home > najawa > Svijet animacije u Zagrebu od 31.svibnja do 07. lipnja

kontakt | search |

Svijet animacije u Zagrebu od 31.svibnja do 07. lipnja

U programu jednog od najutjecajnijih festivala animacije u svijetu - Animafest Zagreb koji će se održati u 4 kino dvorane u centru Zagreba - Otvorenom kinu Gliptoteka te u kinima Europa, Central i Grič bit će prikazano više od 500 filmova sa svih 6 kontinenata.

Nagrade / selekcijske komisije / žiriji
Za Veliku nagradu Animafesta, nagradu "Zlatni Zagreb" za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće te nagradu "Zlatko Grgić" za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije natjecat će se 94 filma iz Velikog natjecanja. U natjecanju se nalazi čak 5 hrvatskih autora - Matija Pisačić, Bruno Razum, Simon Bogojević Narath, Tomislav Findrik i Veljko Popović.
[ Cupav ]

Cupav

Članovi selekcijske komisije koja je birala filmove bit će Animafestovi gosti - Maureen Furnis, ugledna američka animatorica i predavačica na Akademiji za film i video u Kaliforniji, Midhat Ajanović, publicist, filmski pedagog i nekadašnji umjetnički direktor Animafesta sa stalnom adresom u Švedskoj, te Dušan Gačić, hrvatski animator, strip-autor i ilustrator. Maureen Furnis i Midhat Ajanović u okviru popratnih događanja će predstaviti i svoje knjige 'The Animation Bible' te 'Karikature i pokret'.

Žirijem Velikog natjecanja predsjeda britanska animatorica Joanna Quinn, dobitnica Velike nagrade Animafesta 2006., jedna od najcjenjenijih ličnosti autora animacije koja je za svoje radove osvojila nagrade Emmy, BAFTA, FIPRESCI te dvije nominacije za Oskara. Žiri sačinjavaju i Moustapha Alassane iz Nigera, autor prvog afričkog animiranog filma i okosnica programa 'Moja Afrika', Igor Kovaljov, međunarodno priznati animator i redatelj te suosnivač moskovske škole Pilot, zatim Caroline Leaf, ugledna američka animatorica poznata po inovativnim animacijskim tehnikama, također nositeljica nominacije za Oskara te hrvatski animator, glazbenik i ilustrator Danijel Šuljić, predavač na sveučilištu u Linzu.
[ Pseci Zivot ]

Pseci Zivot

Nagrada "Dušan Vukotić" bit će dodijeljena jednom od 79 filmova u Studentskom natjecanju - o tome će odlučivati međunarodna ekipa: nizozemsko-hrvatska umjetnica Helena Klakočar Vukšić, zatim bosanski redatelj čiji su filmovi proputovali više od 250 festivala diljem svijeta - Nedžad Begović, Erik van Drunen, programski suradnik Nizozemskog festivala animiranog filma (HAFF), zatim Saeed Tavakolian, iranski producent, pisac i profesor te Regina Pessoa, portugalska animatorica poznata po svojoj tehnici graviranja na gipsanim pločama. Izložbu njenih originalnih gravura i crteža iz filma 'Tragična priča sa sretnim završetkom' posjetitelji Animafesta moći će vidjeti od 01.06. u Kuli Lotršćak.

Selekcijska komisija Studentskog natjecanja, u sastavu Ana Hušman (Hrvatska), Igor Prassel (Slovenija) te Ron Dyens (Francuska), zbog izuzetno velikog broja kvalitetnih filmova odlučila je dodijeliti nagradu za najbolji izbor poslanih filmova Akademiji likovnih umjetnosti iz Krakowa ('Kameno doba', 'Nepomičnost', 'Slučajnost'..). Poljaci su se izdvojili snažnim autorskim radovima, grafičkim dizajnom te originalnom glazbom koja filmovima daje poseban narativni ritam. Još se nekoliko filmskih škola posebno istaklo kvalitetom filmova koji su pristigli na natječaj - Kraljevski umjetnički koledž iz Londona ('To, Bog', 'Majka', 'Drijemež', 'Heather', 'Prilagodba', 'Kao ja, samo bolji'...), francuska La Poudrière ('Oko ciklona', 'Bob', 'Priča jednog miša', 'Moj sin'..), Akademija za politehničke umjetnosti iz Finske ('Neodoljivi osmjeh', 'Došli su na večeru', 'Kućica za ptice'), izraelska Akademija Bezalel ('Beton', 'Krugovi') te Sveučilište za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy iz Budimpešte ('Kitov raj', 'Crta života', 'Stubište'...)
Film 'Stop' mladog Koreanca Jae-ok Parla koji se nalazi u konkurenciji studentskog natjecanja u Cannesu je upravo osvojio Cinéfondation nagradu, a Michael Faust, jedan od koautora filma 'Beton' surađivao je na 'Valceru s Bashirom' Arija Folmana, hvaljenom animiranom dokumentarcu netom prikazanom u Glavnoj selekciji Canneskog festivala. Izuzetno veliki interes za upravo ovu hibridnu filmsku formu jedan je od razloga zašto je Animafest pripremio poseban program 'Anima Docs'.
[ Ne Zaboravi Me ]

