home > najawa > EXPLOSIONS IN THE SKY (Austin, SAD) + DISKODELIJA @ Tvornica, 22/10/2016

kontakt | search |

EXPLOSIONS IN THE SKY (Austin, SAD) + DISKODELIJA @ Tvornica, 22/10/2016

Gotovo četrnaest godina nakon premijernog, a punih dvanaest godina nakon drugog zagrebačkog koncerta, Explosions In The Sky vraćaju se u Hrvatsku. Za razliku od brojnih drugih izvođača koje je Žedno Uho u proteklih 19 godina predstavilo, a koji su svoje prve koncerte svirali pred relativno skromnim brojem ljudi, da bi poslije postali svjetski popularni, poput The National, Future Islands, Marka Lanegana ili posljednjeg takvog slučaja Mac DeMarca, Explosions In The Sky su već svojim prvim koncertom rasprodali KSET i naznačili kakav se potencijal u ovoj teksaškoj post rock četvorci krije.

Malo tko je međutim očekivao da će ovi momci izrasti, ne samo u jedno najvećih imena post rocka danas, već i u iznimno traženu koncertnu atrakciju za koju se doslovno otimaju promotori širom svijeta. Upravo ta enormna potražnja je i jedan od glavnih razloga zbog čega je Zagreb toliko dugo čekao na njihov povratak, makar je upravo ovaj grad svjedočio jednom od svega nekoliko biseva koje su odsvirali u čitavoj svojoj karijeri. Tome je dobrim dijelom kumovala i ta (ne)sretna okolnost da KSET nema pravu garderobu u koju bi se glazbenici mogli skloniti, ali zapravo vjerno dočarava na kakav su prijem kod naše publike na tom prvom koncertu naišli.

Razloge velikog rasta popularnosti benda, koji je svirajući instrumentalnu rock glazbu u samom početku sebi postavio određene granice kad je u pitanju komercijalni doseg, zasigurno se može pronaći u njihovom angažmanu u američkoj filmskoj i televizijskoj produkciji gdje je nizu projekata za koje su radili glazbu presudnu ulogu, u prvom redu među mladima, odigrao popularni hollywoodski film "Friday Night Lights". Još je veći uspjeh 2013. ostvario kino hit "Lone Survivor", i premda sama glazba koju su Explosions In The Sky skladali nije nagrađena Oscarom, zanimljivo je da su oba zlatna kipića koje je osvojio vezana uz zvuk ovog filma. Upravo je ta izloženost puno široj publici rezultirala daleko većom potražnjom i za njihovim regularnim studijskim izdanjima kojih su dosad nanizali sedam.

Nedavno objavljeni sedmi po redu album "Wilderness" donosi i željno priželjkivanu nadogradnju njihovog prepoznatljivog zvuka, pa su tako uz diskretno korištenje elektronike te koketiranje sa shoegazeom i folkom stvorili prekrasnu cjelinu koju Pitchfork opisuje kao najbolji njihov album još od vremena "The Earth Is Not a Cold Dead Place" te dodaje "a quietly masterful, emotionally rich work", The Guardian ga časti s "beautiful understated epic", no vjerojatno najbolji opis onoga štu su nam svojim novim albumom isporučili daje A.V. Club: "Explosions In The Sky have crafted an updated version of themselves that's ready for 2016 ears without sacrificing the band's identity".



Prije Explosions in the Sky u subotu će prvo zasvirati šibenski post punkeri Diskodelija.
Za muziku prije, nakon i između nastupa bendova zadužen je DJ Per Le Cler.

Ulaznice se po cijeni od 150 kn još uvijek mogu kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13), te putem internet servisa gore navedenih dućana. na ulazu u Tvornicu biti će 180 kn.

promo guy // 19/10/2016

Share    

> najawa [last wanz]

cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
20:00 vrata
21:00 Diskodelija
22:15 Explosions In The Sky
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*