home > najawa > EAT STATIC (UK), subota, 12.V 2007. Močvara, Zagreb

kontakt | search |

EAT STATIC (UK), subota, 12.V 2007. Močvara, Zagreb

Dolazi nam sjajan techno sastav kojeg ne smijete propustiti. Nikada nisu imali veliki hit, ali su tijekom polovice 90-tih godina bili nadomak komercijalnog uspjeha. Trio iz engleske pokrajine Sommerset utjecao je na Orbital, Underworld, Mobya, The Chemical Brothers, Westbam, Shamen, The KLF, Leftfielda, Prodigy, LCD Soundsystem... zar treba bolja preporuka? I sam Merv Pepler, osnivač Eat Static će upriličiti svoj DJ set kao Dendron (pod tim imenom je objavio solo album ove godine).

Upad je 60/70/80 kuna. Prijatnu techno-electro partijanu kakvu u proteklih nekoliko godina niste doživjeli!

Ne mogu prežaliti što ovo moram propustiti. Uz gomilu koncerata koji se ove subote održavaju u Zagrebu (između ostalih Mick Harvey u Tvornici i Gatuzo+Gretta u Sobi), neminovno mi je prisustvovati jednoj privatnoj obljetnici, 25 godina mature... neke ljude nisam vidio 5, 10, 15, a bome i 25 godina. Uglavnom puno škvadre s kojima sam slušao rock, punk, new-wave, hard-rock, metal, prvu elektroniku, alternativu, new romantics i sprdavao se sa narodnjacima, zabavnjacima, discom, prvim hip-hopom, italo discom i breakdanceom. A Eat Static su sjajan electro-techno sastav, najbolja preporuka ljubiteljima Kraftwerk, Human League, Yazoo, D.A.F., Cabaret Voltaire, Yello, Depeche Mode, The Young Gods, spomenutih i nespomenutih Westbam, Moby, The KLF, The Orb, Afrika Baambaataa, Jeff Mills, Electric Music, Shamen, Orbital, Leftfield, Underworld, The Chemical Brothers, Prodigy, Daft Punk, Paul Van Dyke, LCD Soundsystem... i slične ekipe od koje je veliki dio publike i komad moje generacije.
[  ]

Jao, kakva šteta... ne mogu prežaliti, njihova glazba me vraća u sada već duboku prošlost, a osim toga, Eat Static su mi sada već daleke (ali i bliskije) 2000. godine na moje obično pismo iznenađujuće odgovorili sa svoja tadašnja 4 cd izdanja koja ljubomorno čuvam u vlastitoj fonoteci. No, krenimo redom...
Članovi Eat Static su Merv Pepler, Joe Hinton i Steve Everitt, a žanr u koji ih se u globalu može svrstati je techno, electro-pop, elektronika, trance, house, acid-techno, d'n'b i povremeni fini psycho ugođaj uz neočekivane izlete u world-music koji su ponekad čak i bolji od samih Fun-Da-Mental, Transglobal Underground, pa i Peter Gabrela. Oni gotovo i da nemaju tekstove, a kad ih imaju, svedeni su na minorno ponavljanje najosnovnije sekvence. Glazba prije svega... a ona puno govori o njima kao kreatorima jednog zasebnog stila koji doduše nikad nije bio priznat zbog mnoštva maštovitosti aranžmana s kojima barataju.

Premda trio Eat Static ne spada u vodeće pionire drugog vala electro popa, njihov doprinos plesnoj sceni s konca osamdesetih je ogroman. No, oni će uvijek ostati kao jedno od mnoštva imena iz glazbene povijesti koja nisu uspjela iskoristiti pogodnost trenutka i praktički su čitavu karijeru ostali na vječitom početku. Počeli su 1989. kao zaljubljenici u ostavštinu doajena electro popa (ponajprije Kraftwerk, Cabaret Voltaire i D.A.F.) sa skromnih pozicija potpuno nepoznatog sastava iz gradića Frome u engleskoj pokrajini Somerset (najveći grad je Bristol) u blizini od tek dvadesetak kilometara udaljenog gradića Bath koji je dao velikana art-rocka, world musica i pripadajućih žanrova - Peter Gabriela. Osnovao ih je Merv Pepler, bubnjar veoma hvaljenih Ozric Tentacles. Nakon prvih singlova iz 1991. i jednog kazetnog izdanja iz 1992. o kojima će kasnije biti riječ, slijedi vrlo dobra uvertira sa tri veličanstvena albuma "Abduction" (1993.), "Implant" (1994.) i "Science Of The Gods" (1997.), te niz od 9 znamenitih singlova i EP izdanja koje su objavili za Planet Dog Records koje neki kritičari stavljaju na sami pijedestal psycho-electro-techno-space scene. Njihov jedini singl koji je došao na UK top-40 bio je "Bony Incus" (1996.), a singl "Hybrid" (1997.) imao je nesreću da završi na no.41 jer mu je manjkalo samo 60 prodanih primjeraka. Interesantno je da je njihov drugi album "Implant" na UK top-40 došao tek 1996. u vrijeme singla "Bony Incus". Uz to radili su i mnoštvo remixeva za različite izvođače, a najznamenitiji rad su upriličili kada su umiješali svoje prste u veliki hit "Age of panic" skupine Senser 1994. koji je došao i do vrhova top ljestvica. Tada se u vrijeme strahovite techno invazije činilo da će Eat Static ući u samu prvu ligu britanskog i europskog techno svijeta, no gotovo preko noći stvari su se okrenule u potpuno drugom smjeru. Planet Dog Records se naglo gasi, te jedino što su uspjeli u ovakvoj nezavidnoj situaciji bio je live album sa britanske turneje pod nazivom "B-World" (1998.)

horvi // 09/05/2007

Share    

> najawa [last wanz]

cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*