home > njuz > 10. Vip Zagreb Jazz festival dovodi Waynea Shortera

kontakt | search |

10. Vip Zagreb Jazz festival dovodi Waynea Shortera

Ostalo je svega osam dana do početka 10. Vip Zagreb Jazz Festivala koji će ponuditi ukupno 15 koncerata, a 8. travnja će ga otvoriti slavna vokalistica i dvostruka dobitnica Grammyja Cassandra Wilson. U proljetnom dijelu Festivala nastupiti će istinske umjetnica: Cassandra Wilson 08.04. u Lisinskom, Amire Medunjanin 15.05. i trija Carle Bley 04.06. u ZKM-u te Dee Dee Bridgewater 14.6. u Lisinskom.
[ Marijana Četković, Dražen Kokanović, Dubravka Jusić, Berislav Šimičić i Ana Belošević ]

Marijana Četković, Dražen Kokanović, Dubravka Jusić, Berislav Šimičić i Ana Belošević

Direktor Festivala Dražen Kokanović najavio je koji nas sve velikani očekuju u drugom, jesenskom dijelu Festivala. Nakon ljetne pauze, festivalski program započinje koncertom veličanstvenog Waynea Shortera, jednog od najvećih jazz saksofonista i skladatelja svih vremena. Uslijedit će koncert Bill Frisell Quarteta, predvođenog Grammyjevcem i vodećim jazz-gitaristom današnjice, a nakon toga stiže još jedan kvartet koji oduševljava virtuoznošću i ekspresivnošću sviranja - Anat Cohen Quartet, na čelu s talentiranom klarinetisticom i saksofonisticom. Još je jedno veliko ime Festivala bit će Gary Burton, poznat po pijanističkom stilu sviranja vibrafona s četiri palice, što je postalo model za generacije jazz-vibrafonista u posljednja tri desetljeća. Ovaj će Grammyjevac, također, nastupiti u formaciji kvarteta. U Zagrebu će se potom predstaviti atrakcija svjetskih jazz-festivala Medeski Scofield Martin & Wood za koji je slavni gitarist John Scofield, kojem se ispunila želja da s ovim triom ostvari dugogodišnju suradnju, izjavio: "Medeski Martin & Wood najbolji je jazz jam sastav u SAD-u. Oni su vizionari. Sviraju toliko slobodno. Obožavam ih".
[ Christian McBride ]

Christian McBride   © Brian Callahan

Slavni američki jazz-glazbenik - kontrabasist, skladatelj, glazbeni pedagog i producent - te višestruki dobitnik nagrade Grammy Christian McBride nastupit će u formaciji trija, a sam Mcbride održat će još jedan koncert i to s Jazz orkestrom HRT-a. S američkog Srednjeg zapada stiže nekonvencionalni američki jazz-trio The Bad Plus, čime završava impresivni popis inozemnih zvijezda koje će nastupiti na Festivalu. Od domaćih jazz snaga ponosno najavljujemo koncerte izvanrednih glazbenika Matije Dedića i Šimuna Matišića, zatim Saša Nestorović Ensemblea te Davor Križić Experimenta.
[ Skulptura jazz saksofonista za jubilarni 10. Vip Zagreb Jazz Festival ]

Skulptura jazz saksofonista za jubilarni 10. Vip Zagreb Jazz Festival

Dodatan povod za druženje u Kavani Lisinski bilo je otkrivanje skulpture visoke 4 metra postavljene ispred koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Ovaj će rad akademske kiparice Ane Belošević i akademskog slikara Berislava Šimičića simbolično "pratiti" svih 15 koncerata Festivala, a prikazuje saksofonista u glazbenom zanosu, dok iz instrumenta izlaze kružne forme koje sugeriraju zvuk. Osnovu statue, poklona dugogodišnjeg generalnog sponzora Vipneta, čini metalni kostur od zavarenih cijevi, a tijelo je modelirano od metalne mrežaste tkanine.

- Već smo ranije najavili da s ovogodišnjim izdanjem Vip Zagreb Jazz Festivala slavimo 15 godina Vipneta i 10 godina Festivala. Povodom toga, u suradnji s mladim umjetnicima, izradili smo statuu saksofonista koja će nas pratiti na svim lokacijama gdje se održavaju koncerti. Osim toga, za sve ljubitelje jazza koji su neprestano u pokretu pripremili smo i mobilnu aplikaciju sa svim važnim informacijama o Vip Zagreb Jazz Festivalu - izjavila je Dubravka Jusić, direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta.

Mobilna aplikacija Vip Zagreb Jazz Festival korisnicima pametnih telefona pruža važne informacije o 10. festivalskom izdanju. Tako će svi ljubitelji jazza te predstavnici medija na jednostavan način imati pristup programu odnosno rasporedu i lokacijama koncerata te biografijama izvođača, a moći će se i povezati s društvenim mrežama Vip Zagreb Jazz Festivala. Verzija ove mobilne aplikacije za operacijski sustav Android može se preuzeti besplatno u trgovini Google Play, dok se verzija za iOS očekuje uskoro. Vip korisnici u sklopu programa vjernosti Vip&više mogu ostvariti 10% popusta na cijenu ulaznica u Vip centrima.

Vidimo se na prvom koncertu 10. Vip Zagreb Jazz Festivala - onom Cassandre Wilson 8. travnja u Lisinskom!

promo guy // 31/03/2014

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*