home > najawa > Sedmi Porto Etno festival, 01-03/06/2023, prostor Exportdrva, Rijeka

kontakt | search |

Sedmi Porto Etno festival, 01-03/06/2023, prostor Exportdrva, Rijeka

Tri dana puna zabave, plesa, ritmova i okusa iz raznih dijelova svijeta - tako bi ukratko glasio opis Porto Etno festivala koji se sljedeći vikend održava po sedmi put, od 1. do 3.6. na novoj-staroj lokaciji u riječkom Exportdrvu.
[ ]

Festival u četvrtak 1.6. u 21 sat otvara "kućni" Porto Etno orkestar predvođen multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem, a pridružit će im se dva snažna ženska vokala - nakon skoro tri godine ponovno u Rijeku dolazi "čelična istarska lady" Tamara Obrovac koja najavljuje izbor pjesama s albuma "Neću više jazz kantati", električnu varijantu, istrijanski soul i funky.
[ Tamara Obrovac ]

Tamara Obrovac   © Mare Milin

Uz glazbene majstore iz Porto Etno orkestra nastupit će i vrhunska njemačka jazz pjevačica Melanie Bong. Jake ženske snage nastavljaju se i do kraja prvog dana, a zatvara ga španjolska grupa Ketekalles, poznata po svojim energičnim nastupima i njihovom jedinstvenom zvuku koji je kombinacija rumbe i flamenca s hip-hopom, punkom i rockom. Ketekalles su upravo pristigle s turneje po Južnoj Americi, a u sklopu europske turneje zaustavit će se upravo na Porto Etnu.
[ Melanie Bong ]

Melanie Bong   © 2023

[ Ketekalles ]

Ketekalles   © Baja

Drugi dan festivala, 2.6. od 21 sat, je poklon publici, kada će se uz besplatan ulaz moći uživati u ritmovima RInkluzija projekt benda i finsko-indijskog dua Charlotte Kerbs i Sanjaya Khana.
[ RInkluzija ]

RInkluzija   © 2023

RInkluzija projekt bend svira fuziju romske tradicionalne glazbe i raznih popularnih glazbenih pravaca, a nastao je iz projekta koji provodi Udruga Ri Rock s Udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka. U bendu je aktivno devetero djece i mladih, šestero mentora, a nastupima priključuje i troje profesionalnih glazbenika.
[ Charlotta i Sanjay ]

Charlotta i Sanjay

Finkinja Charlotta Kerbs i Indijac Sanjay Khan, inspirirani glazbom i kulturom onog drugog, spajaju finsku i nordijsku glazbenu tradiciju s tradicionalnom i klasičnom glazbom iz Indije.

Najdraži dio Porto Etno festivala za sve gastro-znatiželjnike uvijek je gastro fešta, a ove se godine održava u subotu 3.6. od 11 sati. Kao i svaki put do sada, manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirat svoje nacionalne gastro-specijalitete, a ove godine ćemo kušati specijalitete iz Bosne i Hercegovine, Trinidada i Tobaga, Kanade, Madagaskara, Makedonije, Srbije, Češke, Italije, Mađarske, Turske te romska i ukrajinska jela.
[ Porto Etno ]

Porto Etno   © Tanja Kanazir

Dio ovog iskustva je i folklorni program predstavnika manjina koji prati gastronomsko druženje, pa će u subotu nastupiti i Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Slovenski dom KPD Bazovica, Češka beseda, Zajednica Talijana Rijeka, Bošnjačka nacionalna zajednica, Riječke Palade, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Hrvatsko tursko društvo prijateljstva, Kulturno umjetničko društvo Sevdah te zbor Nikola Tesla.
[ Maya Kamaty ]

Maya Kamaty   © Eric Lafargue

Ovogodišnji Porto Etno festival u subotu 3. lipnja od 21 sat zatvara spoj različitih glazbenih utjecaja i žanrova, a publiku očekuje uzbudljivo glazbeno putovanje svijetom koje će rasplesati i najsramežljivije - dolazi nam impresivna Maya Kamaty s francuskog otoka La Réunion koja podjednako uspješno pliva u R'n'B-u, hip-hopu i elektronici i energični internacionalni bend s bazom u Pragu N.O.H.A. (Noise of Human Art) koji sviraju mješavinu drum & bassa i world musica koju sami vole zvati ethno-bass. Za kraj festivala i ples do ranih jutarnjih sati zadužena je poznata krčka DJ-ica Ana Antonova, koja najavljuje energični "four to the floor" set s velikim naglaskom na etno world/music.

