home > najawa > PREDSTAVLJEN PROGRAM SLAVLJENIČKOG 5. ZAGREBDOXA

kontakt | search |

PREDSTAVLJEN PROGRAM SLAVLJENIČKOG 5. ZAGREBDOXA

ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, od 23. veljače do 1. ožujka 2009. u Studentskom centru u Zagrebu slavi 5. rođendan - na proslavu donosi oko 150 dokumentaraca iz cijelog svijeta u 6 programa i 5 retrospektiva. U međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natječe se više od 50 filmova, a 'Happy Dox' te 'Socijal-kapitalizam', uz 'Kontroverzni Dox' i 'Glazbeni globus' čine popratne programe. Nacionalna retrospektiva stavlja u fokus suvremeni izraelski dox, dok je autorska posvećena američkom nagrađivanom autoru Jonu Alpertu. Autorsku večer imat će doajen dokumentarizma Bogdan Žižić, 'Jubito' legenda BijesPrvi te hrvatski amaterski dox.

U programu ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji koji se od 23. veljače do 1. ožujka održava u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, bit će prikazano oko 150 filmova iz više od 30 zemalja. VELIKI PEČAT dodjeljuje se filmovima u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, a MALI PEČAT autoru/ici do 30 godina starosti. Ove će se godine dodijeliti i nagrada 'Movies That Matter' za film koji promiče ljudska prava.

'I ove se godine ZagrebDox može pohvaliti izuzetno kvalitetnim programom, ponovno nam stižu pobjednici svjetskih festivala: s netom završenog Sundancea stiže pobjednik 'Rough Aunties' britanske redateljice Kim Longinotto o skupini žena koje se u Južnoafričkoj Republici brinu o zapostavljenoj djeci, s IDFA-e stiže apsolutni pobjednik 'Burma VJ' o novinarima koji anonimno šalju izvještaje o teškoj stuaciji u Burmi, a 'Rene', priča o jednom češkom autsajderu, dobitnik je nagrade Europske filmske akademije. Još jedan od filmova u programu, 'Alone in Four Walls' o štićenicima-zatvorenicima ruskog dječjeg doma, dobitnik je više od 10 međunarodnih nagrada, uključujući i onu na festivalu u Locarnu. Tu su i snažne biografske priče - 'Valentino' o velikom modnom dizajneru te 'Kassim, the Dream' o svjetskom boksačkom prvaku Kassimu Oumi', istaknuo je neke od filmova u programu 5. ZagrebDoxa Nenad Puhovski, direktor festivala i selektor programa.

I regionalna konkurencija obiluje izvrsnim filmovima - pobjednik najvažnije europske televizijske nagrade 'Prix Europa' 'Testimony', priča o čovjeku koji nakon smrtonosne dijagnoze kreće u snimanje filma, a 'The Flower Bridge' dirljiv je obiteljski portret koji stiže s nagradom iz Wiesbadena. 'Corridor 8', balkanski road movie nagrađen u Berlinu, 'Kavijar konekšn' te 'Cash and Marry', koji su vjetar u jedra dobili upravo na ZagrebDoxovom pitching forumu, dio su filmova u programu koji na humoran i realističan način daju sliku današnje jugoistočne Europe.

'Kontroverzni dox' donosi svjetsku premijeru filma o generalu Gotovini, 'Searching for the Storm', čiji će redatelj Jack Baric biti poseban gost festivala. 'Letter to Anna' preispituje ubojstvo ruske novinarke Anne Politikovskaje, 'Who's Afraid od Kathy Acker' priča biografiju američke feminističke spisateljice, a 'Secrecy' proniče u teorije zavjere. 'Glazbeni globus' koji je prošle godine stekao popularnost među mlađom publikom, ove godine donosi još muzičkih dokumentaraca. 'Patti Smith: Dream of Life' o svestranoj umjetnici svakako je najpoznatiji u programu, 'Roskilde' će u Zagreb donijeti malo atmosfere najvećeg muzičkog festivala u Europi, a 'Part of the Weekend Never Dies' uvući će vas u život benda Soulwax.