Ne Zaboravi Me

Animafest za djecu i mlade / Animirane subote za djecu / Školske projekcije
Natjecanje filmova za djecu donosi 45 naslova, a najbolji od njih birat će dječji žiri -Paloma Quinn iz Velike Britanije te djeca iz hrvatskih kino klubova - Karlovac, Koprivnica, Zagreb i Zaprešić. Festival počinje upravo dječjim vikend programom - prvog dana festivala, u subotu 31. svibnja i nedjelju 01. lipnja u 11 i 15 sati u kinu Europa programom namijenjenim najmanjima, a nastavlja se popodnevnim programima za srednjoškolce. Dječji se program nastavlja u kinu Europa svakoga dana u 13 sati.
Osim u službenom natjecanju filmova za djecu, brojni se dječji filmovi nalaze i u popratnim programima Moja Afrika te Afrika Kids. Ova još uvijek nepoznata kinematografija spaja imaginarne teme afričkih mitova i legendi s klasičnim tehnikama animacije - lutkama, crtežima te paletama živih boja, a maštoviti svijet autora subsaharske Afrike ganut će i zadiviti i djecu i starije.

Program otvorenja - Animafest Special
Svečano otvorenje Animafesta održat će se u subotu, 31. svibnja u 21h u otvorenom kinu Gliptoteka koje Animafest otvara posebno za ovu priliku. Za otvorenje je predviđen poseban program - Animafest Special, program suvremenih filmova koji su stigli prekasno da bi ih selekcijska komisija žirirala, ali ih Animafestov tim svakako preporučuje. Među njima je i aktualni dobitnik nagrade Oscar, 'Peća i vuk' Susie Templeton. Drugi dio Animafest Special programa prikazat će pobjednika festivala animacije u Stuttgartu 'Franz Kafka: Seoski liječnik' Kojija Yamamure, autora već dobro poznatog Animafestovoj publici. Na programu otvorenja bit će dodijeljena i nagrada za životno djelo estonskom animatoru i karikaturistu Priitu Pärnu te britanskoj producentici i neumornoj promotorici animiranog filma Clare Kitson za doprinos teoriji animacije.

Priit Pärn, Clare Kitson, članovi žirija i selekcijskih komisija dio su od ukupno 120 međunarodnih gostiju koji će posjetiti festival. U popratnim će programima mnogi od njih sudjelovati na okruglim stolovima, prezentacijama knjiga te u diskusijama s autorima.

Vizualni identitet 18. Animafesta radila je umjetnička radionica Petikat - Stanislav Habjan i Danijel Žeželj. Danijel Žeželj će u srijedu, 04.06.2008. zajedno s Jessicom Lurie u Gliptoteci HAZU izvesti Crux: Multimedijalni performance.
Poseban autorski plakat za 18. izdanje Animafesta napravio je Zlatko Bourek, a festivalske špice radilo je čak 9 hrvatskih autora: Davor Međurečan, Marko Meštrović, Dubravko Mataković, Andrej Rehak, Burno Marin, Magda Dulčić, Ana Hušman, Dinko Kumanović i Bruno Razum.

Ulaznice za sve projekcije moći će se kupiti od prvog dana festivala, subote 31.05. na glavnoj festivalskoj blagajni u kinu Europa. U kinima Central, Grič i Otvorenom kinu Gliptoteka moći će se kupiti karte za projekcije u tim kinima.


Animafest organizira HULAHOP d.o.o.
Festival je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba.

kris // 28/05/2008

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*