home > najawa > 8. Zagreb Film Festival, @ Kino Europa, Tuškanac, Dokukino Croatia, 17.10.-23.10.2010.

kontakt | search |

8. Zagreb Film Festival, @ Kino Europa, Tuškanac, Dokukino Croatia, 17.10.-23.10.2010.

Bogat filmski program 8. Zagreb Film Festivala u Zagrebu i Novom Zagrebu
Osmo izdanje najvećeg zagrebačkog filmskog festivala održat će se od 17. do 23. listopada, a program će se moći pratiti na više lokacija u gradu - u kinima Europa, Tuškanac i Dokukinu Croatia te u Plesnom centru, koji će za potrebe festivala na tjedan dana postati atraktivna kinodvorana. Dio programa rezerviran je i za Muzej suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu - prelazeći Savu prvi put, ZFF se doslovno širi Zagrebom. 80-ak filmova složeno je u 7 programa, a za Zlatna kolica bori se 47 filmova u glavnom programu.

Glavni program ZFF-a obilježit će glumci-redatelji: prošlogodišnji pobjednik Xavier Dolan dolazi s drugim filmom 'Izmišljene ljubavi' (Heartbeats) o prijateljima u ljubavnom trokutu, glumica Feo Aladag snimila je odličan debitantski film 'Kad odemo' o mladoj Turkinji u sukobu sa svojom tradicionalnom obitelji, Samantha Morton (publici ZFF-a poznata iz filmova 'Sinegdoha, New York' i 'Kontrola') dolazi s prvijencem 'The Unloved', a Taika Waititi, koji je već gostovao na ZFF-u s filmom 'Orao protiv morskog psa', donosi film 'Boy', priču o istoimenom dječaku koji sredinom 80-ih odrasta na Novom Zelandu uz glazbu Michaela Jacksona. O odrastanju na drugačiji način priča 'Tilva Roš' Nikole Ležaića, film u kojem glavne uloge imaju maloljetni skejteri, naturščici koji igraju sami sebe. U programu je i 'Cirkus Columbia' bosanskog oskarovca Danisa Tanovića.
[  ]

Ove je godine izuzetno jak i dokumentarni program - u njemu se nalazi aktualni pobjednik IDFA-e 'Pošast' ('Colony') o propadanju pčelarstva u Americi, svjež i duhovit pogled na ženske menstrualne probleme daje 'Mjesec u tebi' redateljce Diane Fabiánove, s čak tri nagrade publike dolazi film o bendu glazbenika koji su suočeni s mentalnom ili tjelesnom invalidnošću 'Jednom u životu', a u programu je i najbolji balkanski dokumentarac s Dokufesta 'Svijet po Ionu B.' Alexandera Nanaua o skitnicama na bukureštanskim ulicama koje sanjaju da će postati uvaženi suvremeni umjetnici. Svjetsku premijeru imat će film 'Ja sam Isus' Valerie Gudenus o religijskim zajednicama formiranim oko osoba koje tvrde da su Isusove inkarnacije, a program zaključuje priča o svakodnevici američkih vojnika u bazi na najopasnijoj poziciji u Afganistanu, 'Restrepo', najbolji dokumentarni film na Sundanceu.
[  ]

Popratni programi puni su različitih filmskih delicija: 'Moj prvi film' prikazat će debitantske radove njemačkih redatelja: Toma Tykwera (redatelja kultnog 'Trči, Lola, trči'), Fatiha Akina, Wolfganga Beckera (redatelja 'Good-bye Lenin') i drugih. U hitovima europskih kinematografija, programu Velikih 5, gledat ćemo i Gerarda Depardieua u francuskom filmu 'Mamut' ('Mammuth'), a obiteljsku priču u čijoj pozadini stoje sedamdesete i izbori za Miss na talijanskoj obali donosi talijanski film 'Najljepša' ('La prima cosa bella').
Novi program 'Strano, a naše' prikazuje filmove inozemnih produkcija u kojima su važne uloge odigrali naši glumci: Marija Škaričić ('Shahada'), Bojan Navojec ('Deliver Us From Evil') i Krešimir Mikić ('Forecast'), a za djecu je i ove godine spreman program Vip Bibijada u kinu Europa. Besplatne reprizne projekcije Vip Bibijade za djecu i roditelje bit će u Muzeju suvremene umjetnosti.

Inspirirani događajima oko Varšavske ulice, ali i mnogobrojnim drugim protestima kojima u posljednje vrijeme svakodnevno svjedočimo, organizatori su pripremili program Film: Protest o građanskim protestima.
Generalni je sponzor festivala Vipnet, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i MEDIA program.

sonja jeđud // 03/10/2010

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*