home > najawa > 14. ŽEDNO UHO FESTIVAL @ 03/05 - 30/05/2013

kontakt | search |

14. ŽEDNO UHO FESTIVAL @ 03/05 - 30/05/2013

[  ]

LINE UP:
Otvarenje festivala:

03.05. 123th DAY OF THE YEAR + PEACH PIT - special acoustic act + MAJMOON (DE) + JEALOUSY MOUNTAIN DUO (DE) @ kino GRIČ // 35kn / 45kn

123rd DAY OF THE YEAR

Novi audio-vizualni projekt osnivača East Rodea, Nenada Sinkauza i Alena Sinkauza, multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa i sound dizajnera Miroslava Piškulića koji kroz improvizaciju i live sampling istražuje odnos zvuka i videa te pokazuje proces nastajanja "instant compositiona" u electro/ambient/noise maniri. Naziv projekta se mijenja prema rednom broju dana u godini na dan izvedbe kako bi se naglasila posebnost svakog nastupa.

Nenad Sinkauz - amplified chair, guitar, knives, objects, fx
Alen Sinkauz - bass, low freq. noises, objects, fx
Ivan Marušić Klif - live video act
Miroslav Piškulić - sound de-construction

PEACH PIT special accustic act

Peach Pit su vjerojatno najdugovječniji hrvatski noise rock bend, ali u isto vrijeme oni su puno više od toga. Oni su trio hrvatskih underground rock entuzijasta koji istražuju matematički i instrumentalni rock na svoj unikatan način od 1994. godine. Njihov zvuk je ponekad kompleksan, zahtjevan i na rubu brutalnosti, a ponekad zaigran i pomalo pop, ali uvijek pun izljeva kreativne energije.
Peach Pit se može doživjeti kao biti pijan na post rock koncertu sa željom da se čuje dobar math rock natopljen izljevima buke i ostati prepušten maštanju. Peach Pit je jedan od onih rijetkih bendova čiju cijelu diskografiju morate imati ili jednostavno nećete shvatiti. Peach Pit znaju što žele.

Na koncertu u kinu Grič na Žedno uho festivalu Peach pit će premijerno nastupiti u akustičnoj formaciji kada će u interakciji sa projekcijom njemog filma Fernard Legera Le Ballet Mechanique izvesti live soundtrack. Akustični Soundtrack koji će Peach pit izvesti po prvi puta u karijeri biti će uskoro izdat na kazetnom limitiranom izdanju po nazivom Music for three films ( Guranje s litice/Interstellar records ).

MAJMOON (Ger)

Već 10 godina, koliko je prošlo otkada su osnovani u Münchenu, gdje i danas djeluju, Majmoon se bave eksperimentalnim rockom i audiovizualnim interakcijama. Ovaj hvaljeni i jako zanimljiv bend, ili bolje rečeno umjetnički projekt, iznjedrio je nekoliko glazbenih uradaka za film i pet albuma od kojih je zadnji, svježe izdani "Procedure in a Case of Breakdown" snimljen uživo u studiju, bez ikakvih nadosnimanja i prepravljanja. Njihova glazba je, definirana u nekoliko riječi, harmonija trancea, rocka, noisea i kaosa.

JEALOUSY MOUNTAIN DUO (Ger)

Jealousy Mountain, njemački duo, realizirao je svoj debi LP za eksperimentalnu izdavačku kuću Bluenoise, prezentirajući disperzivan jazz 60-ih, noise rock s math rock utjecajem. Jealousy Mountain Duo u svojem izričaju dekonstruiraju mješavinu post-modern jazza , math rocka i indie rocka kroz gitarske loopove i konfliktne melodije i groove bubnja sviran u ritmu, a van ritma stvarajući novi ritmički i tonalni svijet. Rezultat ovako nekonvecionalnog pristupa modernoj r'n'r glazbi je uspješno kontroliranje kaosa gdje forma ne robuje glazbenim pravilima. Ukratko Jealousy Mountain su duo koji proizvodi zaista radikalnu glazbu sa smislom dajući poticaj za razvijanje modernog pristupa glazbi bez ograničenja.

