home > najawa > ALLAN HOLDSWORTH BAND @ Lisinski, Zagreb, 30/10/2010

kontakt | search |

ALLAN HOLDSWORTH BAND @ Lisinski, Zagreb, 30/10/2010

ALLAN HOLDSWORTH BAND
Chad Wackerman (bubnjevi) & Ernest Tibbs (bass)

SUBOTA, 30.10.2010. u 20 sati
K.D. ˝VATROSLAV LISINSKI˝

Allan Holdsworth, glazbenik kojeg obožava vjerna publika, hvali kritika, a svojim je kolegama konstantna inspiracija i veliki uzor, dolazi u Hrvatsku 30.10.2010. Opisuju ga kao nadmoćnog majstora zanata, znalca i inovatora koji stvara glazbene poslastice u rasponu između rocka i jazza. Svojim radnom Holdsworth pomiče granice stvaranja instrumentalne glazbe, a njegove inovativne tehnike muziciranja gitaristi obožavaju.
[ ALLAN HOLDSWORTH ]

ALLAN HOLDSWORTH

Iako se nikada nije priklonio nekoj od velikih izdavačkih kuća, niti su ga zanimale pompozne medijske kampanje i promocija, Holdsworth je ime odavno poznato jazzerskim šmekerima te je stoga redoviti gost na gotovo svim all-star jazz festivalima. O veličini i snazi njegova rada govore i podaci da je prema Musician Magazineu uvršten na listu najboljih gitarista svih vremena, a čitatelji Guitar Player Magazinea pet su puta Holdswortha proglašavali najboljim.

I povrh njegove sposobnosti improviziranja magičnih solo dionica, Holdsworth posvećuje svoju energiju razvijanju i stvaranju mnogih gitarskih tehnika. To uključuje i nove ˝baritonske˝ varijacije na 6-žičanoj gitari koju je sam dizajnirao. Taj je model nedavno za Holdswortha izradila kompanija Carvin.

Holdsworth je rođen u Bradfordu, u Engleskoj. Svoju karijeru započinje 60-ih, a glazbeni su mu uzori bili Charlie Christian, Joe Pass, Jimmi Rainey, Django Reinhardt, Eric Clapton i John Coltrane. Gotovo od samog početka karijere, Holdswortha primjećuju poznati glazbenici s kojima uskoro stupa u suradnju. Tako je i jedan od najboljih engleskih jazz tenor saksofonista, Ray Warleigh, uočio Holdsworthovo briljantno muziciranje i nevjerojatni potencijal te mu je ponudio sudjelovanje na jazz setu u legendarnom Ronnie Scotts klubu u Londonu.

Početkom 70-ih Holdsworthova karijera poprima internacionalne okvire kada se pridružuje progresivnom rock bendu Tempest (Jona Hisemana - ex bubnjar grupe Colosseum). Desetljeće kasnije, pjevač grupe Tempest, Paul Williams, odlučuje se ponovo udružiti s Holdsworthom pa tako nastaje Allan Holdsworth I.O.U. bend. Nakon toga, Holtdworth se seli iz Engleske u južnu Kaliforniju. Već sredinom 70-ih Holdsworthova se reputacija razvila do te mjere da ga prozivaju ponajboljim engleskim skrivenim gitaristom. Jedno je vrijeme surađivao i s legendarnom avangardnom grupom Soft Machine. S njima Holdsworth snima albumu Bundles. Sredinom 70-ih snima u studiju s jednim od najvećih jazz bubnjara, Tonyjem Wiliamsom (ex bubnjar Milesa Davisa) i njegovom grupom Lifetime. Rezultat suradnje je album pod nazivom Belive It koji se danas smatra najboljim fusion ostvarajem iz toga razdoblja. I u drugoj polovici 70-ih Holdsworth reda brojne uspjehe. Tu su i surednje s Jean Luc Pontyjem, Billom Brufordom (Yes, King Crimson, …), Eddiem Jobsonom (Frank Zappa, Roxy Music, …). Album U.K. izlazi 1978. i smatra se jednim od 10 rock fusion albuma svih vremena!

Ranih 90-ih Holdsworth također nastupa u jazz ˝super-grupi˝ po festivalima zajedno s drugim velikanima jazzz i fusion glazbe, poput Stanleya Clarkea, Billya Cobhama, Michaela i Randyja Breckera i dr.

Tek u jesen 2002, Sony Japan uspjeva nagovoriti Holdswortha da izda svoj prvi album snimljen uživo! Album nastaje u suradnji s Yimmyjem Johnsonom i Chadom Wakermanom.

Posljednjih desetljeća Holdsworthova je karijera doživjela brojne promjene, nadogradnje i različite inovacije. No, bez obzira što ima desetak jedinstvenih električnih gitara i različitih glazbenih pomagala koje sam konstruira, Holdsworth i dalje traga za ˝zlatnim˝ tonom! Uvijek korak ispred, ovaj glazbenik utire putove novim stazama, ispitujući i tragajući za originalnim i zanimljivim zvukom.

promo guy // 22/09/2010

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*