home > najawa > Rock Werchter 2014 festival, 03>06/07/2014 @ Werchter (Belgija) #1

kontakt | search |

Rock Werchter 2014 festival, 03>06/07/2014 @ Werchter (Belgija) #1

Ako ste se ikada zapitali koji bi to festival bilo dobro posjetiti prije penzije kako bi pošteno rokali, ali baš onako kao da sutra ne postoji, nudimo (provjereni) odgovor. To je Rock Werchter. I nema na čemu. Riječ je o festivalskoj instituciji, dostojnoj stati rame uz rame britanskom Glastonburyju. Ako se sad pak pitate zašto i kako je pobogu malo, pitoreskno belgijsko seoce postalo festivalska meka, čitajte dalje. Ako se ne pitate, vjerojatno je to zato jer već znate da je riječ o jednom od najstarijih Europskih festivala i jednim od najvećih u regiji. Dapače, ove godine slavi okruglih 40, pa eto, stvarno nema ljepše prigode od ove da ga posjetite.
[ Pearl Jam - jedni od headlinera Rock Werchter 2014 festivala ]

Pearl Jam - jedni od headlinera Rock Werchter 2014 festivala

Priča počinje 1974. kada je na kukuruznim poljanama nedaleko sveučilišnog grada Leuvena održana jednodnevna zabava za ekipu iz okolice. Svima se svidjelo i htjeli su još. Dobili su što su tražili. Godinu za godinom. I tako je do danas Rock Werchter ugostio preko 500 (!) najvećih glazbenih imena svjetske scene, od Dire Straitsa do Daft Punka. Doslovno je lakše nabrojati one koji nisu nastupali. A koliko ga ljubi publika govori dnevni broj posjetitelja koji se kreće oko 80 tisuća i činjenica da su organizatori upriličili još tri festivala u slavu i čast Rock Werchteru - TW Classic, Werchter Boutique i Main Square Festival. Stvarno, ima li bolje pozivnice od podatka da se rade festivali za festival?

To je i nas, uz brutalno moćan line-up, pozvalo gore prošle godine. Zapravo, lijevo-gore, ako gledamo kartu svijeta. No, prilično je jednostavno i jeftino doći iako se na prvi pogled baš i ne čini. Ni na drugi pogled tih 1.300 kilometara ne izgleda nimalo manje. Ali RyanAir let s Krka do belgijskog Charleroia za nekih 30-ak eura spašava stvar! Uz vlak iz Charleroia do Werchtera, za nekih 12-ak eura. I prije nego što kažeš rock-me-werchter-baby, eto nas na maturalcu života! Samo još boljem. Kako nas se dojmilo? Tako da idemo opet. Pametnom dosta...
[ Arctic Monkeys - još jedni od headlinera Rock Werchter 2014 festivala ]

Arctic Monkeys - još jedni od headlinera Rock Werchter 2014 festivala

Ukratko, jer i nema prevelikog smisla nabrajati prošlogodišnje izvođače pored živog nam i zdravog googla, youtubea i interneta kao takvog: atmosfera je impresivna, organizacija vrh, ekipa pozitivno spaljena, a vjerojatno je najbolja stvar što se to sve događa u zemlji s najboljom pivom na svijetu. Hvala ti što postojiš, draga belgijska pivo!

Volimo se nazivati prekaljenim festivalcima-udarnicima, ljubiteljima blata, alkohola, lakih žena, teških droga i finog zvuka, pa ipak nismo mogli vjerovati kako to sve jebeno dobro izgleda i zvuči. Nigdje nismo doživjeli ništa slično.