04.05. MAC DEMARCO (CA) + SEAN NICHOLAS SAVAGE (Ca) @ kino GRIČ // 65kn / 80kn

MAC DEMARCO (Ca)

Kanadski multi-instrumentalist i multimedijalni umjetnik Mac DeMarco pojavio se 2008. na glazbenoj sceni iz potpune anonimnosti pod pseudonimom Makeout Videotape. Odmah nakon završetka srednje škole preselio se iz rodnog Edmontona u klimatski topliji Vancouver i realizirao/samoizdao prvi uradak "Heat Wave", kolekeciju pjesama koju je napisao i snimio u periodima dosade i neraspoloženja pri prilagodbi u novo okruženje Vancouvera. Ograničeno izdanje CD-a rasprodano je u rekordnom roku, a Makeout Videotape kreću na turneju. Bend je brzo stekao regionalno priznanje te potpisao ugovor za Unfamiliar Records i kreće na turneju s Japandroids u jesen 2009. Tijekom sljedećih nekoliko godina Mac DeMarco zajedno s Alex Calderom i Jenn Klement stječu još veću lokalnu i regionalnu popularnost svirajući diljem Kanade. U naglom preokretu 2012. Mac DeMarco izdaje pod svojim imenom album "Rock and Roll Night Club" za vlastitu izdavačku kuću Captured Tracks. Izričaj novog uratka zadržao je jednostavnu lo-fi pop formu Makeout Videotapesa obojivši priču mračnijom atmosferom, crpeći inspiraciju iz unutarnjih usamljenih prostora duše.

09.05. KEN VANDERMARK (USA) + DRUNKBOAT ORCHESTRA @ kino GRIČ // 35kn / 45kn

KEN VANDERMARK (USA)

Ken Vandermark poznati je američki jazz skladatelj/aranžer, saksofonist (tenor i bariton) i klarinist. Fokusiran na vrelu čikašku scenu 90-ih, Ken je pokupio mnoga priznanja za karakteristične višeslojne kompozicije prožete umjerenim orkestracijama i strasnim improvizacijama. Jedno od najbitnijih priznanja u Kenovoj karijeri je prestižna MacArthur Fellowship nagrada koju je dobio 1999. godine.
Ken je bilo lider i član mnogih vrhunskih modern jazz bendova: Witches and Devils, the Flying Luttenbachers, DKV Trio, Free Fall, Territory Band, CINC, Sonore, the Vandermark 5, the Free Music Ensemble, School Days, the Sound in Action Trio, Steam and Powerhouse Sound.
Kroz spomenute bendove Ken je surađivao/svirao sa sljedećim glazbenicima : Hal Russell, Paal Nilssen-Love, Hamid Drake, Fred Anderson, David Stackenäs, Paul Lytton, Joe Morris, Ab Baars, Marcin Oles, Axel Doerner, Mats Gustafsson, Bartlomiej Oles, Wolter Wierbos, Joe McPhee, Peter Brötzmann, Fredrik Ljungkvist, Paul Lovens, Lasse Marhaug, Yakuza, Kevin Drumm.

DRUNKBOAT ORCHESTRA (Cro)

Drunkboat Orchestra novi je bend veterana zagrebačkih jazz glazbenika, ovoga puta usmjerenog ka "zaprljanom, pomaknutom" bluesu, s primjesama etno starogradske i jazz glazbe. Vokal poznate zagrebačke vokalistice i trubačice Andreje Kuralec Košavić već nakon prvih tonova uvodi nas u svijet dostojanstvene tuge i ponosa, s mirisom duhanskog dima, whiskya pomješanog s mirisom žene. Drunkboat Orchetstra podsjeća doslovno na brodić koji se ljulja na valovima dok u njemu Andreja i glazbenici sviraju Tom Waitsu za dušu.
Na Žedno uho festivalu u kinu Griču premijerno će nastupiti nakon konceta Ken Vandermarka kada će prezentirati svoj dvogodišnji rad.

