home > muviz > Oberst Redl

kontakt | search |

OBERST REDL [Pukovnik Redl] (Istvan Szabo, 2009)

Izazov je film Pukovnik Redl (u originalu Oberst Redl) pogledati do kraja, s obzirom da traje 137min. No ukoliko dođete do kraja bivate nagrađeni za svoju ustrajnost i strpljivost.

U glavnoj ulozi je Klaus Maria Brandauer, koji je utjelovio mladića Redla u kolopletu naroda Austro-Ugarske, koji su pod jednim likom, Cara, osuđeni da žive zajedno. Koliko god su narodi međusobno povezani, postoji nepovjerenje među njima, jer svatko mora pažljivo birati što će i kome reći. A pogotovo pred glavnim likom Redlom, s obzirom da je on na kraju svoje karijere u vojsci postao šef tajne službe. Te ima dosje o svima i svakome. Filmska radnja teče polagano, bez naglih preokreta, vrlo predvidljivo, ali vas u jednu ruku očara da pogledate film do kraja. Postoje dovoljno jasni uvodi u Redlov život, od djetinjstva, puberteta provedenog u vojnoj školi, te nastavku vojne karijere, kako bismo dobili jasnu sliku tko je, i kakvo je mjesto Redl zauzimao na društvenoj ljestvici. U djetinjstvu mu je iskazana iznimna čast - kako mu majka objašnjava - što je pozvan u Carsku vojsku. Te mu je to prilika da se prvi u obitelji odvoji od života na selu, i da postane 'netko'. S tatine strane njemačkog porijekla, s mamine Rusin, dolazi u mješovito društvo koje vlada u vojarni. Bez obzira na promjene koje neminovno donose vrijeme, Redl gorljivo zagovara Monarhiju, i smatra Cara kao nepogrešivog vođu. Jasno se to vidi iz njegovog razgovora sa ljubavnicom Katlin koja realno gleda na povijesne promjene, koje će dovesti da će car biti svrgnut. A na to Redl kaže: Volim koncept monarhije. Još uvijek ne mogu smisliti ništa što bi bilo bolje. Dakako, monarh je star, griješi. Bilo bi dobro učiniti neke pomake. Ali ja moram pokazati da je monarhija jaka. Kad bi još netko mislio kao ja, ne bi sve ovisilo samo o tom starcu. Mogli bismo spasiti monarhiju. Sve što ja mogu učiniti, učinit ću. A kao šef tajne policije stvarno je u stanju učiniti nešto što ima utjecaja na živote pojedinaca. A sve u svrhu očuvanja sistema, monarhije i Cara kojemu služi. A kad se upravo to desi njemu, da on bude žrtveno janje u spletkama, hvata ga panika. Istinska panika i jedini istinski osjećaj koji si je kao živo biće dopustio. Jer kod njega nema osjećaja ni za vlastitu obitelj, roditelje, ženu, ljubavnicu, prijatelje.

Nema ekspresivnih glumatanja glumaca (likovi nisu povijesne, stvarne ličnosti, nego izmišljene, jer je film rađen po kazališnoj predstavi "Patriot for me"), a radnja se odvija u vrijeme Austro-Ugarske monarhije. A carska je vojska lonac u kojem se krčkaju sve narodnosti - Židovi, Njemci, Mađari, Česi, Rusini. Te se mladi Redl tamo vrlo dobro snalazi. A prijateljuje sa mladim aristokratom, ljepuškastim Kristof Kubinyijem. Koji ga jednom prilikom kad su u posjetu bordelu, poljubi u usta, te tu počinje Redlovo tajno maštanje o njemu. Ali kako se nigdje u filmu izričito ne implicira da je nakon tog strastvenog poljubca, koji se desio naravno u tajnosti, ikada više došlo do sličnog susreta ili nečega više među njima, nama ostaje ipak velika doza sumnjičavosti da je takvih susreta bilo. Redl čak stupa u ljubavne odnose sa Kristofovom sestrom, te ona zapravo zna da njen ljubavnik mašta o njenom bratu, čak i dok s njom vodi ljubav.

Kroz film nema pozadinske muzike. Glazbu susrećemo jedino kad se ona izvodi u sceni bala pod maskama, ili kad mlada Katalin svira klavir. Taj nedostatak glazbe sam doživjela kao još jedno prikazivanje samog glavnog lika, i trenutne povijesne situacije - odsustvo svake emocije, iskrene ljudske osjećajnosti.

Bez obzira na radnju smještenu u vrijeme Austro-Ugarske, priča slične radnje bi se mogla smjestiti i u neko drugo vremensko razdoblje, jer ima neprolazne teme - ljubav, moć, vlast.

marietta // 18/10/2009

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*