home > najawa > GOSTI I POPRATNI PROGRAMI 5. ZAGREBDOXA

kontakt | search |

GOSTI I POPRATNI PROGRAMI 5. ZAGREBDOXA

ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, od 23. veljače do 1. ožujka 2009. u Studentskom centru u Zagrebu slavi 5. rođendan. Oko 150 dokumentaraca iz cijelog svijeta nalazi se u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, popratnim programima Happy Dox, Socijal-kapitalizam, Kontroverzni Dox i Glazbeni globus te u nekoliko retrospektiva: nacionalna je posvećena suvremenom izraelskom dokumentarcu, autorska američkom autoru Jonu Alpertu, a doajen dokumentarizma Bogdan Žižić, 'Jubito' legenda Bijesprvi, hrvatski amaterski dox i dokumentarna radio-drama bit će predstavljeni u specijalnim programima. ZagrebDox Pro, namijenjen filmskim profesionalcima, održava se četvrti put, a brojni gosti upotpunit će rođendansku proslavu za sve ljubitelje dobrih dokumentaraca.

Za VELIKI PEČAT 5. ZagrebDoxa natječu se 54 filma u dvije konkurencije - međunarodnoj i regionalnoj. MALI PEČAT bit će dodijeljen autoru/ici do 30 godina starosti, a nagrada Movies That Matter otići će filmu koji, po ocjeni žirija, najviše promiče ljudska prava.

Uz pravnika, dramaturga, producenta i redatelja Bogdana Žižića, predsjednika međunarodnog žirija, odluku o pobjedniku u međunarodnoj konkurenciji donijet će David Fisher, jedan od najpriznatijih suvremenih izraelskih redatelja, ujedno i selektor retrospektive izraelskog dokumentarca, te Saša Vojković, hrvatska filmologinja i redateljica, hongkonška postdoktorantica te profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Regionalni žiri čine prošlogodišnji pobjednik Casey Cooper Johnson, zatim Irena Taskovski, producentica i distributerka, direktorica međunarodne produkcijske kuće Taskovski Films te hrvatski direktor fotografije Silvestar Kolbas. Mladi žiri čine studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Saša Bijelić (produkcija), Davor Kanjir (dokumentaristika) i David Kapac (filmska i TV režija).

'Nagradu 'Movies That Matter' za film koji najviše promiče ljudska prava dodijelit će tročlani žiri na čelu s Jonom Alpertom, američkim redateljem koji je putovao svijetom kao novinar istraživač i radio filmove za NBC, PBS i HBO. Izvještavao je iz Vijetnama, Kambodže, Irana, Nikaragve, Kube, Afganistana i Filipina, intervjuirao je Saddama Husseina i Fidela Castra, dobitnik je 15 nagrada Emmy, a ponosni smo što će upravo na ZagrebDoxu publika moći vidjeti retrospektivni presjek njegova rada. U istom su žiriju i Tin Gazivoda, direktor Centra za ljudska prava u Hrvatskoj te Magdalena Petrović, producentica studija Fade In', izjavio je Nenad Puhovski, direktor festivala.

Festival će posjetiti i autori filmova u programu: Wolfram Huke ('Tiho uklanjanje'), Nemes Gyula ('Izgubljeni svijet'), Željko Mirković ('21. sekunda'), Dragan i Jovana Nikolić ('Kavijar konekšn'), redatelji balkanskog 'road moviea', Atanas Georgiev ('Plati i ženi') koji su vjetar u jedra dobili upravo na ZagrebDoxovom pitching forumu te mnogi drugi.

''Plati i ženi' na Doxu će doživjeti svjetsku premijeru, kao i 'Vajt' Nikole Strašeka o zagrebačkoj skejterskoj sceni te 'Sretna zemlja' Gorana Devića. Mladi dokumentaristi Igor Bezinović i Dario Lonjak također će premijerno prikazati svoje uratke, a svakako najpoznatija premijera jest projekcija filma 'U potrazi za Olujom' o haškom tribunalu i suđenju generalu Gotovini, američkog redatelja Jacka Barica. Jack Baric također je naš gost', nastavio je Nenad Puhovski.

