home > najawa > SHERRIE MIRACLE & DIVA JAZZ ORCHESTRA, ZKM, 25.03.2007.

kontakt | search |

SHERRIE MIRACLE & DIVA JAZZ ORCHESTRA, ZKM, 25.03.2007.

Posljednju, četvrtu večer Jazzarelle, u nedjelju 25.III u ZKM-u, Zagreb (u 20h) nastupa 15-točlani sastav Diva Jazz Orchestra predvođen perkusionisticom Sherrie Miracle. Kuriozitet ove big-band postave je u tome što je sastavljena isključivo od ženskih glazbenica koje apsolutno po ničemu ne zaostaju od svojih muških kolega sa scene. Njihov zvuk je revalorizacija davnih big-bandova iz vremena prije, za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata na tragu velikih bandova County Basieja, Woody Hermana ili Buddy Richa, a ostale detalje pročitajte direktno iz pera Dražen Vrdoljaka.

Cijene ulaznica za ovaj glazbeni jazz spektakl su 125, 150 i 175 kn.
[ SHERRIE MIRACLE & DIVA JAZZ ORCHESTRA ]

SHERRIE MIRACLE & DIVA JAZZ ORCHESTRA

SHERRIE MIRACLE & DIVA JAZZ ORCHESTRA

Sherrie Miracle, bubnjevi
Tomoko Ohno, klavir
Noriko Ueda, bas
Erica von Kleist, alt saksofon
Karoline Strassmayer, alt saksofon
Anat Cohen, tenor saksofon
Leigh PIlzer, tenor saksofon
Lisa Parrott, bariton saksofon
Tanya Darby, truba
Jami Dauber, truba
Christine Fawson truba
Nadje Noordhuis, truba
Jennifer Krupa, trombon
Linda Landis, trombon
Robynn Amy, bas tombon

Sherrie Miracle i Diva Jazz Orchestra u mnogome su promijenile sliku sličnih big bandova iz epohe swinga kojima se publika, usprkos nerijetkoj glazbenoj kompetenciji, često obraćala s predrasudama zbog njihove sveženske (ili kako Dive kaže: No Man's) postave. Zaobilazeći bilo kakvu pomisao na "novelty", tj. "štos" kao razlog svoga postojanja, Sherrie Miracle i četrnaest glazbenica koje predvodi zauzele su respektabilno mjesto na međunarodnoj jazz sceni upravo zahvaljujući muškom, mišićavom muziciranju, što može zazvučati paradoksalno, ali zorno pokazuje kako se o pitanju ženskih ili muških doprinosa današnjoj jazz glazbi više uopće ne trebamo sporiti - čemu publika Jazzarelle, uostalom, svjedoči već dvije godine uzastopce!
Ženski format klasičnog big banda na tragu Counta Basieja, Woodyja Hermana ili Buddyja Richa zamisao je Stanleyja Kaya, bivšeg menadžera (i "zamjenskog"bubnjara) u orkestru ovog posljednjeg, s kojim je počeo raditi 1946. Četiri i pol desetljeća kasnije, dok je vodio sastav u kojemu ga je bubnjarsko umijeće Sherrie Miracle naročito impresioniralo, pala mu je na pamet ideja o formiranju ženskog big banda i počeo je razmišljati o tome postoji li dovoljno glazbenica slične spreme. Audicija sprovedena na nacionalnoj razini rezultirala je otkrićem dovoljnog broja talentiranih, mogućih članica, te je u ožujku 1993. Diva Jazz Orchestra postao stvarnost i održao prvi koncert.
Perkusionistica Sherrie Miracle nametnula se kao prirodan izbor za glazbenu ravnateljicu novopokrenute skupine. Rođena u Buffalu, bubnjeve je počela svirati u trinaestoj i diplomirala je na New York University na kojemu vodi studij udaraljki. Njezini interesi protežu se od jazza do klasične glazbe, skladanja, aranžiranja i predavanja, pri čemu nalazi vremena da se posveti ne samo Diva big bandu, nego i vlastitom kvintetu Five Play s kojim također redovito nastupa i objavljuje ploče. Kao freelance instrumentalistica svira u simfonijskom orkestru New Jerseyja, različitim brodvejskim ansamblima, s triom Olivera Jonesa i New York Pops orkestrom, u društvu Clarka Terryja, Dizzyja Gillespieja i Lionela Hamptona, a dobitnica je brojnih priznanja, nagrada (Kennedy Center Alliance Award) i stipendija.
Pod energičnim vodstvom tako stručne i svestrane Sherrie Miracle, u big bandu sviraju bivše članice orkestara Thada Jonesa-Mela Lewisa, Toshiko Akiyoshi i Doca Severinsona, ali i glazbenice koje su se prvi put našle u takvom okruženju. Na koncertnim nastupima, turnejama i albumima, postava Diva Jazz Orchestra podložna je čestim promjenama, no svako izdanje ostaje vjerno načelima što ih Sherrie Miracle definira izjavom: "Divasice ukidaju stereotip po kojemu žene u jazzu sviraju s 'djevojačkim sindromom', mlako i plaho. U našem slučaju, kad netko kaže: 'svirate ženski', to podrazumijeva strastvenu, izravnu i ozbiljnu svirku".
Od prvog albuma "Something's Coming" (1995.) Diva Jazz Orchestra profilirao se kao autoritativan i moderan big band mainstream opredjeljenja, s repertoarom standarda (Hamptonov "Air Mail Special", Ellingtonovi "Caravan" i "In A Sentimental Mood", Goodmanov "Stomping At the Savoy", Carmichaelov "Stardust"…) u aranžmanima Tommyja Newsoma, Johna LaBarbere, Jerryja Dodgiona, ali i samih članica orkestra čija diskografija obuhvaća još šest CD-a: "Leave It To Diva" (1997.), "I Believe In You" (1999.), "Live In Concert" (2002.), "TNT - A Tommy Newsom Tribute" (2005.) i "Blues In the Night" (2006.).
Na više od četrnaest godina dugim putovanjima Diva Jazz Orchestra nastupio je u rasprodanom Carnegie Hallu i Kennedy Centru u Washingtonu, na Playboy Jazz Festivalu u Hollywood Bowlu i prestižnim jazz festivalima u Montrealu, Berlinu, Bernu i Poriju, s vokalnim solistima Joeom Williamsom, Diane Schuur, Rosemary Clooney, Dee Dee Bridgewater i Nancy Wilson, a zagrebački poklonici jazza imali su ga priliku prvi put upoznati na koncertu u KD Vatroslava Lisinskog u proljeće 2001., dok je Sherrie Miracle s kvintetom Five Play svojevremenu sudjelovala na festivalu Springtime Jazz Fever u BP Clubu.

