home > najawa > Ljeto u MSU 2020: Tamara Obrovac Quartet, 04/07/2020

kontakt | search |

Ljeto u MSU 2020: Tamara Obrovac Quartet, 04/07/2020

Pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova Tamara Obrovac, jedna je od najznačjnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni. Zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe i dijalekta koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, u nekoliko je posljednjih godina stekla veliku popularnost. Uz kontinuiranu međunarodnu koncertnu aktivnost umjetnica sklada glazbu za kazalište i film, za što je višestruko nagrađivana. Alkemijom s izvanrednim glazbenicima njenih ansambala koji vješto i prirodno spajaju suvremeni jazz izričaj s elementima istarske i mediteranske glazbe, postiže nevjerojatnu lakoću izričaja svojstvenu samo najvećim umjetnicima. Njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a Tamarin je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada postaje dodatni instrument. Upravo taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije etablira Tamaru Obrovac kao iznimnu umjetnicu koja je, koristeći elemente vlastite tradicije, stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve prepoznatljivija i prisutnija na svjetskoj glazbenoj sceni.



Njen daljnji iskorak na svjetsku glazbenu scenu pojačan je i nominacijama za BBC Radio 3 World music Awards 2004 - u kategoriji Europske glazbe i Nagrade publike, kao i mnogobrojnim pozitivnim reakcijama međunarodne kritike i publike.



Tamara Obrovac ove je godine bila nominirana za glazbenu nagradu Porin u 3 kategorije: najbolji album jazz glazbe, najbolja skladba jazz glazbe te najbolja izvedba jazz glazbe. Porina je osvojila u Kategoriji najbolje skladbe jazz glazbe za skladbu "Suza sjajna" s albuma "Transadriaticum" u izvedbi Tamara Obrovac Transadriatic Quarteta.



Albumom "Ulika" Tamara Obrovac Quarteta iz 1998. godine, po prvi puta predstavljen je novi način razmišljanja i komponiranja Tamare Obrovac u kojem se spaja inspiracija lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem. Ponovni susret Quarteta na koncertu u Grožnjanu (07/2011.) potaknuo je novu kreativnost i sasvim drugačije interpretacije starih skladbi koje je Quartet zabilježio na CD-u "Ulika revival" snimljenom 2013. godine. Kroz ovu ponovno otkrivenu radost zajedničkog muziciranja, ostvarenu kroz virtuozno muziciranje, neomeđenu slobodu izričaja, humor i improvizaciju svojstvenu svim glazbenicima iz Quarteta, definitivno se potvrdila zajednička želja za novom (starom) suradnjom; sada zreli glazbenici iz Tamara Obrovac Quarteta ponovno zajedno sviraju i reinterpretiraju stare kompozicije, iz nove, zrelije umjetničke vizure.
Ovaj projekt je i ponovna suradnja izvrsnih i nagrađivanih umjetnika, oboje sa zasebnim uspješnim karijerama koje se periodički sreću, Tamare Obrovac i Matije Dedića uz sjajnog Krunu Levačića na bubnjevima i Žigu Goloba na kontrabasu.

Quartet je već održao niz izvrsno prihvaćenih koncerata na međunarodnim festivalima; Luneburger Jazz Nights, JazzAhead Bremen, Düsseldorfer Jazz Rally, Jazz au Chellah Maroko, Jazz meets world Prague. U vrlo kratkom roku CD je dobio izvrsne kritike u mnogim internacionalnim i domaćim jazz medijima, od kojih izdvajamo: All About Jazz, Jazzthetik, Jazz Podium, a koncertna promocija albuma održana je 4. 12. 2014. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Uz koncert Tamara Obrovac Quarteta, po cijeni jedne ulaznice, u Muzeju suvremene umjetnosti moći ćete posjetiti izložbu Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb Filma od 11 do 21 sat.

Uz izložbu, u 18 sati očekuje vas i performans Dejana Gotića u dvorani Gorgona.



Također, već tradicionalno, u dvorani Gorgona MSU-a moći ćete pogledati projekcije najboljih filmova MSU kina, a ovoga puta prikazujemo dokufikcijski film Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom, o Larssonovoj karijeri i njegovom istraživanju ekstremnih desničarskih grupacija u Švedskoj.

Ulaznice za multimedijalni program Ljeto u MSU 2020 - Tamara Obrovac Quartet možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do subote od 11 do 18 sati i na dan koncerta do 21sat. Broj ulaznica je ograničen, a cijena ulaznica za koncert plus još 3 dodatna popratna programa je 79 kn!

Preporučamo da ponesete svoju masku zbog poštivanja epidemioloških mjera.

MSU se pridržava svih preporuka za održavanje kulturnih programa i manifestacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro

Kustosice izložbe Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma: Vesna Meštrić i Snježana Pintarić

Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković

Asistentica producenta: Miranda Herceg



Projekt podržali: Turistička zajednica grada Zagreba

Sponzor: Zagrebačka pivovara

Medijski pokrovitelji: Radio Yammat, T- portal, Muzika.hr, RTL i CMC

promo guy // 02/07/2020

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

| 13/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

| 11/03/2024 | promo girl |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*