home > najawa > Kantarion-1.festival šumskih kantautora @ Eko Zona Zelenkovac, Podrašnica, BiH, 30.11.& 01.12.2019

kontakt | search |

Kantarion-1.festival šumskih kantautora @ Eko Zona Zelenkovac, Podrašnica, BiH, 30.11.& 01.12.2019

Zaključna manifestacija ove godine je novost u kulturnoj ponudi izletišta Zelenkovac i naše organizacije "Eko Zona Zelenkovac". U pitanju je prvi regionalni šumski festival muzičkih kantautora pod nazivom "Kantarion". Ovo dvodnevno druženje, sa trenutno najaktuelnijim kantautorima koje region može da ponudi, organizujemo 30.11. i 01.12.2019 godine. U pitanju je prvi festival ovakvog tipa u RS I BiH a s obzirom na lokaciju na kojoj će se festival organizovati, možda I prvi u regionu da se dešava u šumi. Ime manifestacije je igra riječi jer asocira na kantautore a kantarion je veoma ljekovita biljka za koju se kaže da "cvjeta tokom ljeta i da skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dao za vrijeme tamnih mjeseci" (izvor: https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Kantarion ). U okviru festivala, održaće se i radionica na temu upotrebe kantariona u ishrani i zdravlju, koje će organizovati članovi našeg udruženja.
[  ]

LUKA GLUVIĆ (GROSUPLJE)

Luka Gluvić (rođen.: 1981) je kantautor, koji stvara muziku na raskrsnici između folka, bluza i kantrija. Osim što svira gitaru, takođe svira kontrabas te je bio član Big Banda Grosuplja a vodio je i svoj jazz kvintet za koji je pisao autorsku muziku. Od 2015. do 2016.godine, pod umjetničkim imenom "From the balcony" je objavio 4 mini albuma. 2017.godine sa svojim pravim imenom i prezimenom objavljuje svoj prvi samostalni album a iste godine se pojavljuje na trinaestom izdanju kompilacije "Rokerji pojejo pesnike". Sljedeća godina je bila veoma plodna za njega jer je u jednoj godini objavio dva mini albuma "Temne sence" in "Svobodna sorta" te album "Polja ilijane". Ove godine objavljuje još jedan album imena "Še eno jutro".



ŠEĆEЯ (VARAŽDIN)

ŠećeЯ je bijeg i utjeha. Uz to je i solo projekt Tene Rak, Varaždinke sa srcem po cijelom Balkanu i snovima u noćnom nebu. Za one koji ne znaju, Tena Rak je i svirala bubnjeve u sad već legendarnom varaždinskom bendu Vlasta Popić. Svoj prvi singl sa videospotom pod nazivom ''Reci, reci mi'' izbacuje krajem 2016. godine, a nakon još dva proljetna singla u 2017. izbacuje album naziva "Varijacije na Tugu", snimljen po zagrebačkim kućnim studijima i dovršen u vlastitoj produkciji. Nakon nekoliko gostovanja po regiji od Novog Marofa i Zagreba preko Novog Sada do Plovdiva, Juna 2018. dočekuje izlazak svog novog EP-a pod nazivom "Izlazi Sunce" snimljenog u skopskom Studiju "1060". Trenutačno radi na novim pjesmama i novim aranžmanima starih pjesama.
"ŠećeЯ je dobro ostaviti za kraj jer nikoga ne ostavlja ravnodušnim, iako je nakon toga potrebno popiti malo vode".



Lučka Uprava-Milan Stančić Kimi & Slobodan Ćosić Boban (Sarajevo)

Milan i Boban počinju saradnju spajanjem Milanovog kantautorskog stvaralaštva i Bobanove svestrane muzike što je rezultiralo akustičnim izražajem koji se održao sve ove godine a sve je počelo 2005. Pored spomenutog dvojca u bendu su svirali i mnogi drugi muzičari, no vrijeme je pokazalo da Lučka Uprava najbolje zvuči upravo u svome izvornom obliku, kao dvojac.
Milan je pisac, rođen u Sarajevu. Dosad je objavio dvije knjige pjesama, "Matica" (2011.godine) i "Dikcija esencije" (2017.godine). Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja za poeziju, prozu i aforizme. Zastupljen je u više antologija i zbornika u BiH i inozemstvu. Pored pisanja i muzike, bavi se još crtanjem.
Boban je rođen isto u Sarajevu gdje je svoje prve muzičke korake napravio kao član dječjeg hora Vrapčići. Svira nekoliko instrumenata s tim da je klavir njegov matični instrument. Svirao je u nekoliko sarajevskih bendova (Kix i u poznatim Letu štuke). Osim muzikom, bavi se filigranskim radom, kiparstvom, crtanjem i pisanjem.



