home > najawa > ZAČARANA MOČVARA: Veja + Chipkice @ Močvara, 09/02/2016

kontakt | search |

ZAČARANA MOČVARA: Veja + Chipkice @ Močvara, 09/02/2016

Nakon odgođenog koncerta u prosincu, imamo zakazano novo druženje s Vejom!

VEJA (Pazin)
[ veja ]

veja

Etno skupina Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Sama riječ "veja" znači "obred bdijenja", također to je naziv za granu i staro ime za grad Krk.

Ideju o osnivanu benda pokrenuo je Goran Farkaš još 2007. godine, kada je započeo s istraživanjem Istarske tradicijske glazbe. Inače, Goran je istaknuti, svestrani i aktivni etno stvaratelj. Osim što je muzikolog, i etno istraživač, pokrenuo je već sad dobro poznati TradInEtno Festival koji se održava od 2009. godine.

Bend je započeo sa svirkama na lokalnim manifestacijama, a ovisno o mogućnostima izmjenjivali su se članovi benda. Današnja postava čini Veju od 2010. godine. Od instrumenata koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas gitaru, harmoniku i cajon, u raznim kombinacijama. Njihovi su koncerti jednako dobro prihvaćeni među domaćom kao i među stranom publikom, što su više puta dokazali na raznim događanjima. Od koncerata izdvajaju nastupe na festivalima TradInEtno (Pazin, Hrvatska), Ethnoambient (Solin, Hrvatska), Arheo.S (Grčka, Italija i Albanija), Viljandi Folk Festival (Viljandi, Estonija), Les Traversees Tatihou (Normandija, Francuska), te nastup u klubu "New morning" (Pariz, Francuska), jednom od najpoznatijih jazz klubova u Francuskoj. Veja je sudjelovala i u raznim projektima i glazbenim suradnjama od kojih su među značajnijima izvedba Vejine pjesme "Anka" zajedno sa Surkom (beatbox), pjevačicom Elis Lovrić i plesnim studijom AB original na otvorenju Pulskog filmskog festivala 2012. godine, suradnja s etno zborom Čipkice, te sudjelovanje na radionici za djecu "Glazbeni poučak". Veja je snimila hvaljeni studijski album, "Dolina mlinova", kojeg je izdala u 2014. godini. Album sadržava 10 pjesama, od kojih su dvije autorske, a preostalih osam tradicijske koje su članovi benda aranžirali i odsvirali na sebi svojstven način. Od jeseni 2015. godine, "Dolina mlinova" dostupna je na većini digitalnih servisa za distribuciju glazbe uključujući iTunes, Spotify i Google Play Music.

ČIPKICE (Zagreb)
[ čipkice ]

čipkice

Uzmite ljubav prema glazbi, nepresušnu znatiželju i želju za otkrivanjem novih svjetova, sve to dobro izmiješajte i izmućkajte i što ste dobili? Čipkice - etno ansambl sačinjen od desetak svestranih djeva koje vole svoje i poštuju tuđe, i poštuju svoje i vole tuđe.

Čipkice su svoje putovanje započele 2008. godine na radionici sevdaha nakon koje se izrodila ideja o osnivanju ansambla koji bi izvodio tradicijsku glazbu iz cijelog svijeta. Pod vodstvom maestre Lidije Dokuzović, renomirane etno glazbenice i vokalistice Afiona, Čipkice su svoj repertoar učile na raznim radionicama tradicijske glazbe, ali i jedne od drugih. Od 2013. umjetnički voditelj Čipkica je etnolog Krunoslav Šokac, solist Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO.

Čipkice svoj repertoar izvode a cappella i/ili uz glazbenu pratnju, a rado su viđene gošće raznih festivala, kulturnih i humanitarnih priredbi i prigoda u kojima s Čipkicama svijet možete obići, ne u 80 dana, već u svega nekoliko pjesama. I to bez putovnice. Čipkice često i rado surađuju sa srodnim bendovima (Afion, Veja, Le Zbor, Kenkedenke, Naš mali Afro bend, Vuge) i glazbenicima kao što Allan Skrobe (gitara), Nenad Kovačić (udaraljke), Tea Selaković (didgeridoo), Ivan Raić (udaraljke).

Djevojke iz Čipkica svojim radom nastoje upoznati publiku s ljepotom različitosti kultura i melodija, koju i same, stvarajući zajedno, putem otkrivaju. Isto tako, veseli ih pjesmom pomoći humanitarnim zbivanjima, promociji kulturnih dobara i manifestacijama s ciljem promicanja tolerancije i međuljudskog poštivanja. Zato često sudjeluju na humanitarnim koncertima i podržavaju razne humanitarne i aktivističke inicijative. Draga su im gostovanja na koncertu Afiona za Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba u KD Vatroslav Lisinski, manifestacije u sklopu Zelene akcije, akcija "Ne damo Varšavsku", ChilliBar Live! za dječji vrtić Radost u Dardi, nastupi u domovima za starije i nemoćne osobe ili VašAR(T) humanitarni buvljak.

Glazbeni nastupi Čipkica podrazumijevaju suradnju sa svim umjetničkim institucijama kao i sudjelovanje na otvorenjima događaja poput izložbi, promocija knjiga ili drugih kulturnih i humanitarnih zbivanja. Dosad broje 100-tinjak nastupa.

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

UPAD: 30 kuna na ulazu

promo guy // 24/01/2016

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*