home > najawa > Godspeed You! Black Emperor vs Dirty Three @ Kino Šiška, Ljubljana (SLO) 14/11/2012

kontakt | search |

Godspeed You! Black Emperor vs Dirty Three @ Kino Šiška, Ljubljana (SLO) 14/11/2012

Deset su godina fanovi mitskog kanadskog posto-rock kolektiva Godspeed You! Black Emperor čekali na novi album. I konačno, dočekali su ga, "Allelujah! Don't Bend! Ascend!" je izašao u listopadu a na recentnoj europskoj turneji hrvatska ga publika može uživo čuti u "duplom orgazmičkom iskustvu" u slovenskom Kinu Šiška. Naime, s GYBE kolektivom stage će podijeliti i legendarni trio Dirty Three predvođenim prvom "bradom" Grindermana.

GY!BE

Godspeed You! Black Emperor, mitski 9-člani post-rock bend iz Monterala koji nema leadera ni vokala, i predstavlja se kao kolektiv, koji je snažno politički angažiran i igra protiv svih pravila glazbene industrije, 14. 11. nastupa u Kinu Šiška, u sklopu recentne europske turne na kojoj Sloveniji prethode Njemačka, Češka i Austrija, a predstoje Novi Zeland i Australija.

Sviraju magični ambijentalni miks progresivnog rocka, post-punka, klasike, sountrack kompozicija i avangarde, a izvode to dugim dionicama višeslojnih gitara i drugim žičanim instrumentima te perkusijama, na koje su nasnimljeni zvukovi i naracije. Njihove su skladbe 20-minutne simfonije koji dižu i spuštaju, drobe i ponovno grade, a umjesto stihova nude antikapitalističke poruke. Savršena ovladanost kombiniranja glazbene i vizualne umjetnosti na nastupima uživo stvara enigmatičnu auru.

Ovi enfants terribles glazbene industrije ne prihvaćaju igrati po njenim pravilima: nikad ne izdaju za velike etikete, u pravilu ne daju intervjue, ne fotografiraju se, ne osiguravaju ulaznice za koncerte novinarima, a posljednji su album promovirali tako da su ga naprosto podmetnuli na stol s majicama i ostalim stvarima na prodaju, prilikom koncerta u Bostonu, bez ikakve pompe, iako se na njega čekalo deset godina. Bilo je to 1. listopada, a mjesec i pol kasnije imamo ih priliku gledati i slušati u Šiški.
[ Godspeed You! Black Emperor ]

Godspeed You! Black Emperor

Nakon posljednjeg albuma "Yanqui UXO" iz 2002., na čijem je omotu Godspeed kolektiv iscrtao dijagram na kojem muzičke etikete povezuju s proizvođačima oružja, slanje jasnih političkih poruka nastavljaju i s albumom "Allelujah! Don't Bend! Ascend!" na kojem se pored ostalog nalazi i jedna pjesma nazvana po Ratku Mladiću. Na pitanje za Guardian jesu li politički bend, Godspeed odgovaraju da je sva muzika nužno politička. "Ili stvaraš muziku da bi zadovoljio kralja i njegov dvor, ili stvaraš muziku za "sluge" koji se nalaze s druge strane zida. Zato muzika (i kultura) i postoje, zar ne? Da bi se odvratila pažnja, ili da bi konfrontiralo, ili oboje u isto vrijeme, zar ne?".

GYBE su nastali 1994. Ime su uzeli po japanskom crno-bijelom dokumentarcu o bikerskoj bandi Black Emperors. Dosad su izdali albume "All Lights Fucked on the Hairy Amp Drooling" (1994., kazeta u 33 kopije), "F# A # ∞" (1997.), "Slow Riot for New Zerø Kanada" (1999.), "Levez Vos Skinny Fists Comme Antennas to Heaven" (2000.), "Yanqui U.X.O." (2002.) i "Allelujah! Don't Bend! Ascend!" (2012.)

www.brainwashed.com/godspeed

Dirty Three

Prva brada Grindermana Warren Ellis i njegov jedinstveni violina-bubanj-gitara trio Dirty Three vraćaju se nakon šest godina pauze, s novim albumom "Toward The Low Sun". I u slučaju Dirty Three vjerna se publika na nestrpljenju morala pržiti godinama nakon njihovog posljednjeg, iznimnog albuma "Cinder", da bi violinist Warren Ellis, gitarist Mick Turner i bubnjar Jim White napokon proizveli novo glazbeno čudo. U međuvremenu su članovi benda radili na vlastitim projektima. Za Warrena Ellisa pauza je značila intenzivne svirke s Nickom Caveom i Bad Seedsima te Grindermanom. Jim White bio je na konstantnim turnejama s glazbenicima kao što su Cat Power, Bonnie Prince Billy, Nina Nastasia ili PJ Harvey, dok se Mick Turner bavio vizualnom umjetnošću u Melbourneu i izdao vlastiti album Blue Trees.
[ Dirty Three ]

Dirty Three

Usprkos frenetičnoj aktivnosti na drugim poljima, njihovo je ponovno okupljanje bilo nužno i sami su ga glazbenici jedva dočekali. Warrenovim riječima, kad se priča o Dirty Three, uvijek se priča o načinu na koji sviraju zajedno, i glazbeno "hrane" jedni druge. Željeli su da ovaj album bude u većoj mjeri temeljen na improvizacijama i instinktu u odnosu na ranija izdanja. I uistinu, riječ jeo čistom, klasičnom, prvoklasnom punk avangard art jazzu. Što se pak tiče njihovog nastupa uživo, bend je ostao baš onakav kakav je i bio - neodoljiva živa sila u svojoj vlastitoj ligi, koja žene baca u nesvijest a muškarce tjera da plaču.

http://anchorandhope.com/

promo guy // 11/11/2012

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*