Galerija Studentskog centra prošle je godine bila centar posebnih festivalskih događanja, a tako će biti i ove godine. 'Svake večeri u 20 sati u Galeriji su na programu muzički dokumentarci, a ljubitelji političke satire doći će na svoje uz retrospektivu misterioznog autora zvanog Bijesprvi koji se proslavio internetskim videoradovima kojima je glavni lik bivši ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin. Posebno će zanimanje pobuditi i hrvatska dokumentarna radio-drama, malo poznat, no izuzetno vrijedan radijski žanr u izboru Ljube Pauzina i Nikice Klobučara s Hrvatskog radija. Diana Nenadić moderirat će okrugli stol na temu 'Tko su autori hrvatskih dokumentaraca - akademci, amateri, filmski autori, novinari?' kojemu je cilj pronaći odgovor na pitanje kako se u hrvatskoj kreativnoj dokumentaristici OSTAJE i OPSTAJE', istaknula je Vanja Daskalović, koordinatorica posebnih festivalskih događanja.

'Četvrtu godinu zaredom u sklopu festivala odvija se ZagrebDox Pro - program za profesionalno usavršavanje filmskih autora iz regije kroz radionicu za razvoj dokumentarnih projekata, pitching forum i predavanja. Ove smo godine ponovo oborili rekord zaprimivši pedeset prijava, od kojih je za sudjelovanje izabrano njih trinaest, i to iz Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Slovenije. Iznimna nam je čast što su u regionalnoj konkurenciji festivala četiri filma koji su svoj put prema realizaciji započeli upravo na ZagrebDox Pro-u,a to su, uz 'Plati i ženi' te 'Kavijar konekšn', 'Korridor 8' bugarskog redatelja Borisa Despotova te 'Gledaj na život kroz moje oči' Marije Dzidzeve. Masterclass i predavanja, otvorenja za sve posjetitelje festivala, održat će Jon Alpert i Irena Taskovska' predstavila je ukratko program ZagrebDox Pro-a Tiha Gudac, producentica.

Martina Petrović, v.d. ravnatelja HAVC-a i voditeljica MEDIA deska Hrvatske istaknula je važnost sudjelovanja Hrvatske u MEDIA programu Europske komisije te izrazila zadovoljstvo suradnjom sa ZagrebDoxom: 'Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Europske zajednice i Republike Hrvatske o sudjelovanju Republike Hrvatske u programu MEDIA 2007 Hrvatska je postala punopravnim članom tog programa, čime se prvi put otvorila mogućnost da hrvatski redatelji, producenti, scenaristi i svi ostali koji se bave audiovizualnim djelatnostima sudjeluju u njemu te se natječu za financijska sredstva osigurana kroz ovaj program za potporu produkciji, promociji i distribuciji europskih audiovizualnih programa. U okviru HAVC-a osnovan je MEDIA desk Hrvatske čiji je zadatak sustavno raditi na promociji i širenju informacija o tom programu. Prepoznali smo važnost ZagrebDox Pro-a, kao programa namijenjenog budućim i sadašnjim filmskim profesionalcima iz Hrvatske i regije, te ove godine zajednički sudjelujemo u njegovoj organizaciji '.

Međunarodna konkurencija 5. ZagrebDoxa obiluje i brojnim pobjedničkim naslovima - 'Opasne tete' Kim Longinotto nagrađene su u Sundanceu, 'Sami u četiri zida' Alexandre Westmeier dobitnik je nagrade na festivalu u Locarnu, 'Alahove nevjeste' ovjenčane su FIPRESCI-evom nagradom iz Berlina, 'Burmanski videoreporteri' nagrađeni su na IDFA-i kao i 'Kassim the Dream', a za otvaranje festivala rezerviran je humoran i duhovit film o talijanskom grobaru 'Pinuccio Lovero. San ivanjske smrti', nagrađen na Mostri.

Organizator festivala ZagrebDox je produkcijska kuća FACTUM.

kris // 23/02/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> najawe [blitz]
  • 18/04/2024 | zg, močvara
    sleepyheads (zg)
    alaska blue (ita)
    regen (slo)
  • 18/04/2024 | zg, vintage industrial bar
    eva braun (bečej)
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*