home > njuz > ZbeLeTron predstavlja Lez of the Year - Zbelica 2013. @ Prostor Do, 21/12/2013

kontakt | search |

ZbeLeTron predstavlja Lez of the Year - Zbelica 2013. @ Prostor Do, 21/12/2013

ZbeLeTron i ove godine nastavlja tradiciju dodjele nagrada za doprinose kreativki iz područja aktivizma i kulturnog izričaja u svrhu vidljivosti, osnaživanja i zagovaranja prava lezbijki, biseksualnih i trans žena te queer pučanstva općenito. Nagradu će, kao i prošle godine, dodijeliti sama LGBTIQ zajednica koja će u Prostoru do 21. prosinca lovorikama zasuti jednu kreativku, skupinu ili inicijativu uz dvije utješne nagrade. Ujedno, večer Lez of the Year biti će idealna prilika da se zajedno prisjetimo ključnih hrvatskih lezBijskih trenutaka i ostvarenja u minuloj godini.

Za Zbelicu 2013. nominirane/i su: LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta AUT, bend U pol' 9 kod Sabe, bend Žen, LeZbor, medijski aktivistički poduhvati Karle Horvat Crnogaj i Milene Zajović te Mime Simić, književnice Nora Verde i Ivana Kovačić, te dva društvena događaja: Butch please! portala Queer.hr i Lezbijski speed dating iz pretprograma Zagreb Pridea. Glasati za nominirane možete online (www.zbeletron.org) te na samom događaju u Prostoru do.

Uz naše voditeljice i njihove goste prisjetite se svih onih supercura za kojima ste slinili, plakali, palili televizore, plesali uz zvukove na radiju, stalkali na Facebooku, na čije ste koncerte išli, ... a upravo će vaši glasovi odlučiti koju su događaji oblikovali lezbijsku svakodnevnicu u 2013. te koga ćemo s posebnim interesom u narednoj godini pratiti. Osim nastupa bendova Žen i Seven Mouldy Figs, posjetiteljice i posjetitelje će nakon ceremonije priznanja lezBijskog trenutka godine zabavljati DJane Pedo (PlesnjaQ) i DJane Nori Gnom (ZbeLeTron).

ZbeLeTron uskoro navršava petu godišnjicu djelovanja, prvotno zamišljen kao prostor za druženje lezbijki, bi i trans žena uz poticanje ženskog glazbeno-vizualnog stvaralaštva i DJ-anja pod geslom "Cure mogu jednako dobro, ako ne i bolje!". Od sredine 2013. godine ZbeLeTron je službeno registriran kao udruga.

-------------------------------------------------------------------

Zbelica 2013.
Nominirane i nominirani

Za Zbelicu 2013. nominirane/i su: LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta AUT, bend U pol' 9 kod Sabe, bend Žen, LeZbor, medijski aktivistički poduhvati Karle Horvat Crnogaj i Milene Zajović te Mime Simić, književnice Nora Verde i Ivana Kovačić, te dva društvena događaja: Butch please! portala Queer.hr i Lezbijski speed dating iz pretprograma Zagreb Pridea. Glasati za nominirane možete online (www.zbeletron.org) te na samom eventu Lez of the Year. Evo i zašto:

LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta 'AUT' prva je takve vrste kako na Filozofskom fakultetu u Zagrebu tako u hrvatskoj sveučilišnoj zajednici općenito. Iako su ovakve inicijative posve uobičajene i učestale na zapadnoeuropskim i američkim sveučilištima, ekipa s FFZG-a pokazala je kako, tradicionalno, prva ima hrabrosti zauzeti se za svoja prava. Dokazali su to postavljanjem štanda za prikupljanje potpisa podrške LGBTIQ profesorima i studentima, te nizom tribina, radionica te promo akcija u drugoj polovici 2013.

Od Queer Valentinova do spota "Želim biti strejt", bend U pol' 9 kod Sabe ove se godine istaknuo kao najveći i najpopularniji na domaćoj queer feminističkoj glazbenoj sceni. K tome, ove godine U pol' 9 kod Sabe ne silaze s radio postaja, redovito su u zaleđu kulturnih eventa pa ni ne čudi da se odavno ističu kao bend kojeg i van LGBTIQ zajednice treba imati na oku i u uhu.

2013. najproduktivnija je godina za četveročlani sastav Žen. Osim što su objavile album prvijenac "I onda je sve počelo" (koji se može pronaći na listama najboljih domaćih nezavisnih albuma) pod bečkom etiketom Unrecords, održale su i prvu veliku turneju, Special Case Tour, koja ih je dovela sve do dalekog sjevera Europe.

