home > najawa > KASNA JESEN U GAVELLI

kontakt | search |

KASNA JESEN U GAVELLI

San Ivanjske noći

režija: Aleksandar Popovski

Slikovitost je "Sna Ivanjske noći" neupitna, a maštoviti su mu tumači neophodni. Fabula istkana od tri osnovne niti, "dvorskog zapleta" (gdje glavne uloge, uz Tezeja i Hipolitu, igraju dva para ljubavnika), "svijeta zanatlija" (s predstavom o tragičnoj ljubavi Pirama i Tizbe) te "vilinskog svijeta" (s Oberonom, Titanijom i Pukom) od glumaca našeg teatra tako je ponajprije zatražila spremnost da "se igraju" i dopuste si nesputan dijalog s reljefnošću neponovljivih Shakespeareovih likova, na što su oni odgovorili otvorenošću i "izvedbenom rječitošću". Humorno obojana životnost zanatlija, eterična onostranost vilinskog carstva i formalizam atenskih situacija pokazali su se idealnim poligonom za eklektičnost makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog. "U atmosferi sna, o Ivanju, u toploj ljetnoj noći zasićenoj mjesečinom" čudesni nas "San Ivanjske noći" podsjeća kako "...su ludi, / Gospode, ti smrtni ljudi!"
[  ]

Izvedbe u:
Ponedjeljak, 23. studeni 2009. 19:30
Srijeda, 25. studeni 2009. 19:30
Srijeda, 02. prosinac 2009. 19:30
Četvrtak, 03. prosinac 2009. 11:00

Slučajevi običnog ludila

režija: Dora Ruždjak Podolski

Priča je ovo koja osvaja onako kao što nas osvaja dobar europski "mali" film: "svakodnevnošću" koja je s jedne strane prepoznatljiva, a s druge začudna; istovremenom nepretencioznošću i "art"- pristupom; likovima koji su poput nas, a opet čine stvari koje mi - barem tako vjerujemo - ne bismo nikad činili... Petr - vjerojatni glas pisca - njegov izgubljen otac i majka koja grozničavo želi dati krv, prijatelj Muha koji živi s lutkom jer ga jedino ona razumije, ili pak nastrani mu šef, a u "Slučajevima" svatko u sebi nosi neku "iščašenost", dovoljno su pitoreskni, a opet dostatno živi i stvarni ljudi, da bismo s njima mogli s lakoćom komunicirati.
[  ]

Izvedbe u:

Petak, 27. studeni 2009. 19:30
Subota, 28. studeni 2009. 19:30
Utorak, 22. prosinac 2009. 19:30

Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić
Inspicijentica: Ina Krklec
Šaptačica: Snježana Majdak

Barbelo, o psima i djeci

režija: Paolo Magelli

"Barbelo je ono odakle dolazimo i gdje bi se mnogi željeli vratiti i sakriti, a svatko neka izabere što je to.", zapisano je uz ovu, posljednju dramu najizvođenije srpske dramatičarke u Europi, Biljane Srbljanović. "Barbelo - tj. "Barbello" - je pojam kojim se u povijesti kršćanstva označava prva emanacija Boga. ...njegovo prapodrijetlo, prauzrok, pranačelo, neki metafizički prostor iz kojeg potiče sve, pa i mi." Onkraj ovako "metafičkog objašnjenja" teksta - ili možda, ispod njega - ukazuju se slike koje nježno i humorno, a opet ironično i polemički, progovaraju o ljubavi i smrti, udaljenosti i bliskosti... doimajući se znatno manje političnima, no što bismo vjerojatno očekivali od nove drame Biljane Srbljanović. Taj "nemar za politiku" koja je, međutim, tu, jer ona je uvijek tu, odveo je njen rukopis prema područjima emotivne ogoljelosti, "gdje je život košmaran san". A u takvom životu i ljudi i psi samo su lutalice, bića bez čvrstog uporišta i zaleđa, osuđena na međusobno iscrpljivanje, ali i zajedništvo, tek ponekad sposobno prijeći u istinsko razumijevanje.
[  ]

Izvedbe u:
Petak, 11.prosinca.2009.
Srijeda, 16.prosinca.2009.
Srijeda , 23.prosinca.2009.

Uz dramske poslastice Gavella nudi i tri koncerta u studenom. Bit će to koncerti Ibrice Jusića 26,.11.2009., potom koncert u kojem "Glumci pjevaju za Jana, Slavicu i Marka" 29.11.2009. i koncert "Kraljeva ulica" 30.11.2009. O koncertima čitajte u nastavku.

Od Shakespearea do sevdaha

Najpopularniji hrvatski kantautor, Ibrica Jusić, solističkim će koncertom u Kazalištu "Gavella", 26. studenog 2009. obilježit 45 godina umjetničkog rada. S obzirom na bogatstvo i raznovrsnost njegova stvaralaštva, koncert nosi prigodan naziv "Od Shakespearea do sevdaha". Program koncerta predstavlja presjek njegova sveukupnog umjetničkog rada, od songova izvodjenih na Dubrovackim ljetnim igrama, pjesama sa dubrovačkih skalina, šansona, prepjeva Leonarda Cohena pa sve do sevdaha, kojim je, objavivši dva albuma sevdalinki pod naslovom "Amanet" i "Amanet 2" okrunio svoju uspješnu karijeru.
Nikad prebučan, a uvijek prisutan! Punih 45 godina.

Glumci pjevaju za Jana, Slavicu i Marka

Humanitarni koncert "Za Jana, Slavicu i Marka" kojim glumci i članovi -pjevači "Go-Go Swing Orkestra" prikupljaju novčana sredstva za, u prometnoj nesreći stradalog, Jana Torjanca. Pored dvadeset glazbenika u orkestru nastupaju Goran Navojec, Anja Šovagović Despot, Vedran Mlikota, Mila Elegović, Filip Šovagović, Igor Mešin, Barabra Rocco i Iva Visković. Ulaznice nabavite na blagajni kazališta "Gavella" po cijeni od 120,00 kuna.

Koncert "Kraljeva ulica"

Dame i gospodo, izvolite!
"Kraljevi ulice" nastali su 1987. godine i do danas ostali vjerni zagrebačkim ulicama kao jedini ulični svirači koji su preostali iz doba Univerzijade.
Repertoar benda sastavljen je od šlagera, zagrebačkih i starogradskih pjesama. Iz prebogate glazbene baštine Zagreba i čitave regije, "Kraljevi ulice" su odabrali samo najbolje i najdugovječnije pjesme, do sada su snimili 19 albuma, a sljedeći, 20. bit će posvećen Zagrebu. Kazalište "Gavella" jedan je od najboljih koncertnih prostora u Zagrebu pa je veliko zadovoljstvo u njemu nastupati a kako bismo svi skupa što više uživali u koncertu s nama će svirati i naši prijatelji: Zoran Lovrić na basu, Oliver Belosević na harmonici, Tomislav Modrić na klavijaturama, Emil Gabrić na violini, Mladen Kosovec na klarinetu, gitari i harmonici, Igor Štimac na perkusijama, Vjekoslav Polovanec na bubnjevima te specijalni i najdraži gost Ladislav Domotorffy - 75 Cent - kao reper.

Za sve ostale informacije o događanjima u kazalištu Gavella posjetite
Gavella

sonja jeđud // 23/11/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

dreDDup + MRT, 20/04/2024, knjižara Bulevar Books, Novi Sad

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

Finntroll, Suotana & Metsatöll @ Vintage Industrial Bar, 14/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

MANNTRA @ Tvornica kulture, 13/04/2024

| 09/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*