Ok, tri stagea i nije baš previše, ali pokrivaju sve što trebaš i moraš čuti. Uglavnom, pobjeđuju rock izvođači što je nekako i logično ako ti je ime Rock. Ozvučenje dere bubnjiće. Pristup i ponuda hrane i cuge zadovoljava potrebe i najvećih gurmanskih cjepidlaka. Dobro opremljenih kampova koliko želiš. Na festivalski je prostor dozvoljeno nositi luftiće, dekice, šatore za plažu i slične radosti. Nema nepotrebne drame, sranja i nadrkanih predstavnika zakona. Čak postoje i uzdignute platforme za invalide. Tako se to radi! I tko jednom doživi Rock Werchter svi će mu domaći festivali izgledati kao još jedno obiteljsko okupljanje uz mlaki čaj, suhe kekse i pomalo dosadnu baku.

Što je bilo bilo je, no što nas očekuje u 2014? Puno lipih stvari. Samo ih ovaj put smijem reći brale. Zato čuli uši, oštri vid i počni štedjeti jer, iako je prosinac, već su potvrđeni sljedeći izvođači: Pearl Jam, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Jack Johnson, Major Lazer, Metallica, Pixies, Placebo, Skrillex, The Black Keys and Triggerfinger. U revijalnom tonu, predstavit ćemo neke od najjačih imena...
[ Metallica - the metal headlineri ovogodišnjeg Rock Werchtera ]

Metallica - the metal headlineri ovogodišnjeg Rock Werchtera

Metallica je postala sinonim metal glazbe. Doslovno je, zahvaljujući njima, metal ušao u mainstream vode. Iza njih je opus od 10 studijskih i 5 live albuma te oko 40 singlova. I upravo to predstavlja prilično težak (ali sladak) zadatak za fanove koji žele posjetiti Rock Werchter. Naime, svatko tko kupi ulaznicu može se uključiti u slaganje set-liste za njihov nastup. Poseban je to poklon festivalu na kojem su prvi put nastupali prije točno 20 godina.

Pearl Jam je britanski Q magazin proglasio jednim od najboljih live bendova i dodijelio najviših 5 zvjezdica za nastup u New Yorku. Osnovani 90ih, ovi grunge majstori su zasluženo bili najpopularniji bend u Americi uz Nirvanu. Iako često ulazeći u sukobe s izdavačkim kućama, nezaustavljivo rockaju dalje i svaki koncert sviraju kao da im je posljednji.

Miješajući rock'n'roll, blues, country i soul groove, The Black Keys su definitivno pronašli svoju dobitnu formulu. I kamo ih je to odvelo? Na sam vrh današnjeg glazbenog svijeta, ali doslovno. Na zadnjem su Grammyju (opet) osvojili tri komada i to u kategorijama najbolji rock izvođač, najbolja rock pjesma i najbolji rock album. Oni su najbolji dokaz da kad radiš sa srcem publika će to prepoznati, kritika cijeniti, a vi uživati.

Za one koji nisu toliki rokeri u duši, imamo nešto i za vaše uši! Major Lazer je super-projekt DJ Dipla i totalna live electro-dancehall-moombahton-trap razbijačina. S plesačicama, vuvuzelama i MCijevima. Zabava zagarantirana. Isto bi mogli reći i za Skrillexa, tog, kako ga vole nazivati, američkog dance princa. Riječ je o producentu koji je najviše zaslužan za popularizaciju riječi dubstep. Iako se njegova glazba teško može nazvati dubstepom, on je trenutno najveća zvijezda američke EDM produkcije.
[ The Black Keys - i oni su na RW! :) ]

The Black Keys - i oni su na RW! :)

Za kraj, napomena. Kako festival rado posjećuju svi belgijski susjedi i naravno, festivalska nacija uvijek veselih britanaca, očekuje nas prilično brza rasprodaja karata. Dapače, Rock Werchter često biva rasprodan puno, puno prije početka. Zato požurite, ne budite lijeni kao prosječan hrvatski platiša ulaznica! Ne čekajte zadnji čas da vam se nebi obilo o glavu... jer bolje uživo rock&roll nego na fejsu rock&LOL.

Rock Werchter 2013: A Minimentary!

vedran rukavina // 15/12/2013

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*