Andreja Kurelec Košavić - vocals/trumpet
Bruno Vidović Vorberger - drums
Josip Tocilj - keyboards/piano
Marko First - violin/guitar/mouth organ
Tomi Novak - double bass/guitar

10.05. SoulKeks w. FLORIAN KELLER (ger) + Mr. DIRTY HAIRY (uk) + Gdin. SMEĐI ŠEĆER kino GRIČ // 45kn / 60kn

Florian Keller uvijek drži fokus na kreativnom peridu funk glazbe, ali također nikada ne ignorira ostale utjecaje/žanrove koji su zaštitini znak njegovih setova. Florianova percepcija klubske glazbe približit će nam njegovu posvećenost i kvalitetu te njegov visoki status na DJ sceni, kao i što nas to očekuje u podrumu Griča 10.05. kada će ulaz biti limitiran na 100 ulaznica. S obzirom da se radi o Žedno uho festivalu Florian nam sprema poseban set koga će činiti rijetke 45s singlice raznih žanrova iz kompletne glazbene povijesti.
Svi korjeni glazbe za sve vrste klubova nesumnjivo su generirani i stvoreni u periodu od kasnih 60-ih do ranih 80-ih. Drum breaks, baslinije, razvoj i korištenje elektronskih isntrumenata u spomenutom periodu uvijek su mrdali naše bokove i palili tabane. House i techno glazba nikada ne bi nastala da nije bilo boogie i early electro, hip hop i drum'n'bass glazba ne bi postojala bez funk i reggae glazbe, očito niti 80s electroclasha bez electra, a niti inteligent dance muzike bez free jazza. To je tako jednostavno. Originalnost je ono što se računa u solidnom DJ nastupu i nema sumnje da je dance floor vreliji ako po prvi put ljudima serviraš neku groove bombu.

Fuck the Hype - Here comes the nice!

Florian je nastupao diljem svijeta u svim bitnim klubovima koji drže do kvalitete i vole ugostiti GILLES PETERSONA ili LEFTA koji također gostuje 25.05. na 14. Žedno uho festivalu. Svoje vrhunske mix CD-e izdaje za prestižni Compost records.

11.05. DRAFT 23:00h + Ti (Rs) 23:45h - 01:00h @ kino EUROPA (zatvaranje Subversive FF ) // 25kn

Ti (Rs)

Grupa Ti je psihodelični elektro pop duo iz Beograda koji čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski. Glazba grupe Ti je puna pamtljivih i često sanjivih melodija Dunijeve gitare, punih i ugodnih bas dionica na synthu, sjajnog dvoglasa i jednostavnih hipnotičkih tekstova i Trajčetovih ritmova koji obuzimaju i stvaraju ugodnu atmosferu lijenog kišnog popodneva provedenog sa suhe strane prozora ili kasnog buđenja u danu bez mnogo obaveza.
Ilija je prethodno svirao u grupama Petrol i Meatmarket, a Trajče u bendu White Noise in a White Room i Čistilište.

Trajce Nikolovski - electronic drums, vocals
Ilija Duni - guitar, bass synthesizer, vocals

DRAFT

drone / noise / ambient / eksperimental
Andro Giunio svoj solo projekt bazira na električnoj gitari, kombinacijama efekt pedala i loopova, repetativne strukture, šumovi, tonovi, drone rifovi i noise improvizacije.

