home > njuz > "Ana i Mia" o važnim stvarima

kontakt | search |

"Ana i Mia" o važnim stvarima

O anoreksiji i bulimiji u medijima se govorilo usputno pa čak i trivijalno. Statističke brojke i suhoparne informacije šokantnih priča doimale su se dovoljnima da ove poremećaje približe ionako rezigniranoj javnosti. Iz naoko korektnog predstavljanja poremećaja ukazala se nova dimenzija medijskog licemjerja. Upravo su ti isti mediji potpomogli da se zamišljena slika društveno najprihvatljivijeg oblika pojavnosti, poglavito ženske, fiksira i nanovo reproducira.

Društvo, pod čijim bi okriljem posebno trebala biti djeca i mladi, podbacilo je u svom pokušaju idealiziranja i uniformiranja ljudske pojavnost te na taj način samo sebi postalo najvećim neprijateljem. Izvor subjektivnih prava pojedinca društvo je svjesno zaobišlo ignoriranjem i vješto ponudilo medijski "nadomjestak" tobožnje uključenosti u probleme društva. Društveni konstrukti naveli su mnoge pojedince da vjeruju kako međusobno koegzistiraju u društvu koje ih pritom štiti i podržava čak i kad je riječ o tijelu. Skrivajući se iza tvrdnje da je čovjek biće koje brine o svom tijelu, društveni su mehanizmi predstavili novu dimenziju brige o ljudskom tijelu. Tako se i užitak u jelu i piću brzo sveo na "zdraviji" pristup namijenjen, naravno, onim bićima koja su u stanju kontrolirati svoje tijelo. Medijski potkrijepljena suspenzija užitaka savršeno se uklopila u još jedan društveni konstrukt i na taj način medijima otvorila ulogu glasnogovornika u službi očekivane slike ljepote i zdravlja. Taj je trenutak označio početak duge i bespoštedne borbe pojedinca s neuništivim konstruktom "ljepote".

Svijest o neponovljivoj i cjelovitoj strukturi psihofizičkih osobina svakog pojedinca dovedena je u zaborav omogućivši mnogim mladim pojedincima da se ogledaju u nametnutim trendovima i okrenu protiv sebe. Anoreksija i bulimija samo su jedan oblik odustajanja od spoznavanja istinskog sebe. I dok stručnjaci ove probleme pokušavaju institucionalizirati i svesti na određenu brojku, pripadnici društva ih svojom neosjetljivošću i apatijom dodatno produbljuju. Teška i nezavidna, mnogima nezanimljiva (jer , to se u njihovoj kući ne dešava) tematika o bulimiji i anoreksiji , pripadnicima društva ne pruža dovoljno informacija o tome što ljudi ogrezli o te dubine proživljavaju. Ideološki filtar kao šokantnu senzaciju generira tek poneki vapaj oboljelih u javnost, ostavljajući sve ono bolno, teško i stigmatizirano u potpunom mraku. Tračak objektivne svjetlosti na ovom putu samouništenja i otuđenja od sebe i društva pruža predstava kazališta Mala scena "Ana i Mia". To nije samo priča o anoreksiji i bulimiji, to je priča o odrastanju, osjećajnosti, usamljenosti, razumijevanju, propasti i hrabrosti . Istovremeno, progovarajući o tim sestrinskim bolestima dvama glasovima - glasom oboljele i glasom njezine najbolje prijateljice - predstava pokušava detektirati uzroke i ključna mjesta koja pokreću nezaustavljivu propast onih koje bolest na bilo koji način dotakne.

''Anoreksija i bulimija radikalni su prostori autodestrukcije i samouništenja. Daleko su od pubertetskih hirova i sebičnih traženja pažnje. One su očajnički pokušaj uspostave kontrole nad vlastitim životom, ali pokušaj koji sam u sebi propada jer se pretvara u začarani krug iz kojeg je nemoguće izaći bez pomoći i ljubavi drugog.", riječi su autorica predstave.
Publika u Zagrebu "Anu i Miu" može vidjeti u subotu, 30.. travnja u 19 sati u kazalištu Mala scena. Predstava se održava u sklopu Naj,Naj,Naj Festivala.Ulaz je besplatan.Rezervacije nisu moguće i karte će se dijeliti dva sata prije predstave. Rezervirajte svoje karte na vrijeme.
[  ]

"Ana i Mia" ovoga proljeća na četiri festivala
Predstava kazališta Mala scena "Ana i Mia" pozvana je ovoga proljeća na čak četiri festivala!
10.travja, predstava je otvarila festival "Mali Marulić" u Splitu, a 16. travnja u 17 sati predstavit će se beogradskoj publici u dvorani Vuk Karadžić na festivalu "Pozorište zvjezdarište". Ovaj međunarodni festival ove godine doživljava svoje deveto izdanje, a Mala scena na njemu sudjeluje po prvi puta.
Na ovogodišnjem Naj, naj, naj festivalu u Zagrebu predstava će igrati 30. travnja u 19 sati u kazalištu Mala scena.
Mlade glumice Nika Mišković i Mia Biondić nastupit će i na ovogodišnjem Festivalu glumca u Vinkovcima u svibnju ove godine.
Nika Mišković prošle je godine za ulogu Ane u ovoj predstavi nagrađena Nagradom hrvatskoga glumišta u kategoriji najbolje glumice u predstavama za djecu i mlade, a Mia Biondić nominirana je za istu nagradu.Na festivalu ASSITEJ-a u Čakovcu Nika je također dobila nagradu za najbolju glumicu.
[  ]

O predstavi:
Praizvedba društveno angažirane predstave za mlade autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić ANA i MIA održala se u kazalištu Mala scena 28. siječnja 2010. Kostime i scenografiju su također osmislile Anica Tomić i Jelena Kovačić, glazbu je napravio Frano Đurović, a likovno oblikovanje potpisuje Vladimir Končar.

sonja jeđud // 16/04/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*