home > najawa > GROEZROCK FEST @ MEERHOUT, BELGIJA, 28. i 29.04.2012.

kontakt | search |

GROEZROCK FEST @ MEERHOUT, BELGIJA, 28. i 29.04.2012.

Što bi vam prvo palo na pamet kada bi vas netko upitao da zamislite tipično seoce u Belgiji? Ljubičaste kravice kako spokojno pasu na savršeno isčešljanim livadama i prduckaju metan koji miriše po makovima? Punašne seljanke rumenih obraza s kosom upletenom u dvije plave, debele pletenice, kojima se bujna njedra nadimlju poput brodskih jedara, dok nadvijene nad drvenom posudom tuku putar? Nasmiješene brkate seljake s pivom savršene pjenaste krune u ruci koji vas srdačno pozdravljaju na tri različita jezika? Ako ste pomislili na išta od gore navedenog, u pravu ste za 99% belgijskih sela u 99% vremena, no niste za malo selo Meerhout u provinciji Antwerp krajem travnja, gdje se svake godine, zadnja dva desetljeća održava jedan od najvećih evropskih punk festivala - Groezrock Fest.

Ove godine Groezrok slavi svoj 21. rođendan i na tulum je pozvao mnoga od danas najjačih imena s punk/HC/emo/ska scene, za koje je pripremio čak 4 velebne pozornice, dok je za posjetitelje pripremio ogromnu livadu za kampiranje, hektolitre prefinog belgijskog piva po pristupačnim cijenama i puno popratnih aktivnosti. Groezrock se obično održava zadnjeg vikenda u travnju, što znači da se ove godine glavni program održava u subotu 28. i nedjelju 29. travnja.

Headlineri prve večeri istinska su poslastica za sve evropske ljubitelje melodičnog hardkora s američke zapadne obale - velikani Rancid (rancidrancid.com), koji ove godine slave dvadesetu godišnjicu svog rada. Nastupom na Groezrocku započinju dugo isčekivanu evropsku turneju, a najbliže Hrvatskoj će nastupiti (barem po dosad objavljenim datumima) 21.07. u Milanu na festivalu Rock In Idrho (http://www.rockinidrho.com/www/). Zato svima željnima Rancida, a nestrpljivima čekati do srpnja preporučujemo potegnuti do Belgije na Groezrock, gdje će ih osim Rancida svirkom zabaviti i brojni drugi bendovi. Od njih će najviše posjetitelja zasigurno privući headlineri druge večeri, nedavno uskrsli velikani švedskog hardkora - Refused (officialrefused.com), čiji je album The Shape of Punk to Come proglašen jednim od najutjecajnijih u svom žanru. Nastali 1991. u gradu Umea u Švedskoj, Refused su se vrlo brzo prometnuli u perjanice švedskog hardkora, no svojim trećim albumom izdanim 1998. godine, The Shape of Punk to Come, otpuhali su glave s ramena svojih obožavatelja i doslovce pomeli sve ostale svjetske HC velikane sa scene. Iste su se godine, u zenitu popularnosti i raspali, ali su se nedavno odlučili ponovo okupiti i odraditi nekoliko svirki po Evropi, a ona na Groezrocku će, ne sumnjamo, biti među najboljima na festivalu.
[  ]

Ostala zvučna imena ovogodišnjeg Groezrocka su legende melodičnog hardkora, Good Riddance iz Kalifornije (myspace.com/goodriddance), američki emo velikani Alkaline Trio (alkalinetrio.com), sunarodnjaci im Anti-Flag (anti-flag.com), strastveni preziratelji nacija, granica,zastava, političara, policije, imperijalizma i ratova, koji su u svoje 24-godine napisali sijaset odličnih pjesama o tim temama, zatim ska populisti Reel Big Fish (reel-big-fish.com), australski metalcore ljepotani Parkway Drive (parkwaydriverock.com), kalifornijske skate-punk legende Lagwagon (Lagwagon.com), nizozemski punk-rock cvjetići De Heideroosjes (heideroosjes.com), stari panxi 7 Seconds (myspace.com/7seconds), mathcore američani The Dillinger Escape Plan (dillingerescapeplan.org), te punk rock trubaduri Hot Water Music (hotwatermusicdotcom.wordpress.com), predvođeni hrapavoglasim Chuckom Raganom, koji će imati i solo nastup na akustičnoj pozornici, najvećem novitetu ovogodišnjeg Groezrocka. Uz svoju stariju braću po panku na festivalu će nastupiti i brojni mlađi bendovi koji trenutno žare i pale punk i hardcore scenom - Cobra Skulls iz Rena u Nevadi (cobraskulls.com), Off With Their Heads (myspace.com/offwiththeirheads), bostonski Make Do And Mend

(makedoandmend.me), The Copyrights (myspace.com/thecopyrights), The Menzingers (myspace.com/themenzingers), bizarni oi! projekt spaljenog Larsa Frederikssena iz Rancida koji si je umislio da je najveći navijač Milwalla, The Old Firm Casuals, i mnogi, mnogi drugi.

Već spomenuta akustična pozornica najveći je novitet ovogodišnjeg Groezrocka i najjasniji dokaz da organizatori pomno prate trendove na, prije svega, američkoj sceni, koju su u posljednjih desetak godina preplavili mnogi punk kantautori s akustarom u ruci i bradom na faci, okrenuti američkoj tradicijskoj glazbi, kantriju, bluegrassu i tradicionalnom rock zvuku. Glavni akteri ove pozornice su pjevač Hot Water Music i idejni začetnik i veliki meštar the Revival Tour-a (therevivaltour.com), Chuck Ragan, zatim predvodnik Against Me!, Tomy Gabel, engleski kantautor Dave House, vokalist benda MxPx, Mike Herrera, američki kantautor Jonah Matranga, te osnivač i pjevač 7 Seconds, Kevin Seconds. Akustične setove ovdje će održati i Anti-Flag, Yellowcard, Bouncing Souls i I Am The Avalanche.

Cijena ulaznice za oba festivalska dana plus kamping iznosi naizgled paprenih 125 eura, ali kad uzmemo u obzir broj i imena izvođača, te kolčinu avanture koju put na jedan takav udaljeni festival pruža, ispada da to i nije toliko strašna cifra za izdvojiti. Sve informacije o tome kako stići do mjesta festivala, te ostale servisne informacije možete pronaći na sljedećoj adresi: groezrock.be/info.

Rijetko evropsko ukazanje Rancida, ponovo okupljeni Refused, akustični stage, nastupi odličih mlađih bendova raznih stilskih podžanrova panka, odlična belgijska piva, te gro zajebancije i dobre vibre uobičajene za ovakve festivale najbolja su preporuka da hrvatski poklonici ovakve glazbe potegnu do mjestašca Meerhout u Belgiji, koje će u ta dva dana biti sve samo ne tipično, mirno belgijsko seoce.

Vidimo se!

nenad lukač // 19/03/2012

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*