13.05. ESBEN & THE WITCH (UK) @ KSET // 45kn / 60kn

ESBEN & THE WITCH (UK)

Nakon samoizdatog EP-a 33 i limitiranog 7'' singla "Lucia at the Precipice'', bend 2010. potpisuje ugovor s poznatim Matador labelom te izdaje album "Violet Cries". Ubrzo kreću na turneju na kojoj stječu fanove diljem svijeta, a početkom 2013. izdaju i drugi album ''Wash the Sins Not Only the Face''.
Priroda i književnost, umjetnost i znanost, povijest i nepoznato, PJ Harvey i Scot Wallker neki su od +/- spojeva koji su početna iskra u stvaralaštvu mladog benda iz Brightona. U moru novih indie r'n'r bendova Esben&The Witch su rijetki koji su uspijeli zadržati autentičnost te ne potpasti pod utjecaj glazbene mašine. Njihova glazba bi se mogla opisati kao spoj modernog post rocka i gothic popa prožetih tribal ritmovima neke druge galaksije.

15.05. HEMENDEX (Cro) + TRUS! (Si) @ kino GRIČ // 35kn / 45kn

HEMENDEX (Cro)

Zovu se Hemendex i nastanjeni su u Zagrebu, a stvaranjem glazbe se bave od kraja 2008. godine. Podjednako inspirirani raznim stilovima i podžanrovima kao što su electro, darkwave, punk, indie rock ali i "radijskom" pop glazbom iz prethodna tri desetljeća, što rezultira modernim spojem onoga što su nekoć radili New Order, Tubeway Army i Pet Shop Boys. Osim što su poznati po specifičnom zvuku, live nastupe obavezno začine vizualnim efektima i live VJingom.
Nakon niza festivalskih nastupa i koncerata u RH i inozemstvu s izvođačima kao što su Ladytron, The Wedding Present i The Young Gods, bend samostalno D.I.Y. izdaje 7" vinil "Reset 1", besplatan digitalni live EP "Life is Not a Soundcheck vol. 1", od domaće i strane kritike hvaljeni CD EP "Reset 2" za hrvatsku nezavisnu etiketu Geenger Records u 2011. i split singl "Commercial Break" s 1/2. Osim samostalnih izdanja, bend je doprinio i mnogim kompilacijama od kojih je najbitnija njemačka "Darkness Before Dawn vol. 3".
Bend trenutačno miksa svoj prvi LP "Solution To Reality" s Jovanom Vesićem iz beogradskog elektropop sastava Inje.

TRUS! (Si)

TRUS! je novo ime na slovenskoj glazbenoj sceni, mada se radi o triu iskusnih izvođača i muzičara (Škrip Orkestra, Vanilla Riot, Kombo Zlatka Kaučiča, The Puzzled, Litošt). Kreativna energija ovog šarenolikog društva odražava se u nepredvidljivom glazbenom izrazu, u kojem struje hektični i snažni ispadi, nježne atmosfere i živopisna razigranost. U toj zagonetnoj glazbenoj mješavini grupe TRUS! mogu se prepoznati uticaji širokog spektra različitih bendova kao što su Deerhoof, Stereolab, Bilk, Milemarker i Trans Am, ali to i dalje ne obuhvaća sve aspekte i raznolikosti njihove glazbe. Sami sebe su TRUS! definirali konkretnom formulom koja glasi: TRUS! = 45% alter, 20% garage, 17% punk, 10% synth-rock, 8% electro new wave. TRUS! su u ožujku 2013. izdali svoj debitantski album "First Step" za Moonlee Records i Založbo Radio Študent, i to u inovativnom i eksperimentalnom formatu bez fizičkog nosača zvuka.

20.05. SWANS (USA) @ Jedinstvo // 120kn / 150kn

SWANS

U Pogonu Jedinstvo Swans predvođeni Michaelom Giraom održat će svoj drugi zagrebački, a treći hrvatski nastup. Prošle godine Swans su održali zapaženi nastup na šibenskom Terraneo festivalu.
Svojim prošlogodišnjim albumo "The Seer" ne samo da su poharali godišnje liste najboljih albuma, već su tim beskompromisnim albumom uspjeli postići ono što je malo tko smatrao mogućim ušavši na Billboardovu ljestvicu 200 najprodavanijih albuma u SAD-u.

