home > najawa > STIFF LITTLE FINGERS + TITO'S BOYS @ Tvornica, Veliki pogon, 16/11/2014

kontakt | search |

STIFF LITTLE FINGERS + TITO'S BOYS @ Tvornica, Veliki pogon, 16/11/2014

Stiff Little Fingers nastali su 1977. u Belfastu raspadom grupe Highway Star. I dok je Highway Star inspiraciju crpio iz hard rocka Deep Purplea i sličnih bendova Stiff Little Fingers netom su otkrili punk i posudili ime od pjesme Vibratorsa. I vrijeme u kojem su nastali - doba velikih sukoba u Sjevernoj Irskoj - diktiralo je zvuk i stav benda. Iz tog doba datira i sukob s grupom The Undertones koji su ih optuživali da pjesmama populariziraju ratno stanje u državi.

Prvi singl "Suspect Device" podigao je veliku prašinu zato što je objavljen u omotu koji je podsjećao na eksplozivnu napravu (zbog čega ga je jedna diskografska kuća bacila u kantu s vodom misleći da je bomba), ali ponajviše zato što ga je bez prestanka vrtio legendarni John Peel. Isti tretman dobila je i singlica "Alternative Ulster" i odlično pripremila teren za debi album. Prvo izdanje "Inflammable Material", kojim su osvojili britansku i svjetsku punk scenu objavljuju 1979. i odmah ulaze na 14. mjesto otočke top liste, da bi na koncu prodali više od 100.000 primjeraka prvijenca.
Nasljednik "Nobody's Heroes" iz 1980. donio je grupi još zapaženiji komercijalni uspjeh, ponajviše zahvaljujući singlovima "Gotta Gettaway" i "Straw Dogs". Već slijedeće godine bend objavljuje treći album, mračniji i depresivniji "Go For It" nakon kojeg izbacuju EP "£1.10 Or Less" i privremeno prestaju s radom. Nakon četiri godine pauze, 1987. vraćaju se na scenu i unatoč negativnom stavu medija održavaju izuzetno uspješnu europsku turneju.

Od tada do danas Stiff Little Fingers su bez prestanka u pogonu. Danas je iza njih deset studijskih albuma od kojih je aktualni "No Going Back" objavljen u ožujku ove godine. Vođeni energijom neuništivog frontmana i gitariste Jakea Burnsa i originalnog basista Alia McMordiea Stiff Little Fingers vraćaju se u Tvornicu kulture, kluba u kojem su zadnji put nastupili prije više od četiri godine.

Na mnogim popisima najznačajnijih britanskih punk bendova svih vremena SLF zauzimaju sam vrh, odmah uz Pistolse i Clash. Grupa koju su mnogi podcjenjivali zapamćena je ponajviše po fenomenalnim nastupima i albumu "Inflammable Material" kojim su zauvijek upisani u povijest punk rocka.

TITO'S BOJS

Tito's bojs su se prvi put okupili u siječnju daleke 1999. godine, a nakon par izmjena u
sadašnjem sastavu nastupaju od 2001. godine: Neno pjeva i ponekad svira frulu i gitaru, Robi bubnja, Percho svira gitaru, a Marko bas.

Iza sebe imaju 3 dugosvirajuća albuma ("Electro Istra" iz 2002., "Picajolo" iz 2007., "Schpitzock!" iz 2014.) izdanih za nezavisne etikete, te 2 EP CD-a ("Fajv Lajv" iz 2001. i "Glupača EP" iz 2008.). Nedavno je izašao i njihov treći album "Schpitzock!" ( Založba Radio Študenta), sniman u Ljubljani, na kojem im na jednoj pjesmi gostuje i legendarni Franci Blašković - Gori Ussi Winnetou (inače, ovo će biti već treća pjesma na kojoj tito's bojsi i Franci Blašković surađuju).

tito's bojs su jedan od bendova koji je teško utrpati u bilo kakve žanrovske ladice, ali možemo reći da su uspjeli sublimirati sve značajke prepoznatljivog zvuka gitarističke Istre te kroz razne suradnje dobili potvrdu veterana poluotočke scene za ulazak u prvu ligu istarskog rocka i punka ( Gori Ussi Winettou, K.u.d. Idijoti, Fakofbolan, Gustafi ) Beskompromisna politička poezija puna filmskih, književnih, političkih citata i referenci te sabijena, gusta crossover svirka prošarana inteligentnim gitarskim riffovima i eksplozivnim promjenama ritmova jedna je od bitnih odlika ovoga dinamičnog benda sa ključem, koji više sviraju "vani" nego doma, tako da su, osim u Hrvatskoj, nastupali u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Austriji, Švicarskoj, Slovačkoj, Njemačkoj i Italiji.

Od značajnijih koncerata i festivala treba izdvojiti Punk Island u Slovačkoj na kojem su svirali zajedno sa punk legendama Sham 69 i Menace, zatim Complete Control Festival u Parmi gdje su svirali sa legendarnim britanskim bendom Angelic Upstarts i HC legendama Raw Power, što se tiče Balkana odsvirali su zajedničke koncerte sa skoro svim underground i mainstream bendovima, od Hladnog Piva do slovenskog Niet tako da su dobro znano ime na glazbenoj sceni a njihov najzapaženiji koncert je svakako bio 2009. u Zagrebu, kad su ih za svoju predgrupu osobno izabrali kalifornijski punkeri the Offspring, što govori o kvaliteti ovog iznimnog istarskog benda.

Fucking killer punk rock!! - kako je simpatično oduševljen svirkom i titosima izjavio Noodles, legendarni gitarist the Offspringa.

Ulaznice
Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 100 kn. Na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 120 kn.

Službena prodajna mjesta:
• Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
• www.entrio.hr
• www.eventim.hr

promo guy // 11/11/2014

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*