home > najawa > FILMOVI O GLAZBI NA 2. ZAGREBDOX-u, pt.2

kontakt | search |

FILMOVI O GLAZBI NA 2. ZAGREBDOX-u, pt.2

Drugi dio prikaza dokumentarnih filmova tematski vezanih uz glazbu koji će ove godine biti prikazani u sklopu posebnog programa na ZagrebDoxu i koji će konkurirati za nagradu ZLATNI PEČAT.

The Human Hambone, Mark Morgan, SAD, 2005

Režija: Mark Morgan
Službeni site: www.openroadmovies.com

Ovaj glazbeni dokumentarac istražuje i slavi povijest i razvoj upotrebe ljudskog tijela kao glazbenog instrumenta. Krenuli smo iz Afrike, tamo još iz vremena robova, pa potom prešli u Ameriku, gdje su ti isti robovi pokazali i drugima kako za stvaranje glazbe iskoristiti prirodni ritam našega tijela vođen otkucajima srca. Nije sve teklo glatko, u Južnoj su Karolini te 1739. godine zabranili robovima upotrebu bubnjeva, a iz te represije javila se pojačana upotreba tijela ne bi li se stvarali ritmički zvukovi poznatiji pod imenom 'hambone'. Vremenom su se izrodili razni izričaji, od stepa preko beatboxinga, pa do zaista začuđujućih tehnika s kojima će vas upoznati umjetnici Sam McGrier, Guy Davis, David Holt, Jimmy Slyde, Radioactive….

O autoru
Mark Morgan rođen je i živi u američkoj državi Teksas, u gradu Austinu. Diplomirao je sociologiju, i film na The Evergreen State Sveučilištu. 'The Human Hambone' je njegov 3. film, prethodili su mu 'Pun Smoke' (2003) i 'Me, God and Red Farmer' (2002).

Utorak, 21.veljače, u 21h - kino Europa
Srijeda, 22.veljače, u 17h - kino Europa

Deca iz limenog sela/ The Children From the Brass Band Village, Ljiljana Prvulović, SiCG, 2005

Režija: Ljiljana Prvulović
Scenarij: Ljiljana Prvulović
Fotografija: Andreja Maričić, Ljiljana Prvulović

Malo romsko selo na jugu Srbije ima oko 70 domaćinstava, 6 poznatih limenih orkestara, 60 muzičara koji od tog žive, i oko 100 instrumenata. Dok oni zarađuju za život daleko od kuće, jedini stanovnici sela su njihove žene i djeca koja slobodno vrijeme provode igrajući se sa starim, odbačenim instrumentima. Dokumentarac Ljiljane Prvulović govori o toj djeci i o počecima njihove muzičke karijere u limenom selu koja će za neke biti i doživotni poziv.

O autorici
Ljiljana Prvulović je diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu i zatim magistrirala sociologiju kulture. Radila je kao novinarka i producentica na RTV Srbije. Autorica je mnogih radio i TV dokumentaraca. Filmografija: 2003. 'Serbian Village', 2005. 'The Children From the Brass Band Village'

Četvrtak, 23. veljače, u 21h - kino Europa
Petak, 24.veljače, u 17h - kino Europa

Mad Hot Ballroom, Amy Sewell i Marilyn Agrelo, SAD

Režija: Marilyn Agrelo
Scenarij: Amy Sewell
Fotografija: Claudia Raschke
Glazba: Joseph Baker, Steven Lutvak
Službeni site: http://www.paramountclassics.com/madhot/
Nagrade: 2005. Karlovy Vary International Film Festival, Satellite Awards, nagrada publike na Philadelphia Film Festival

Redateljice su u ovom uratku, koji je otvorio Sundance 2005., pratile njujorške klince različitih socijalnih pozadina kako odlaze na tečajeve merengue, rumbe, tanga, foxtrota i swinga pod paskom 'American Ballroom Theatre's Dancing Classrooms', neprofitne udruge koja organizira tečajeve plesa kako bi školarce maknuli s ulice. Ono što vidimo u njihovom dokumentarcu su životi jedanaestogodišnjaka iz triju njujorških osnovnih škola koji baš u osjetljivim godinama formiranja osobnog 'coola' vježbaju naklon, uspravno držanje i 'dame i gospodo' stil. Naravno, natjecanje je kompetitivnog karaktera i samo najbolji pobjeđuju, a količina strasti koju su 'plesači' oslobodili na svom putu do pobjede pokazuje gledateljima što znači odrastati u Americi.

Marilyn Agrelo je već petnaest godina u producentskim vodama (posljednji je 'Smash the Kitty', 2003.). Trenutno živi u New Yorku i radi na dokumentarcu 'Us and Them' o svojoj rasijanoj obitelji. 'Mad Hot Ballroom' je njen redateljski debi.
[  ]

Amy Sewell je njujorška freelance scenaristica (radi na scenariju za sitcom 'Mommy Juice', crnohumornu komediju o majčinstvu), književnica i apstraktna slikarica, a radila je i u marketingu.

Nedjelja, 19. veljače, u 21h- kino Europa
Ponedjeljak, 20.veljače, u 17h - kino Europa


Treći, konačni dio ove triologije prikaza filmova tematski vezanih uz glazbu koji će se prikazati na ovogodišnjem ZagrebDoxu čitajte ovdje 17/02/2006...

sale // 13/02/2006

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*