21.05. DAN DEACON (USA) @ KSET // 65 kn/ 80kn

DAN DEACON (USA)

U svibnju nam, po prvi put s bendom kojeg uz njega čine dva bubnjara i klavijaturist, dolazi Dan Deacon.
Dan je apsurdist i elektronski glazbenik. Za svoje glazbene utjecaje Dan navodi: Devo, Talking Heads, Scratch Orchestra, People Like Us, Raymond Scott Conlon Nancarrow. Danova glazba nastoji konteporarnu, eksperimentalnu glazbu izdvojiti van krugova intelektualnih ezotričnih grupa ljudi kao i hipsterske zajednice, postavivši je više kao neformalnu zabavu. Njegovi eksplozivni nastupi sastoje se od strukturiranih elektronskih punk pjesmama odsviranih na: Casio synthevima, kompjuteru, vocoderu i mnogim ručno rađenim circuit bending spravama kojima iznova i iznova procesuira signal.

Oni koji su bili na Dan Deaconovim nastupima u teatru &TD i Terraneu znaju da se treba posebno i fizički i psihički spremiti za neponovljiv energetski prasak.

24.05. Kultura promjene & Žedno uho predstavljaju EAST RODEO septet (It/Hr) @ &TD // 45 kn / 60kn

EAST RODEO septet (Ita/Cro)

Dobro nam poznati talijansko/hrvatski eksperimentalni avant rock kvartet East Rodeo uz pojačanje od tri glazbenika nastupit će 24. svibnja u kazališnoj dvorani romantičnog &TD-a - EAST RODEO SEPTET.
Idejni pokretači, autori tekstova i melodija, braća Alen i Nenad Sinkauz, udruženi s Federicom Scettrijem na bubnjevima i Alfonsom Santimoneom - maestrom klavijatura i live elektronskih izvedbi, redefinirali su svoje balkanske psihodelije s debija pa su 'Dear Violence' složili na temelju svojih glazbenih korijena i novih utjecaja prikupljenih na svom dugogodišnjem glazbenom putu. Njihove art rock, metal, noise rock, free jazz i surf melodije prate tekstovi na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.
Projekt East Rodeo septet u organizaciji je Kulture promjene/Studentskog centra Zagreb u suradnji sa Žedno uho festivalom.

25.05. FRENCH FILMS (FIN) @ kino GRIČ 45kn / 60kn

FRENCH FILMS (Fin)

Bend French Films čija glazba odmah asocira na atmosferu Joy Divisiona ili možda prije The Cure nikako ne treba zaobići. Atmosfera glazbe koju stvaraju French Films najvećim dijelom proizlazi iz podneblja s kojeg dolaze, a ne iz opsjednutosti spomenutih utjecaja. Dakle radi se o mračnom finskom egzotičnom r'n'r-u koji stvaraju mladi talentirani ljudi neopterećeni trendovima. Glazba koju sviraju varira između garage r'n'r-a, surfa, post punka i new wave popa. Donijeli su svježinu na globalnu r'n'r scenu, modernim pristupom glazbi, no s druge strane u svom izričaju imaju sve bitne elemente old school r'n'r izričaja. Do sada su izdali dva albuma, 2012. "Imaginary Future", a album "White Orchid" izašao je u travnju 2013. godine.

25.05. Zagreb Jewish film festival & Žedno Uho u suradnji s Kontarpunktom/CFSN/Beat The Future
predstavljaju
LEFTO (Be) & ROMARE (Uk) + EDDY RAMICH + MAJA MILICH + PHILLIPE @ klub Aquarius A1 // 60kn / 80kn


LEFTO (Be)

- Desna ruka BBC zvijezdi Gillesu Petersonu
- Jedan je od nositelja Worldwide Festivala u Seteu
- Nositelj je svog stagea na belgijskom Dour Festivalu
- Autor izuzetno popularne emisije na belgijskom radiju Studio Brussel
- Materijal izdaje na Blue Note Rec., Brownswood, Jazzy Sport
- Trenutno jedan od najtraženijih freestyle dj-a na svijetu
- Godišnje obiđe po nekoliko puta zemaljsku kuglu
- Nema vikenda da Lefto ne svira negdje na svijetu
- Pravi party maker

