home > njuz > INDIREKT Festival - Novi izvođači + "Umjetnost na ulici"

kontakt | search |

INDIREKT Festival - Novi izvođači + "Umjetnost na ulici"

Indirekt - festival nezavisne umjetnosti smješten u Umagu, (od 18. do 21. Lipnja) nastavlja svoju misiju stvaranja kreativne zajednice, svojevrsne platforme kroz koju se ljubitelji nezavisne glazbe i umjetnosti, te umjetnici iz regije povezuju. Ovaj put uz glazbenu, naglasiti ćemo i vizualnu stranu Indirekta, umjetnički dio festivala pod nazivom "Umjetnost na ulici". Predstavljamo umjetnike koji će svojim sigurnim potezima biti okosnica pretvaranja neuglednih umaških zidova i ulica u umjetnički prostor.

U svijet detalja i poteza, slučajnog umaškog prolaznika uvući će Miron Milić, nezaobilazan umjetnik domaće likovne i street art scene. Njegovi strpljivi potezi, majstorski crtački stil i ljubav prema muralima velikih dimenzija, neće Vas ostaviti ravnodušnim. Miron Milić akademski je grafičar, ilustrator i ulični umjetnik, rođen 1980. u Vinkovcima. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, upisuje grafički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je i diplomirao u klasi Miroslava Šuteja. Živi i radi u Zagrebu.


Miron Milić: City waterfall from Kristijan Smok on Vimeo.

Na Indirektu osjetiti ćemo silu poteza slikara i uličnog umjetnika pod pseudonimom DŽedaj. Uz ulje na platnu i street art, radi također i grafike, postere, kolaže i fotografiju. Džedaj nam stiže iz Županje, a trenutno studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. U Umagu imati ćemo priliku doživjeti Džedajev kreativni proces. Prepuštajući se uličnim čarima stvaranja, u koje će kao gospodar vremena, svojim detaljima i ornamentima pokušati uvući promatrača, te kao gospodar u detalju zaustaviti vrijeme. Barem toliko dugo dok nas neka nova misao ne inspirira, u pronalasku svoga puta. Džedaj je i vrsni glazbenik, dođite spremni.



Iz Virovitice nam stiže Ivan Kovačević - Sax. Umjetnik koji od srednjoškolskih dana,već više od deset godina, grafitima komunicira svoj život svijetu. Na Indirekt nam stiže kao student treće godine Grafike na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu. Očekuju nas veliki formati, kombinirane tehnike, linije i sjene u koje Ivan Kovačević - Sax stavlja sebe. Korjenito proučavanje umjetnosti, umjetničkih tehnika i crteža, te ideja da se kroz street art zapušteni dijelovi ulica i grada obnove i restauriraju, nit su vodilja Ivanovog gostovanja na Indirektu.

Samouki ilustrator, slikar, zaljubljenik u uličnu umjetnost, pod svojim umjetničkim imenom Polite BastART, u Umag nam stiže iz Pule. Kreativni rad bazira na surealističnim ilustracijama u kojima koristi dvije boje. Murali, stikeri, whaetpaste, sukus su njegovom street art djelovanju. Kod svake ilustracije nastoji započeti umjetnički dialog, oživjeti asocijacije koje u oku promatrača grade priču. Iščekujemo interesantne priče u crtežima, na vrućim ljetnim umaškim zidovima.

Stipan Tadić i Indirekt vole se javno. Na prošlogodišnjem festivalu, Stipanov Galeb ukrasio jednu bezličnu fasadu i upravo tim činom Stipan Tadić, simbolično je ostavio je dio sebe u Umagu. Njegov Galeb postao je zaštitni znak art dijela Indirekta. U nepunih godinu dana od prošlog festivala, nakon što je u međuvremenu izložio svoj prvi strip u Laubi , iscrtao svoj život,proveo nekoliko mjeseci na rezidenciji u Rusiji i Belgiji ,ponovno nam se vraća u Umag. Ovoga puta naglasak ćemo s murala staviti na strip.

-------------------------------------------------------------------------

Već smo najavili da se ovogodišnji Indirekt širi na regionalnu indie scenu, uz već najavljene The Academy, The Chweger, Vvhile, Polkov, Sleepyheads, Elections in The Deaftown, Pridjeve.

U Umag nam stiže Tomislav Gracin, splitski kantautor koji je krajem prošle godine izdao svoj hvaljeni prvi album MONO za splitsku nezavisnu etiketu KLFM. Gracin će na Indirektu nastupiti u akustičnoj varijanti, za razliku od albumskog zvuka pjesama, gdje ga prati bend, odnosno instrumenti poput mandoline, bendža, usne, harmonike, i ostalih koje je na snimci sam odsvirao, na Indirektu ćemo imati priliku uživati u ogoljenim pjesmama, iskonskim emocijama Gracina i akustične gitare.



Dvije djevojke, bas/bubanj i akustična gitara, dva moćna glasa, odnosno Jana i Vesna su cure koja se kriju iza imena All Strings Detached. Jednostavni aranžmani, jake emocije koje svoje temelje imaju u bluesu i rocku, glazbeni su horizonti kojima Jana i Vesna plove od travnja 2013., a svoj su album objavile sredinom prošle godine za ZARŠ - izdavačku kuću ljubljanskog Radio Študenta. All Strings Detached na Indirekt stižu s novim materijalom, koji s nestrpljenjem isčekujemo.



Minimalističkom indie kombinacijom snažnog glasa i gitare očarati će nas Adna, švedska glazbenica, bosanskih korijena, nastanjena u Berlinu. Ova djevojka ima nevjerojatan dar da svojom glazbom utječe na slušatelja te ga uspije natjerati da osjeća glazbu i stihove. Adna stiže s novim albumom "Run, Lucifer" koji je objavljen 20. ožujka ove godine, i čija je prva naklada ekspresno rasprodana! Očekuju vas pregršt prekrasnih iskrenih melodija, uz zagarantirane trnce, utkanih u vruću ljetnu noć.



Na pozornicu Indirekta i ove godine popest će se indie guru hrvatske scene, čovjek koji više od 15 godina svojim djelovanjem i stvaranje promovira DIY djelovanje i indie filozofiju, Matija Habijanec. Za razliku od prošle godine, ovoga puta nam stiže u bendovskoj varijanti, odnosno kao The Marshmallow Notebooks. Kako je kod Matije mijenja stalna, tko zna kakve će goste i instrumente dodati svom nastupu, ali zasigurno neprocjenjivo će biti Matiju doživjeti s punokrvnim bendom iza leđa.



Odličnu mješavinu Indie-popa donose nam The Amsterdams, fantastični rumunjski peterac koji nam stiže iz Bukurešta. Iza sebe imaju 3 albuma, koja su izdali za svoj label, odsvirali turneje širom Europe (UK, Španjolska, Italija, Nizozemska, Mađarska, Češka, Švedska...), a prati ih glas odličnih live izvođača. Djelili su stage s imenima kao što su Morcheeba, The Cranberries, Apocaliptyca, Parov Stelar Band, The Dandy Warhols i sličnima, pa smo sigurni da će se The Amsterdams savršeno uklopiti u Indirekt priču.

promo guy // 27/04/2015

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*