home > njuz > 25 godina Phantasmagorie u zagrebačkoj Jabuci

kontakt | search |

25 godina Phantasmagorie u zagrebačkoj Jabuci

U subotu 18. svibnja će se u zagrebačkom klubu Jabuka održati pravi mali darkerski spektakl. Zagrebačka dark rock grupa Phantasmagoria će svojim koncertom obilježiti svoju 25. godišnjicu, a nakon koncerta će se održati party povodom godišnjice smrti Iana Curtisa, pjevača kultnih Joy Division, a sve u sklopu programa "Dark Side".

Phantasmagoria je osnovana 1988. godine, uzevši svoje ime sa istoimenog albuma grupe The Damned kao i zbog usporedbe sa očitom fikcijom univerzalne istine. Već sa svojim prvim snimcima Phantasmagoria dolazi na visoka mjesta top lista na radio postajama i dobiva pozitivne kritike u kojima ih uspoređuju sa velikim imena dark i goth scene poput The Sisters Of Mercy, Red Lorry Yellow Lorry, Killing Joke, Fields Of The Nephilim,.... 1990. Phantasmagoria nastupa na posljednjem YURMU-u, festivalu novih grupa Jugoslavije, gdje je proglašena za najbolji novi alter rock bend. 1991. sa svojim prvim video uratkom za pjesmu "Better World" Phantasmagoria dospijeva do prvog mjesta top liste u TV emisiji "Hit Depo" na HRT-u a 1992. je video za pjesmu "Isolated", kojeg je autor Vladimir Knežević, uvršten među deset najboljih video uradaka u Hrvatskoj. Zatim je u TV emisji "Izvan Struje" Phantasamagoria uz KUD Idijote i Overflow proglašena za najbolje hrvatske alter bendove.
[  ]


Phantasmagoria je u svojoj karijeri odsvirala veliki broj koncerta pa tako i sa imenima poput Iggy Pop, The Young Gods, Borghesia, Mizar, Let 3, New Model Army, The Mission, The 69 Eyes, Christian Death, Mortiis, Type O Negative, Paradise Lost, ......dva puta su svirali na najvećem gothic festivalu "Wave & Gothic Treffen" u Leipzigu, "Dark Nation Days" u Beču, Metalcampu u Tolminu, Viva La Pola! Festivalu u Puli, samostalnu turneju po Češkoj i Slovačkoj, u Grazu, Veneciji, Beogradu, Ljubljani, Mariboru, Skopju,.....

Phantasmagoriji će ovo biti prvi samostalni nastup u Zagrebu nakon više od pet godina, sada u novoj, obnovljenoj postavi, sa novim bubnjarem amerikancem Johnom Dollardom iz Texasa i samo jednom gitarom. Phantasmagoria je također napravila nove, kako kažu nabrijanije, aranžmane pjesama tako da zvuče snažnije nego ikada, a za ovu priliku su pripremili presjek pjesama iz svih perioda od početka karijere do danas.

Povodom 25. obljetnice je Phantasmagoria odlučila napravit video spotove za većinu starih pjesama. Kao prvi u tom nizu je napravljen spot za vjerojatno njihov najveći hit, pjesmu "Djevojka od bronce" u originalu od dark rock legendi i prijatelja grupe Phantasmagorie, grupe Mizar. Scene za videospot su uzete iz legendarnog njemačkoog ekspresionističkog znanstveno fantastičnog filma "Metropolis" koji je 1927. režirao Fritz Lang. Video je montirao Igor Cecelja iz Incitermedie.Mjesto koncerta je odabrano zbog svoje povezanosti sa dark pokretom koji je u Hrvatskoj nastao baš u Jabuci krajem osamdesetih, a članovi Phantasmagorije su bili stalni gosti tih programa. Datum je odaran jer se 18. svibnja 1989. godine održao prvi koncert Phantasmagorie u tadašnjem kultnom zagrebačkom klubu Gjuro kao i zbog godišnjice smrti Ian Curtisa iz kultnih Joy Division na čiju je godišnjicu Phantasmagoria godinama odžavala koncerte tako odavajući počast djelu Ian Curtisa i Joy division čiju je pjesmu "She's Lost Control" Phantasmagoria obradila.
[ phantasmagoria ]

phantasmagoria


Vrata kluba se otvaraju u 21 sat dok će koncert započeti u 22 sata. Nakon koncerta će se nastaviti Dark Side party gdje će Tomi Phantasma prvo odraditi set posvećen Ian Curtisu tj. Joy Division, a nakon toga slijedi party sa dark rock, gothic rock, new wave, 80's, electro hitovima na koje se u Jabuci plesalo krajem osamdesetih i početkom devedesetih, kao i noviji izvođača koji slijede taj zvuk, znaći Iggy Pop, David Bowie, Bauhaus, The Cure, The Cult, The Cramps, Pixies, Jesus & Mary Chain, Nick Cave, The Sisters Of Mercy, The Mission, Christian Death, Fields Of The Nephilim, Mizar, Laibach, Siouxsie & The Bannshees, Human League, Simple Minds, Ultravox, Borghesia, Nitzer Ebb, Front 242, Die Krupps, Heroes Del Silencio, Clan Of Xymox, London After Midnight, Marylin Manson, Placebo, White Lies, Paradise Lost, Rob Zombie, Covenant, Rammstein,....

Cijena ulaznice je uobičajena cijena za sve partije u Jabuci, 20 kn i prodavati će se samo na ulazu u Jabuku.

promo girl // 08/05/2013

Share    

> njuz [last wanz]

cover: PETRALE obnavlja stare albume novim dodacima i najavljuje 8. album

PETRALE obnavlja stare albume novim dodacima i najavljuje 8. album

| 22/07/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: AQUERELL s novim singlom

AQUERELL s novim singlom "Rosa" najavljuje album

| 22/07/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Kolaboracijski album RATEL FURAX & MAN IN THE SHADOW

Kolaboracijski album RATEL FURAX & MAN IN THE SHADOW "Chloroforme"

| 21/07/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Lov na vještice - Istina o goth sceni" - Povijesni pregled goth kulture

| 18/07/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: OGENJ i ANALIZA UMA imaju nove singlove!

OGENJ i ANALIZA UMA imaju nove singlove!

| 18/07/2024 | promo guy |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*