ROMARE (Uk)

- Jedan od najuzbudljivijih izvođača današnje klupske glazbe
- Super talentirani producent koji posebnim tretmanom korištenja sampleova spaja različite glazbene stilove stvarajući svoj unikatni zvuk
- nakon što se istaknuo sa svojim izdanjem "Meditations of Afrocentrism", ove godine je osvojio glazbene sladokusce s fantastičnim remixom za Alt-J kao i sa svojom originalnom novom produkcijom
- Izvođač koji je stalnom porastu kao po kvaliteti tako i po popularnosti
- Osim na najcool festivalima ove godine ovo je jedinstvena prilika da se Romarea vidi i slušno doživi u intimnom okruženju

Zatvaranje festivala:

30.05. MUDHONEY (USA) + TREATMENT (AU) @ Jedinstvo // 120kn / 150kn

Američki alt-rockeri Mudhoney u travnju ove godine slave 25 godina postojanja, što je idealna prigoda za objavljivanje novog album i odlaska na turneju u sklopu koje dolaze i u Zagreb.
Deveti studijski album "Vanishing Point" donosi deset novih pjesama i objavljen je 2. travnja kao CD i LP izdanje, te digitalni download.
Zatim je uslijedila turneja po SAD-u, nakon koje sele na Stari kontinent, gdje će u svibnju i lipnju održati dvadesetak koncerata. Jedan od njih bit će i u Pogonu Jedinstvo gdje će nastupiti 30. svibnja.

promo guy // 24/04/2013


PS: Ulaznice za sve koncerte 14. Žedno uho festivala u prodaji su na sljedećim pretprodajnim mjestima:
Dirty Old Shop, Tratinska 22
Rockmark, Berislavićeva 13
Share    

> najawa [last wanz]

cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
03.05. 123th DAY OF THE YEAR + PEACH PIT - special acoustic act + MAJMOON (DE) + JEALOUSY MOUNTAIN DUO (DE) @ kino GRIČ // 35kn / 45kn

04.05. MAC DEMARCO (CA) + SEAN NICHOLAS SAVAGE (Ca) @ kino GRIČ // 65kn / 80kn

09.05. KEN VANDERMARK (USA) + DRUNKBOAT ORCHESTRA @ kino GRIČ // 35kn / 45kn

10.05. SoulKeks w. FLORIAN KELLER (ger) + Mr. DIRTY HAIRY (uk) + Gdin. SMEĐI ŠEĆER kino GRIČ // 45kn / 60kn

11.05. DRAFT 23:00h + Ti (Rs) 23:45h - 01:00h @ kino EUROPA (zatvaranje Subversive FF ) // 25kn

13.05. ESBEN & THE WITCH (UK) @ KSET // 45kn / 60kn

15.05. HEMENDEX (Cro) + TRUS! (Si) @ kino GRIČ // 35kn / 45kn

20.05. SWANS (USA) @ Jedinstvo // 120kn / 150kn

21.05. DAN DEACON (USA) @ KSET // 65 kn/ 80kn

24.05. Kultura promjene & Žedno uho predstavljaju EAST RODEO septet (It/Hr) @ &TD // 45 kn / 60kn

25.05. FRENCH FILMS (FIN) @ kino GRIČ 45kn / 60kn

25.05. Zagreb Jewish film festival & Žedno Uho u suradnji s Kontarpunktom/CFSN/Beat The Future
predstavljaju
LEFTO (Be) & ROMARE (Uk) + EDDY RAMICH + MAJA MILICH + PHILLIPE @ klub Aquarius A1 // 60kn / 80kn

30.05. MUDHONEY (USA) + TREATMENT (AU) @ Jedinstvo // 120kn / 150kn
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*