Malo je koji kolektiv u Hrvatskoj toliko angažiran, a da mu je istovremeno svaki potez promišljen i konceptualno razrađen. Radilo se o najobičnijem javnom nastupu u kreativno dizajniranim oblekama ili uključivanju u velike medijske kampanje, djevojke iz Le Zbora dokazale su kako svoju svestranost tako i sposobnost da svoj rad prilagode trenutnoj društvenoj situaciji. Osim što su kritički reagirale na nepostojanje domaćeg LGBTIQ turizma akcijom dočekivanja lezbijskog kruzera u Puli, obradom pjesme 'Ljubav za sve' dali su melodičan aktivistički naboj kampanji "Glasaj protiv" kakav nam je u trenucima očaja najviše trebao.

Ako je najveći medijski trenutak LGBTIQ zajednice godišnja Povorka ponosa, onda su najveći medijski trenutak tog događaja bile dvije urednice na njemu. Karla Horvat Crnogaj i Milena Zajović na Zagreb Prideu pojavile su se u vjenčanici i odijelu posve jasno odašiljući poruku brojnih transparenata - zajednica je za brak spremna! Nije bilo medija koji nije objavio fotografije najvećih LGBTIQ svatova u hrvatskoj povijesti, a Karli i Milki treba samo spustiti kapu za najbolji spontani aktivistički trenutak godine!

Mima Simić, filmska kritičarka, književnica i prevoditeljica ove je godine još jednom dokazala kako je jedno od važnijih lica unutar pokreta za LGBTIQ prava u Hrvatskoj. Počevši od autanja na kvizu "Tko želi biti milijunaš?" Mima je jedna od onih koji neumorno rade na promjeni. Ove je godine svoj doprinos dala prvo gostovanjem u emisiji "Nedjeljom u 2", gdje je ispričala svoju osobnu priču o tome što znači odrastati i živjeti kao lezbijka; nastavljajući tako svoj medijski aktivizam koji je rezultirao vođenjem emisije Peti dan na nacionalnoj televiziji.

Nora Verde prvi je put zaokupila pažnju javnosti izdavanjem knjige "Posudi mi smajl". Tada doduše o autorici nismo znali praktički ništa, osim da je pod istim pseudonimom objavila nekoliko zbirki poezije i jednu publicističku knjigu. U međuvremenu spisateljski fenomen Nore Verde povezujemo sa stvarnim licem Antonele Marušić koja je prije nekoliko tjedana predstavila novi literalni uradak, knjigu "Do isteka zaliha", te odvažno stala iza svog stvaralaštva.

Od ove godine hrvatska je književnost bogatija za još jednu autoricu koja se u svojim radovima ne srami dotaknuti istospolne ljubavi. Ivana Kovačić u djelu "Parabajka" osim što je predstavila niz snažnih i razrađenih ženskih likova, inspiriranih stvarnim osobama, dotaknula se i još jednog lezbijskog fenomena - ljubavi prema nogometu. Radi se o pravoj književnoj poslastici koja će zasigurno ostaviti snažan dojam na svakoga tko je bio fatalno zaljubljen, sjetan ili u jednom trenutku odlučila/o okrenuti novi list.

Portal Queer.hr ove se godine posebno zabavio femme shamingom i vječnim pitanjem što je u lez/bi svijetu femme, a što previše femme, u sklopu čega je proveo anketu Butch please!. Queer.hr se ovom akcijom obračunao s pitanjima identitetskih podjela unutar same zajednice te prešutnom i nevidljivom fenomenu femme-shaminga. Istraživanje je finalizirano i velikom proslavom femme identiteta, a Queer.hr je ovom akcijom zaslužio pohvalu što se odlučio zabaviti tek jednom od problematika s kojima se unutar zajednice ne obračunavamo.

Jedan od najuspješnijih lezbijskih društvenih događaja godine nastao je u pretprogramu ovogodišnje Povorke ponosa. Lezbijski speed dating pokazao je kako u dobro poznatom okruženju, uz šarmantne voditeljice i sadržajno bogatu večer, čak i škakljivi koncepti poput speed dejtinga mogu kako zbližiti i međusobno upoznati hrvatsku lez/bi zajednicu tako im i pomoći da možda pronađu "onu pravu".

promo girl // 20/12/2013

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*