GRACIN (SPLIT)

Boem, pjesnik, kantautor iz sjene koga Splićani nazivaju dobrim duhom svoga grada. Tomislav Gracin je muzičar iz Splita koji iza sebe ima dva albuma "Mono" (2014) i "Dva" (2019) koje je sam snimio, producirao i na njemu odsvirao i otpevao sve pesme.
Nakon prvog albuma, počinje sa koncertnim aktivnostima pa tako nastupa na Indirekt festivalu (Umag), KLFM Radio na cesti (Varaždin) i nekim intimijim mestima.
Jedno vreme nastupa sa bendom i dobija poziv da otvori čuveni Superuho festival 2017.godine (Primošten). Ove godine je nastupio još u Beogradu i Herceg Novom.
Gacinova muzika je intimna, prožeta različitim muzičkim pravcima, smeštena negde između Arsena Dedića na jednoj i bendova kao Radiohead ili Lambchop na drugoj strani, a opet originalna na svoj način.
"Ne znam baš kako bih opisao svoju muziku i u koji bi je muzički žanr smjestio. Nije baš muzika koju ćete pustit u kafiću ili na tulumima. Pretpostavljam da je na neki način intimna i tiha. Pjesme su nastajale tijekom prošle dvije godine s manjim ili većim pauzama u jednom malom studiju u Splitu i sve ono što se čuje na albumu sam ja - sam u studiju, pritisnem rec, uđem u gluhu sobu, snimim, analiziram, slažem puzzle." (Tomislav Gracin)



SINIŠA STANIĆ STANA (Banjaluka)

Stana je banjalučki muzičar sa stažom preko 30 godina sviranja u različitim autorskim i "kaver" bendovima. Tokom srednje škole je počeo da svira u bendovima Blue Noise i Rescue Party a po ratnim dešavanjima, postaje član benda Perogradski ludi đak sa kojima snima i album "Sanjam da sanjam". Kao član benda Vagabunda, nastupa po čitavoj BiH a svirao je i pjevao u etno projektu "Kujundžije". Osim muzike, bavi se novinarstvom te je kao novinar internetnog portala "Mondo" dobitnik nagrade UN-a za u BiH za novinarski doprinos informisanju i promociji ciljeva održivog razvoja u BiH 2017. godine za turističku priču o Glamoču. Kad smo Stanu pitali šta nas čeka na Kantarionu-1, rekao je: "Opskurni šlageri i evergrini, domaći i strani, plus pokoja pjesma od Petrogradskog ludog đaka"



Marko Babović (Loznica)*

"Zovem se Marko Babović, još kao dete gajim veliku ljubav prema muzici te mogu slobodno reći da mi je ona deo zivota. Pohađao sam osnovnu muzicku skolu, instrument klavir, ali moja prava zelja za muzikom se javlja krajem osnovne skole kada pocinjem da sviram gitaru., Napisao sam i komponovao 12 pesama od kojih svaka nosi neki pecat i predstavlja period emotivnog oporavka. Iako mi je primarno zanimanje programer sve vise i vise uviđam da je muzika stvar bez koje ne mogu da funkcionisem, i da je to mozda stvar koja zelim da mi postane primarna. Učestvovao sam na festivalu Poezika kao i Takt festivalu gde sam dve godine za redom osvajao trece mesto."



*koncert Marka Babovića se organizuje u saradnji sa TAKT festivalom Novi Sad
https://www.kulturanova.org/taktfest/index.php

promo guy // 23/10/2019

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

| 13/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

| 11/03/2024 | promo girl |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*