Dražen Vrdoljak

horvi // 21/03/2007

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Stožer 19: Kozmodrum, Hum, Stormera, Timekillersi @ Kaštel, Pula, 06/06/2020

Stožer 19: Kozmodrum, Hum, Stormera, Timekillersi @ Kaštel, Pula, 06/06/2020

| 02/06/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ferragosto Jam x Graffiti Na Gradele: Block Party VOL.5

Ferragosto Jam x Graffiti Na Gradele: Block Party VOL.5" @ Vintage Industrial (ljetni vrt), 06/06/2020

| 02/06/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Otvaranje Medike @ AKC Medika (dvorište), 04-06/06/2020

Otvaranje Medike @ AKC Medika (dvorište), 04-06/06/2020

| 02/06/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: scena iz karantene - THOT live streaming, Damusic Festival #2

scena iz karantene - THOT live streaming, Damusic Festival #2

| 10/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: scena iz karantene - SO BEAST večeras u 21 h održavaju virtualni koncert

scena iz karantene - SO BEAST večeras u 21 h održavaju virtualni koncert

| 27/04/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
 • 04/06/2020 > 06/06/2020 | zg, medika
  "mapiranje (pod) svjesnog"

  steps vs chupson inna soul, jazz, blues, rock, oldies, heavy rock, stoner itd drito s ploča

  sretni edi/babilonska/agregatsun/kuna

  dub contact
  >> najawa @ terapija.net
 • 06/06/2020 | pu, kaštel
  stožer 19 - koncert
  ---------------------
  21:00h - timekillersi (željko & marijan)
  21:30h - hÛm (fusion jam session)
  22:15h - timekillersi (željko & marijan)
  22:30h - stormera
  23:15h - timekillersi (željko & marijan)
  23:30h - kozmodrum
  00:30h - mario kovač
  >> najawa @ terapija.net
 • 06/06/2020 | zg, vintage industrial bar
  fj x gng: block party 5
  -------------------------

  graffiti:
  chez 186
  sarme
  casino
  royal

  music:
  malady lane acustic with chris ian & h.baudoin
  zembo latifa

  dj:
  zembo
  >> najawa @ terapija.net
 • 23/03/2021 | zg, boogaloo club
  the mission
  phantasmagoria
 • 21/06/2021 > 23/06/2021 | zg, inmusic festival
  inmusic festival

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*