home > najawa > Festival Miroslav Krleža, 03-07/07/2012 @ Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža

kontakt | search |

Festival Miroslav Krleža, 03-07/07/2012 @ Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža

U autentičnim prostorima Krležine kuće i na platou ispred kuće od 3.-7. srpnja odvija se Festival Miroslav Krleža. Svi programi počinju u 20,30 sati. Između dana i noći. Goran Matović autor je koncepta festivala (kojeg realizira uz potporu Grada Zagreba, sponzora, pokrovitelja, Teatra poezije i Muzeja grada Zagreba) otvara jedinstveni festival posvećen velikom književniku.
Krležin Gvozd postaje mjesto susreta umjetnika kojima je Krleža misaoni i duhovni orijentir. To je susret sa živim djelom u kome se neprekidno ogledamo.
Glumci, književnici, glazbenici, likovni i filmski umjetnici "iz svog mraka, iz svoje svjetlosti" svjedočit će svoju fascinaciju velikim piscem kroz multimedijalna scenska događanja.

Program:

Utorak, 3. srpnja - u 20,30 sati otvara se prvo izdanje Festivala Miroslav Krleža s programom; Krleža Hrvatski nokturno. U programu sudjeluju; Arsen Dedić, Goran Matović, Vesna Tominac, Goran Grgić, Mirela Videk, Edin Karamazov. Koncept ovog scenskog događanja potpisuje Goran Matović. Domaćin programa Pero Kvrgić publiku provodi kroz prostor Krležinog stana i evocira sjećanje na prvi susret s Krležom i njegovim teatrom. Slavni glumac potom publiku dovodi na plato gdje je priređena scena za ovaj scenski događaj. U ovoj scenskoj kompoziciji sabrani su fragmenti djela: Moj obračun s njima, Na rubu pameti, Najnovija anatema moje malenkosti, Dnevnik, E. Čengić S Krležom iz dana u dan, Razgovori s Miroslavom Krležo (P. Matvejevića), Deset krvavih godina, Pjesma svjetioničara… Dijalog o Krleži i s Krležom je ono što bi moglo njegovoj misli vratiti vitalnost, snagu i punoću. Ideja ovog scenskog susreta je razgovor kroz fragmente Krležinog djela. Višeslojni polemički portret legendarnog pisca građen je udjelom živog govora, glazbe, pjeva, dokumentarnog filma i tonskog zapisa Krležina glasa.

Srijeda, 4. srpnja - na rasporedu festivala je predpremijera; Bobočka, drugih sto stranica Filipa Latinovića.
U ulozi Bobočke nastupa Ecija Ojdanić.
U predstavi sudjeluje i konceptualni video umjetnik i skladatelj: Willem Miličević. Kostimi je kreirala Mirjana Zagorec. Adaptaciju romana potpisuje Ana Tonković Dolenčić, a režiju Ivan Leo Lemo.
Bobočka je jedno od najkompleksnijih Krležinih ženskih lica, a kroz priču o njezinom burnom životu koji je požudno krivudao od građanskog luksuza s početka dvadesetog stoljeća do siromaštva u blatu sela Kostanjevca…
Domaćin ovog scenskog događanja je Žarko Paić.

Četvrtak, 5. srpnja - u programu Razgovori s Krležom sudjeluju Rade Šerbedžija i Predrag Matvejević.
Predrag Matvejević, autor Razgovora S Krležom i Šerbedžija program započinju sjećanjima na susrete s Krležom. Privatni razgovor pretapa se u dijalog: Krleža ( Šerbedžija) - Matvejević.
Domaćin događanja je Božo Rudež.
Petak, 6. srpnja - na sceni su Krleža i studenti ADU u scenskom kolažu Djetinjstvo u Agramu ili Pir iluzija. Boris Svrtan spaja fragmente Djetinjstva u Agramu i Krležine poezije u jedinstven scenski događaj. U programu sudjeluju Boris Svrtan, autor ovog programa i studenti ADU (Dubravka Lelas, Ana Vučak, Irena Tereza Prpić, Luka Bulović, Dajana Čuljak, Matija Čigir, Sara Stanić, Pavao Vrkljan, Ana Marija Žužul i Filip Vidović). Domaćin je Velimir Visković .
Subota, 7. Srpnja - u završnoj večeri festivala, na Krležin rođendan, u osebujnoj scenskoj projekciji nastupa Željko Vukmirica s programom Jazz Krleža po motivima Balada Petrice Kerempuha M. Krleže i Millitargre G. Szaba. Autor, muzike i teksta : Željko Vukmirica
Video priloge je priredila Marinela Jeromela, a kostimografiju URIHO i Marinela Jeromela. Prateći bend " Millitargrenzemusik " u sastavu: saksofon Željko Kovačević- Zdenko Ivanušić, gitara Mario Igrec i kontrabas Jura Vrandečić.
Domaćin završne večeri festivala je Tonko Maroević.

U uvod u program Jazz Krleža studenti Hrvatskih studija, borongayski grabancijaši okupljeni u bendu "Mokre Gljive" izvode Balade Petrice Kerempuha kao petnaestominutni glazbeno-recitatorski performans. Članovi benda "Mokre Gljive": Veno Mušinović - histrion; Ivan Šaravanja - harmonikaš; Nikola Švenda - djembe, herpaukar; Vedran Živković - tamburaš i Miroslav Krleža - knjigar. Performans je nastao u okviru izbornog kolegija Miroslav Krleža: vječno žensko i ono političko (profesorice: Dubravka Zima i Suzana Marjanić).

Ovaj festival uvod je u 120. obljetnicu rođenja Miroslava Krleže.
[  ]

promo girl // 29/06/2012

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*