home > najawa > The United Sons of Toil + Nikki Louder + Joe 4 @ Tvornica, 15/06/2011

kontakt | search |

The United Sons of Toil + Nikki Louder + Joe 4 @ Tvornica, 15/06/2011

The United Sons of Toil

The United Sons of Toil su kolektiv duboko ukorijenjen u brušenje noise i math-rock izričaja koji se rasprsnuo iz američkog srednjeg zapada tijekom sredine 90-ih.
To ne znači da se sugerira da su Sons retro bend u bilo kojem smislu, jednostavno nas promukli vokal, štetna gitara, izlomljene i uvrnute pjesme i aranžmani vraćaju u vrijeme kada su etikete kao što su Touch & Go, Amphetamine Reptile, i Dischord Records gospodarili indie-rock "scenom".

Pjesme su energične i tjeskobne, s grubim melodijama i bučnim mrljama mjestimice isprepletenima s izlomljenim strukturama samih pjesama. Ako ste imali prilike prekopati po zbirci albuma The United Sons of Toil, sigurno bi povukli usporedbe na bendove poput Jawbox i Fugazi, uz neke primjese bendova poput Big Black ili Mclusky, te kataloga izdavačke kuće Kill Rock Star.

The United Sons of Toil su prilično brzo postali jedan od boljih bendova iz Madisona sa svojim prvim izdanjem, Hope Is Not a Strategy, iz 2007. godine, oštrim, a opet epskim math rockom uparenim s ljevičarskim vrištanjima u ime proletarijata. Trio je zatim naslijedio to izdanje s novim albumom, Until Lions Have Their Historians, Tales of the Hunt Shall Always Glorify the Hunter, koji najavljuje 2009. i 2010. godinun kao najbolje do tada. Ove godine bend je našao više vremena za sviranje u svojoj matičnoj državi uzimajući kratke turneje po srednjem zapadu, izvodeći sve više pjesama sa svojeg novog albuma, When The Revolution Comes, Everything Will Be Beautiful, zadržavajući iskreni intenzitet uživo, krajnje nasilan zvuk koje bi mala, ali privržena publike zna cijeniti.

Nikki Louder

Bend dva brata i prijatelja, oformljeni 2007. godine. Do kraja 2007. izdaju EP pod imenom Silent Bird u svojoj izdavačkoj kući Cheap Tune Records. Kako vrijeme odmiče, bend svira pristojan broj koncerata putujući kroz cijelu EU, te zemlje bivše Jugoslavije kako i kroz UK. 2009. godina znači njihovu prvu kreativnu eksploziju u debitantskom albumu, Alain, I'm Sorry, koji je doslovno otpuhao sve ispred sebe i donio bendu epitet jednog od najboljih slovenskih bendova kao i jedno od najboljih izdanja slovenske "scene" te godine.

Sada, momci već imaju svoje drugo izdanje, Our World Died Yesterday (Moonlee Records), koji je još bučniji i još siroviji od svog prethodnika. Njihov drugi album pokazuje trud benda da rade ono što najbolje znaju: izbacivati brze, neuredne praskove gitarske buke, usporavajući samo u svrhu melodičnog obrata kakao bi uzeli još daha za još više bučne grmljavine uz dobar vrisak vokala preko toga, što sve daje poseban začin pjesmama. Usprkos svom hardcore/math/noise kaosu u njihovom izričaju, njihovi albumi daju potpuno savršen glazbeni smisao, zvuče kompaktno i pružaju savršen užitak za slušanje što je težak zadatak bendova koji žele pomiješati toliko utjecaja u svoj izričaj.

Joe 4

Joe 4, zagrebački rock/noise rock trio, počinje prolijevat svoj znoj za davno zaboravljeni noise rock u doba kad ta glazba nije ni na marginama glazbene svakodnevice.

Sama glazba i pjesme Joe 4 nalikuje na dobar dio kreativne epohe američke noise-rock underground scene '90-tih, donosi bogato strukturirane aranžmane, slojevite i kompaktne, bučne kompozicije pune bijesa, sarkazma i ciničnosti, te se bez ikakvih predrasuda mogu staviti rame uz rame buntovnih i prgavih opscenih slika kojima stilistika i manirizam žanra obiluje.

U prvom redu, naglasak je stavljen na 'šus i druk' bubnjeva i ritma, te na koncept kompozicija u kojima se izmjenjuju snažni gitarski riffovi sa pletećim, često linearno zvrzlanim bas linijama i kričavo-krvavim vokalima koji neurotično izvikuju skladno osmišljene jednostavne metaforičke tekstove na engleskom i hrvatskom jeziku.

Tematika lirike je impulzivno individualne naravi s kratkim i jezgrovitim citatima iza kojih stoji čitav zbir svjetonazora i jezgrovito sročenih sarkazma kroz repetativne 'haiku' stihove.

2011. godina donosi za bend prvu ploču, Enola Gay EP, izdan na izdavačkoj kući Whosbrain Records, koju će promovirati u Zagrebu na početku trotjedne EU turneje s kolegama iz United Sons of Toil.

promo girl // 08/06/2011

Share    

> najawa [last wanz]

cover: KUŠAN-ZALOKAR-SMRDEL TRIO, 12/12/2023, Klub kazališta Komedija - Kontesa, Zagreb

KUŠAN-ZALOKAR-SMRDEL TRIO, 12/12/2023, Klub kazališta Komedija - Kontesa, Zagreb

| 06/12/2023 | promo guy |

>> opširnije


cover: Zimski TRASH&BURN KUSTOM ART festival @ Meta bar, Čakovec, 09/12/2023

Zimski TRASH&BURN KUSTOM ART festival @ Meta bar, Čakovec, 09/12/2023

| 04/12/2023 | promo guy |

>> opširnije


cover: Indie emo naočale: Tidal Pull, Trophy Jump u Močvari 7/12/2023

Indie emo naočale: Tidal Pull, Trophy Jump u Močvari 7/12/2023

| 01/12/2023 | promo guy |

>> opširnije


cover: SIMPLE MINDS @ Arena, Pula, 03/07/2024

SIMPLE MINDS @ Arena, Pula, 03/07/2024

| 01/12/2023 | promo guy |

>> opširnije


cover: KOSHEEN @ Boogaloo, Zagreb, 08/12/2023

KOSHEEN @ Boogaloo, Zagreb, 08/12/2023

| 01/12/2023 | promo girl |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*