'Svake godine kreiramo nove i aktualne popratne programe jer nam je želja zagrebačkoj publici približiti što veći dio svjetske dokumentarne produkcije. 'Socijal-kapitalizam' tematizira suvremeno društvo i krizu kapitalizma, a u njemu će se naći tragikomičan film ZagrebDoxove pobjednice Aline Rudnickaje 'Bitch Academy' o ženama koje u okruženju ruskog kapitalizma uče kako postati što bolje "kučke". Svojevrsna protuteža ovom programu su 'Happy Dox', filmovi sa sretnim završetkom, kako naša publika ne bi pomislila da se dokumentarci bave isključivo tmurnim i teškim temama. Chris Waitt upoznat će nas sa svojim seksualnim promašajima u 'A Complete History of my Sexual Failures', Morgana Spurlocka ('Super Size Me') pratit ćemo u potrazi za Bin Ladenom u 'Where in the World is Osama Bin Laden', a nasmijat će vas i 'Carmen Meets Borat' - stanovnici romskog sela u kojem je Borat snimao svoj film, a koji kreću u potragu za obeštećenjem zbog nanesenih im uvreda', nabrojao je Nenad Puhovski neke naslove u popratnim programima.

Retrospektiva suvremenog izraelskog filma po izboru vodećeg izraelskog filmaša Davida Fishera koji će gostovati na festivalu intrigantna je zbog ponovno aktualiziranog bliskoistočnog sukoba. Autorska retrospektiva posvećena je američkom istraživačkom novinaru koji je među prvima izvještavao iz Vijetnama, Kambodže, Irana, Afganistana, Kine i s Kube te za svoje reportaže primio brojne nagrade, čovjeku koji je intervjuirao Fidela Castra i Saddama Husseina, dobitniku 15 nagrada Emmy - Jonu Alpertu, koji će također posjetiti ZagrebDox. Alpert će u okviru ZagrebDox Pro održati dva masterclassa, a uz njega ovaj će program namijenjen profesionalcima ponovno ugostiti europske i regionalne TV urednike na pitching forumu gdje će se autori iz regije četvrti put boriti za financiranje svojih dokumentarnih projekata.

Hrvatska dokumentarna radio-drama, dokumentaristički doajen Bogdan Žižić, ujedno i član ZagrebDoxovog žirija, te misteriozni BijesPrvi, legenda 'Jubitoa' ,na ovom su ZagrebDoxu zaslužili specijalne retrospektive.

'Izuzetno nam je drago što se suradnja sa Studentskim centrom uspješno nastavlja te ćemo ponovno biti u tri SC-ova kina te u Galeriji SC. Festival se održava uz potporu Grada Zagreba - Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Hrvatskog audiovizualnog centra. Uspješna suradnja nastavlja se s generalnim sponzorom festivala T-comom kroz projekt KulTurist. Ulaznice za festival od 16. veljače moći će se pronaći na svim prodajnim mjestima Eventima', istaknula je Sanja Borčić Toth, izvršna direktorica ZagrebDoxa.

Duško Ljuština, član Gradskog poglavarstva zadužen za obrazovanje, kulturu i sport izrazio je zadovoljstvo što se ZagrebDox afirmirao kao 'najvažniji natjecateljski festival dokumentarnog filma u jugoistočnoj Europi. Zagrebački međunarodni filmski festivali, osim što obogaćuju kulturnu ponudu grada, pozicioniraju Zagreb kao važnu kulturnu metropolu te su sastavni dio kulturne strategije grada Zagreba.'

'Nova, peta sezona T-Comovog projekta 'KulTurist' ponovno započinje ZagrebDoxom, najrelevantnijim međunarodnim festivalom dokumentarnog filma u Hrvatskoj. Kroz strategiju sponzoriranja kulture T-Com kontinuirano potvrđuje svoju ulogu kompanije koja prepoznaje značaj kulture i afirmira umjetnički izričaj u najrazličitijim oblicima, osobito podupirući filmsku umjetnost. To je, uostalom, bio i jedan od razloga za pokretanje kolekcije digitaliziranih hrvatskih filmskih klasika, MAXtv Digiteka', rekla je Marcella Jelić iz T-coma.

Organizator festivala ZagrebDox je produkcijska kuća FACTUM.

kris // 04/02/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*