home > muviz > GREEN LANTERN 3D

kontakt | search |

GREEN LANTERN 3D (Martin Campbell, 2011)

Likovi iz stripova su trenutno jako popularni u Hollywoodu i filmske adaptacije se mogu očekivati gotovo svakog mjeseca u najjačoj ljetnoj sezoni. Dvije najveće strip kuće gotovo jedine izbacuju na tržište svoje junake koji su u nekim slučajevima globalno prepoznatljivi, a u nekima će tek postati. Kod Green Lanterna se ne može govoriti o prevelikoj popularnosti izvan stripovskih krugova, ali igrom slučaja i uz odobrena sredstva ovo je trenutno najnoviji lik iz DC-a koji je dobio svoj uvod u svijet filmova. Možda se ne radi o najzahvalnijem liku koji nosi titulu superheroja, ali se svakako radi o jednom od likova koji je pun mana i često donosi krive odluke. I to samo u slučaju kada si da vremena da razmisli o nečemu. Njegov posao najboljeg pilota u Ferris tvrtki ne podupiru redovni dolasci na posao, a njegov ego na borbenoj vježbi s bespilotnim letjelicama donosi velike štete tvrtki na poslovnom planu. Hal Jordan je uglavnom nepouzdan, nesmotren, neodgovoran i fokusiran na avione i žene, a njegov toplo hladni odnos s Carol Ferris koja mu je i šefica i partnerica u zraku ne pomažu mu da bolje funkcionira s ljudima na poslu ili izvan njega.
[  ]

Iz nekog razloga prsten Green Lanterna Abin Sura izabire upravo njega kao nasljednika koji mora štititi jedan sektor svemira u kojemu se nalazi i naša Zemlja. Važnost jedne takve činjenice i otvaranje čitavih svjetova pred očima neustrašivog i neodgovornog pilota nisu tako impresivni za njega. Halov susret s ljubičastim izvanzemaljcem nije previše potresan, koliko bi mogao biti, a ubrzo prihvaća svoju ulogu jer mu je sve to jednostavno super. Što se toga tiče u potpunosti je u pravu. Kako prsten bira najhrabrije i najodlučnije, tako i Hal polako shvaća da njegovo prijašnje ponašanje nije u skladu s onime kojemu se teži pod teretom prstena. Paralelno s Halovim upoznavanjem s prstenom, znanstvenik Hector Hammond je pozvan u jedan vladin laboratorij pod vodstvom doktorice Waller kako bi analizirao mrtvo tijelo Abina Sura. U trenutku nepažnje zarazi se s djelićem jednog drugog izvanzemaljca, Parallaxa. To zlo je Abin Sur privremeno riješio u prošlosti, ali se zbog jedne nesreće u svemiru oslobodilo, smrtno ranilo Abina i započelo pohod iza kojeg ostaju samo mrtvi planeti, hraneći se jedino sa strahom bića koja proždire.
[  ]

U međuvremenu prsten Hala dopremi na Ou, planet na kojem obitavaju Čuvari, besmrtna bića koja su i osnovala Green Lantern Corps. Oni su shvatili da je najveća energija u svemiru volja i uspješno su je sakupili i stvorili zelene prstene. Volja nosioca upravlja prstenom i gotovo da i nema granice što se sve može napraviti s njime. Hal prolazi kratak trening program koji i nije toliko zahtjevan mada trening instruktor Kilowog u početku zadaje dosta muka i za dobru mjeru ubaci i pokoji dobar savjet. Sve se to brzo rješava i radnja se uglavnom vraća na Zemlju - koliko god da je Hal zaštitnik velikog komada svemira ipak mu je zanimljvije na Zemlji. Tu se upušta u nekoliko superherojskih akcija, zbližava se sa Carol, ali film nudi premalo toga da bi zaista pokrenuo sokove gledatelja. Pomalo dosadna priča o nastanku lika ne nudi ništa novo, ali u isto vrijeme ne uspijeva ni zadiviti sa beskrajnošću svemira, zanimljivim konceptom borbe putem volje, velikim promjenama koje svi likovi nekako lako prihvaćaju.
[  ]

Peter Sarsgaard pretjeruje s mjerom u ulozi Hectora Hammonda i nudi najviše zabavnih scena od svih glumaca, Ryan Reynolds je u naslovnoj ulozi dobar, ali filmu nedostaje životnosti, bolje upotrebljenih specijalnih efekata i više akcije. Završni obračun se prelako i prebrzo završava jer se film svako malo mora vraćati na dijaloge Hala i Carol koji ovdje ipak nisu trebali dobiti toliko minutaže. Bez ovoga filma i postanka novoga superheroja na filmskom nebu se moglo, a ne bi se ništa izgubilo da se iz scenarija izbacio poneki dio o Halovoj prošlosti koji se nalaze unutar stripova o njemu. S nadom da će nastavak donijeti sve ono što je mogao i ovaj film bilo bi šteta da se ne iskoristi šansa za znatno poboljšanje.

ocjena filma [1-10]: 4

robert tabula // 15/08/2011

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*