home > najawa > 3. Supetar Super Film Festival @ Brač, 05/07-09/07/2011

kontakt | search |

3. Supetar Super Film Festival @ Brač, 05/07-09/07/2011

3. Supetar Super Film Festival od 5. - 9.7.2011., jedan dan više nego dosad / zemlja partner Češka / 19 filmova u programu, od čega 10 u službenoj konkurenciji / pet posebno montiranih 'Bračkih dnevnika' / prvi put natjecateljskog karaktera/ regionalne, hrvatske i dalmatinske premijere / retrospektiva hrvatskog dokumentarnog filma u izboru Đele Hadžiselimovića / u glazbenom programu nastupa Let 3 //

Najveći otočki filmski festival Supetar Super Film Festival (SSFF), međunarodni festival europskog dokumentarnog filma, održava se po treći put u Supetru na otoku Braču od 5. do 9. srpnja 2011. i ovogodišnjim izdanjem postaje festival natjecateljskog karaktera.

Filmski program i ove su godine sastavili renomirani selektori. Oliver Sertić selektor je glavnog programa, retrospektivu hrvatskog dokumentarnog filma odabrao je Đelo Hadžiselimović, a Milana Martinović napravila je izbor češkog filma. Posebnu kategoriju čine kratki dokumentarni filmovi i reportaže o otoku Braču - Brački dnevnik.

Nakon prošlogodišnje uspješne suradnje sa Škotskom kao zemljom partnerom i institutom Scottisch Documentary Institute, ovogodišnja zemlja partner je Češka i praški Institut Dokumentarniho Filmu.

Festival otvara hrvatska premijera filma "Češki mir" (Češka) autora Vít Klusáka i Filipa Remunda koji su nakon svog velikog hita "Češki san" proglašeni najperspektivnijim mladim redateljima istočne Europe. Film donosi priču o postavljanju američkog proturaketnog radara u jedno pitomo češko selo čiji stanovnici nisu suglasni oko te namjere.

Već prvog dana posjetitelji će moći pogledati dalmatinsku premijeru ovogodišnjeg pobjednika dokumentarne konkurencije Zagreb Film Festivala "Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen" (Italija) mlade redateljice Laure Halilović, koja progovara o vrlo aktualnoj temi integracije te manjine u Italiji i diskriminacije s kojom se svakodnevno susreću.

Regionalnu premijeru imati će film "Moj otmičar" (UK) redatelja i žrtve otmice Marka Hendersona, kojeg su gerilci 2003. s još nekoliko turista tri mjeseca držali zatočene u kolumbijskoj prašumi. Antonio, jedan od otmičara, javio mu se mailom nakon godinu dana! U ovom uzbudljivom dokumentarcu Henderson se zajedno s nekoliko bivših zatočenika vraća na mjesto zločina u posjet svojim vlastitim otmičarima i od Antonija želi saznati razloge ovog čina.

Daljnje hrvatske premijere su film "Dobrodošli u sjevernu Koreju" (Češka) Linde Jablonske o češkim turistima koji putuju u Sjevernu Koreju i njihovim reakcijama na zemlju čiji je sistem vrlo sličan Češkoj prošlosti, zatim film Dylana Williamsa "Muškarci koji plivaju" (Švedska / UK) o muškoj reprezentaciji u sinkroniziranom plivanju, te vrlo intiman film nagrađivanog Ivana Marinovića "Fali more, drž' se kraja" (Češka/Crna Gora) o novigradskim ribarima.

Dalmatinsku premijeru imati će i duhoviti film Gorana Devića, "Don Juans: Oprostite gospodična" (Hrvatska) o američkim polaznicima hrvatskog tečaja za zavođenje žena, te film Alexandera Genteleva "Lopovi po zakonu" (Izrael/Njemačka) u kojemu tri okorjela i autentična ruska mafijaša otvoreno pričaju o svojem "zanimanju".
Boris Mitić, jedan od najuspješnijih suvremenih srpskih dokumentarista, autor filmova "Lepa Dijana", "UNMIK Titanik", te posljednjeg kojeg predstavljamo na SSFF-u - "Doviđenja, kako ste?". Riječ je o filmu kojim su zabilježeni najbolji srpski aforizmi u posljednjih 40 godina, popraćeni dokumentarnim snimkama po balkanskim zabitima.
Neki od redatelja već su potvrdili svoj dolazak. Iskusan engleski producent, redatelj, a od 2001. i sinkronizirani plivač, Dylan Williams, čiji su filmovi "Svemirski turisti" i "Vizije budućnosti" distribuirani u više od 25 zemalja diljem svijeta, predstavit će 'Muškarce koji plivaju'. Film "Fali more, drž se kraja" dolazi predstaviti mladi crnogorski redatelj i scenarist Ivan Marinović, asistent na FAMU u Pragu i pobjednik Crossroads koprodukcija - foruma 2009. u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, gdje mu je pripala i nagrada za prvonagrađeni scenarij filma "Pasqua". Svoj dolazak najavili su Laura Halilović i Boris Mitić.
Uz filmski program posjetitelje i goste festivala očekuje bogat edukativni (predavanja i radionice) i zabavni popratni program.
Nakon projekcija, kao i svake godine možete uživati u glazbenom programu festivala. Ove godine head-lineri su riječki Let 3, a po drugim danima rasporedili su se Ljetno kino, Bolje ne može i Betabome, te rockabilly band B and the bops koji će zatvoriti festivalska događanja.
Pokretači SSFF-a su članovi neprofitne udruge Super Supetar koja ovaj otočki grad svake godine pretvara u pravi mali grad kulture bogatim festivalskim sadržajima od kojih je sav popratni program za posjetitelje potpuno besplatan!
Cijena karata: 15kn/1 projekcija, 20kn/2 projekcije, 70kn/festivalska
Više o festivalu saznajte na www.supetarsuper.com.

sonja jeđud // 18/06/2011

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*