home > muviz > THE SIMPSONS MOVIE

kontakt | search |

THE SIMPSONS MOVIE (David Silverman, 2007)

Priča ide ovako: nakon njemu tipičnog razvoja događaja, Homer Simpson prouzrokuje curenje radioaktivnog otpada u gradu Springfieldu. Šef Agencije za zaštitu okoliša (koja je ovdje prikazana kao najbolje istrenirana protuteroristička organizacija!) uspjeva dobiti zeleno svjetlo od američkog predsjednika Arnolda Schwarzeneggera (yep, it's him!) da grad izolira staklenom kupolom od ostatka svijeta. Naravno, stanovnicima se to ni malo ne svidi, pa se Homeru smiješi linč, ako uz pomoć svoje obitelji, sam nešto ne poduzme...
[ odnos otac-sin, pun međusobnog pomaganja ]

odnos otac-sin, pun međusobnog pomaganja

"The Simpsons" su puno puno više od još samo jedne američke serije - oni su najdulja animirana serija u povijesti TV-a (ovakva kakvu poznajemo danas je započela 1989.g., uz ukupno 18 sezona i preko 400 epizoda), a bome i najdulja humoristična serija u povijesti iste svjetleće kutije. Oni su parodija na tipičnu američku obitelj i američki način života (protiv koje je recimo svojedobno glas digao i bivši predsjednik George Bush stariji, otac ovog trenutnog, nazvavši ju opasnošću za američki moral), poznati po čitavom svijetu. Oni se, baš poput Top Liste Nadrealista na ovim prostorima ili Monty Pythona po cijelom svijetu, citiraju - oni su kult. A doprinijeli su i da se u Oxfordskom riječniku danas nalazi onaj legendarni Homerov izraz: D'oh!

Nakon 18 godina male kutije, došlo je na redu i veliko platno! Režije ovog velikog filmskog zalogaja se latio stari laf u seriji David Silverman, ne-simpsonovskoj publici najpoznatiji kao redatelj Pixarovog "Monsters, Inc." (2001), koji je prema vlastitom priznanju bio blizu da ga i napusti na samom početku. Naime, razlika između same serije i ovog filma će pažljivijem gledatelju biti vrlo brzo od početka očita: osim naravno same priče koja strukturalno mora biti takva da popuni očekivanja obožavatelja ne 25, nego 90 minuta, u tehničkom je dijelu priče stvar u tome da u seriji nikada nije bilo nekih "masovki" sa mnogo likova (koje sad u filmu imamo), niti nekih posebnih akcijskih prizora (koje, pogađate, također sam imamo), a i sam film je drugačijeg, širokog formata. Stoga se i pribjeglo računalnoj animaciji kao ispomoći u takvim situacijama, što moram priznati da se vidi u nekoliko scena, ali im to ne uzimam za zlo.
[ simpsonovi - (ne)tipična američka obitelj ]

simpsonovi - (ne)tipična američka obitelj

Jer, glavno je da je priča dobra, da su fore odlične (i politički nekorektne!) i da lete sto na sat (primjerice, sprdanje sa samim gledateljima odmah na početku filma: okrećući se publici u kinu gdje sjedi sa svojom obitelji, odnosno okrećući se nama pred velikim platnom, Homer kaže nešto u stilu da samo bedaci plaćaju kino da vide ono što mogu doma gledati besplatno na TV-u), baš kao i u seriji, što onda podrazumijeva obavezno višekratno gledanje da bi se polovili svi fazoni. A to je onda, moji prijatelji, scenarij i pol - osim oca serije, Matta Groeninga, na njemu je sudjelovao još čitav niz imena, a ukupna produkcija filma je trajala četiri godine. I to je zapravo glavni odgovor na pitanje zašto se film pojavio tek sada, a ne par godina prije.

Ne treba biti veliki prorok pa reći da će to biti zasigurno jedan od najvećih komercijalno uspješnih filmova ove godine (sa dugovječnom serijom kao predreklamom kakva se samo poželjeti može), koji ni kvalitetom nije razočarao, a znamo i sami kako je to u slučaju prebacivanja serije na veliko platno i nije tako lako.

trailer filma

Obavezno gledati, a obožavatelji i po više puta! A odsjediti i do kraja špice!

ocjena filma [1-10]: 9

sale // 14/08/2007


PS: Čisto radi napomene, odgledana verzija je bila na engleskom, a ne ova sinkronizirana na hrvatski. Iako je domaća ekipa posljednjih godina radila stvarno sjajne stvari sa domaćim verzijama stranih hitova, "Simpsoni" su ipak dugovječna institucija i samim time nekako nedodirljivi. Čak kada ulovim koju epizodu na Austriji me jeza prođe dok čujem neke druge glasove kako govore umjesto onih "normalnih". Stvar navike, naravno, ali mislim da će HR verzija ovog filma ipak pričekati još neko vrijeme prije nego ju ubacim u DVD...
Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*