostaje u ovih osam ostvarenja), zanimljivi likovi uz koje ova uzbudljiva vožnja završava na visokoj noti i jedan čitavi svijet koji ostaje sljedećim generacijama, spreman da ga se otkriva iznova i iznova.

ocjena filma [1-10]: 7

robert tabula // 15/07/2011

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o filmu
cover: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
režija: David Yates
scenarij: Steve Kloves
glazba: Alexandre Desplat
fotografija: Eduardo Serra
montaža: Mark Day
uloge: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Matthew Lewis, Bonnie Wright, Maggie Smith, Michael Gambon, Maggie Smith, Evanna Lynch, Tom Felton, Warwick Davis, Jason Isaacs, Kelly Macdonald, Gary Oldman, Jim Broadbent

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*