home > muviz > FAHRENHEIT 9/11

kontakt | search |

FAHRENHEIT 9/11 (Michael Moore, 2004)

Općenito, ne volim generalizacije jer jasno da u svojoj biti one nisu poštena stvar prema individualcu, što mi koliko kod imali problema s priznavanjem toga, ipak jesmo. No, s tvrdnjom da je znanje prosječnog Amerikanca poprilično ograničeno, morati ću se složiti. Ne smatram, kao neki, da su oni glupa nacija, već mislim da je bit "njihova problema", između ostalog, i u slabom obrazovnom sustavu koji ih uči vrlo malo o stvarima koje nama spadaju u opću kulturu i samim time od njih stvara zatupljenu masu. Kojom se, vidi slučajnosti, onda lako vlada.

"Fahrenheit 9/11" započinje onim kultnim izborima 2000-te godine u kojima je, činilo se barem tako na početku, pobjedio Al Gore, a zatim naknadnim prebrojavanjem glasova na Floridi GWB. A jeste li znali da, nakon izvještaja brojnih TV postaja o Goreovoj pobjedi, je TV kuća "Fox" prva izvjestila o pobjedi Busha, što su onda zatim svi ponovili, priznajući pogrešku? Što ne bi bilo ništa posebno čudno da odgovorni u "Fox-u" tu večer nije bio nećak GWB-a. Znali ste i da je voditeljica Bushove kampanje ujedno bila i zadužena za prebrojavanje glasova? Kao i da je njena kompanija na razne načine privlačila glasače koji inače ne bi glasali za njega (čitaj: (siromašni) Afroamerikanci)? Ali sigurno ste znali da je guverner Floride njegov brat?

Dakle, film ide od tih izbora, preko (premutnih) okolnosti vezanih za 9/11 (posebno je zabrinjavajuća, u najmanju ruku, scena kad je GBW saznao za napad), do napada na Irak i posljedica istoga, da u jednoj rečenici sumiram sadržaj. No, što bi rekao Joško Lokas najavljujući jedne druge izbore, to nije sve. Prepričavati vam stvari koje Moore iznosi u filmu, nema smisla. Em ih je previše, em se ne bi toliko iznenadili kad bi gledali film. A njega morate pogledati. Jer jedno je biti apolitičan, a drugo biti svjestan stvari koje se dešavaju u svijetu. A o odnosu istine i laži da i ne govorim.

Istina je, da pogledamo stvari sa filmskog stajališta, da ovaj film sadrži previše propagande da bi ga se mogao smatrati dokumentarnim. Istina je i da montaža često izvlači stvari iz kontexta i daje nam novu sliku, koja uopće ne mora biti lažna, dapače. Čak nam donosi bistriji pogled na stvari, rekao bih. Jer u toj poplavi informacija i vijesti kojima smo svakodnevno izloženi sa svih strana (a Amerikanci još i puno više), tko će se sjećati što je tko od političara rekao prije godinu, dvije ili što je obećao na izborima? (Ne pričam sada o Hrvatskoj, ako ste se pogubili na pola puta, iako je očito da i mi postajemo zatupljeni jer nam političari stvarno serviraju sve i svašta u facu, a mi kao pravi podanici sve to prihvaćamo. Jes da opsujemo kad se napijemo, ali opet glasamo za njih.) I upravo tu u par navrata u filmu Moore koristi priliku da na efektan način u kontrast stavi različite stvari koje su rečene u razmaku od 2 godine od strane isith osoba (2001 - Irak nema sposobnosti razviti oružje za masovno uništenje, vojska im se nikad nije oporavila. 2003 - opasnost je iza grma!).

Upravo Michael Moore, kojega mnogi fellow Amerikanci smatraju državnim neprijateljem, dok on sebe itekako smatra patriotom (jer patriot, po svojoj definiciji, je onaj koji voli svoju zemlju, a ne onaj koji radi što mu se kaže odozgo) je jedna od najpoznatijih osoba koja svojim radom (knjige, film, predavanja, aktivizam) često ukazuje da SAD baš i nisu najsjajnija (i jedina!) od svih. Prvo očisti svoje dvorište, kao da mu je moto, što naravno često pogađa Nedodirljivi Američki Ponos. Bez obzira na njegov očit propagandistički (Moore nikada nije skrivao da mu je glavna namjena filma da pomogne srušiti GWB-a s vlasti - da li će u toj nakani i uspijet, vidjet ćemo kroz par dana), a ne dokumentaristički film, skidam mu kapu. Jer da je više takvih svjesnih ljudi, možda bi i Svijet drugačije izgledao.
[ Michael Moore nagovara senatora John Tannera da i on prijavi svoga sina za vojnu službu u Iraku ]

Michael Moore nagovara senatora John Tannera da i on prijavi svoga sina za vojnu službu u Iraku   © Dog Eat Dog Film

Najžalosnije, kako mi se čini, što je ovo samo vrh sante i eto sad našeg dugoočekivanog kapitalističkog društva koje počiva na temeljima profita. I kad ljude odgajaš u tom i sličnom duhu, normalno je za očekivati da će njihovi isprani mozgovi svako malo dovesti do ovakvih i sličnih situacija. A takvom stanju izlaza nigdje na vidiku...

Obavezno gledati.

ocjena filma [1-10]: 9

sale // 29/10/2004

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*