Porto Etno hkd-rijeka.hr/dogadanja/porto-etno-2023-festival-svjetske-glazbe-i-gastronomije/festival ove se godine održava uz svesrdnu pomoć Grada Rijeke i njihovih europskih projekata Fusilli i Re-Value, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Rijeke, europske mreže MOST Music, Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj te Plodina koje potpomažu gastronomski dio.

SATNICA

ČETVRTAK 1.6.
Porto Etno orkestar feat. Tamara Obrovac & Melanie Bong - 21:00 sat
Ketekalles - 22:30 sati

PETAK 2.6.
RInkluzija projekt bend (HR) - 21:00 sat
Charlotta Kerbs & Sanjay Khan - 22:00 sata

SUBOTA 3.6.
Gastro i folklorni program - 11:00 sati
Maya Kamaty - 21:00 sat
N.O.H.A. - 22:30 sati
DJ Ana Antonova - 00:00 sati

Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine, a od 2020. godine organizaciju je preuzeo Hrvatski kulturni dom na Sušaku. Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

Ulaznice za glazbeni program 1. i 3. dana festivala po pretprodajnoj cijeni od €15 (113,03 kn) po danu moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na www.mojekarte.hr/tickets/search.php5?searchword=porto+etno, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.
Na dan koncerta ulaznice će se moći kupiti i u Exportdrvu po cijeni od €20 (150,70 kn) po danu, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka koncerta.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i u Exportdrvu), a članovi hkd-rijeka.hr/hkdklub/ na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na koncert 2. dan i gastro program je besplatan, a bonovi za hranu će se prodavati za €3 po porciji.

Zbog zdravstvenih problema, organizator koncerta Dejan Petrović Big Banda, udruga Kvarnerski pijat, je nažalost bila prisiljena otkazati njihov nastup 2.6. na Porto Etnu. Svi koji su karte kupili online preko sustava mojekarte.hr povrat su dobili na račun, a oni koji su karte kupili u Dallas Music Shopu, povrat novaca mogu dobiti tamo.

Akreditacije za predstavnike medija - molimo javiti se na press@hkd-rijeka.hr.


Ana Bernard

Stručna suradnica za odnose s javnošću i razvoj publike /

Public Relations and Audience Development Associate

+385 91 6223 465

www.hkd-rijeka.hr

promo girl // 26/05/2023

Share    

> najawa [last wanz]

cover: KULTURNO UMETNIČKI RABOTNICI 25/05/2024, Makedonskiot Kulturen Centar, Skoplje

KULTURNO UMETNIČKI RABOTNICI 25/05/2024, Makedonskiot Kulturen Centar, Skoplje

| 23/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Sting@Arena ZG 27/05/2024

Sting@Arena ZG 27/05/2024

| 22/05/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: BOSAK&THE SECOND HAND BAND @ Boogaloo, Zagreb,25/05/2024

BOSAK&THE SECOND HAND BAND @ Boogaloo, Zagreb,25/05/2024

| 21/05/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: PANIC ROOM FESTIVAL #1 @ Kampus, Koprivnica, 31/08/2024

PANIC ROOM FESTIVAL #1 @ Kampus, Koprivnica, 31/08/2024

| 21/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ljeto u MSU 2024

Ljeto u MSU 2024

| 20/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
 • 23/05/2024 > 26/05/2024 | zg, zagreb beer fest
  tbf
  vojko v
  edo maajka
  miach
  idem
  svemirko
  z++
  kawasaki 3p
  vizelj
  kuzma & shaka zulu
  ministranti
  mašinko
  rimljani ite doma
  nemanja
  hiljson mandela
  čuvarkuća
  tej i špiro
  >> najawa @ terapija.net
 • 25/05/2024 | zg, močvara
  hc-punk od 12 h:
  -----------
  ponor (zg)
  modern love story (zg)
  ---------------
  začarana močvara od 20 h:
  voado (zg)
  mate ponjević (zg)
  dominik prok (sk)
 • 25/05/2024 | [mak] skopje, mladinski kulturni centar
  kulturno umetnički rabotnici
  >> najawa @ terapija.net
 • 26/05/2024 | zg, močvara
  cirkoБalkana šator vrelo zvuka 19.15 h:
  dunja knebl (hr)
  roko margeta (hr)
  trojka zuzani homlovoj/ zuzana homlov trio (sk)
  --------------
  post-punk/ darkwave/ synth 21 h:
  curses (d)
  neon lies (zg)
  felver (zg)
  >> najawa @ terapija.net
 • 27/05/2024 | zg, arena
  sting

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*