home > njuz > 16. rođendan Močvare @ 27.5. - 3.6.2015.

kontakt | search |

16. rođendan Močvare @ 27.5. - 3.6.2015.

Močvara, klub zagrebačkog Udruženja za razvoj kulture "URK", u periodu 27.5. do 3.6. slavi 16 godina postojanja. 16 godina klupske aktivnosti Močvara obilježava višednevnim programom čija je kruna koncert The Thurston Moore Banda (ex-Sonic Youth) u utorak, 2. lipnja.

Jedna od najdužih klupskih inicijativa u Hrvatskoj pokrenuta je 16.4.1999. u Runjaninovoj 2 (kod Botaničkog vrta) otvorenjem "prve" Močvare, da bi nakon pola godine rada uslijedilo i seljenje u današnje prostore na Trnjanskom nasipu. Klub koji se iz percepcije šire javnosti pojavio niotkud bio je plod volonterskog rada djevojaka i mladića iz neprofitne udruge građana Udruženje za razvoj kulture "URK", koji su nekoliko godina prije toga marljivo organizirali koncerte, svirali u bendovima, bavili se nezavisnim izdavaštvom te koji su u jednom trenutku shvatili da jedino zajedničkim naporima u Zagrebu mogu otvoriti klub kakav je gradu bio prijeko potreban. Uz Močvarinu obljetnicu, URK u ovoj godini slavi i 20 godina svog postojanja.

Močvara je otvorena u vrijeme koje vaninstitucionalnoj kulturi nije bilo naklonjeno. Poslijeratni period u Zagrebu i Hrvatskoj subkulture mladih gurao je na društvene margine, no ipak, entuzijazam i velika želja svih uključenih u rad Močvare nadvladali su nepovoljne okolnosti. Uz Mamu, Attack i brojne druge istomišljenike, Močvara je dala svoj prilog u razvoju drugačijeg i zasigurno humanijeg Zagreba, pružajući mu drugačije sadržaje koji grad čine gradom. Močvarini pionirski koraci reizgradnje klubske kulture poslužili su kao primjer drugim aktivistima širom Hrvatske i regije koji i danas pokreću i realiziraju inicijative i prostore za prezentaciju drugačijih kulturnih sadržaja. Zagreb i Hrvatska na taj su se način približili europskim gradovima u kojima se napušteni industrijski prostori transformiraju u kulturne centre.
[  ]

U Močvari se tijekom godine održi na desetine koncerata, slušaona, filmskih projekcija, izložbi, tribina… 16 godina takvog programa rezultiralo je velikim brojem onih koji su prošli kroz klub. Neki od njih su bili i Arsen Dedić, Darko Rundek, Let 3, TBF, Vlada Divljan, Disciplin A Kitschme, Mostar Sevdah Reunion, Dubioza kolektiv, Einstürzende Neubauten, The Mars Volta, Black Rebel Motorcycle Club, Tortoise, Tuxedomoon, Wovenhand, Jonathan Richman, Sick Of It All, Converge, Soulfly, Kreator i mnogi mnogi drugi, veliki i mali, više ili manje popularni. URK i Močvara su tokom godina bili uključeni i u realizacju festivala poput Human Rights Film Festival, Otokultivator, Seasplash Reggae Festival, Močvara u Karanteni…

U Močvari se sklopilo puno novih poznanstava, prijateljstava, veza, klub je i danas mjesto otvoreno za sve pozitivne ljude, različitih životnih stavova i svjetonazora, bez ikakvih netrepeljivosti. Zajedno sa Ksetom, Vintage Industrial Barom, Tvornicom, Medikom i ostalim scenskim "suborcima", Močvara i dalje stoji na braniku promoviranja pozitivnih vrijednosti u zagrebačkom kulturnom životu.

Kao i svake godine, Močvara rođendan proslavlja radno. Višednevni program proslave 16. rođendana Močvare svojevrstan je pregled programa koji se tijekom godine održava u klubu. Prvog dana proslave, 27.5. u Močvari se održava program "Književnost u Močvari" dok je dan kasnije na programu kultno "Pesničenje". U petak, 29.5. održava se klasični party Dirty Dancing - 80's smash hit party. Subota, 30.5., u suradnji s portalom Potlista na Savskom nasipu (pored kluba) donosi koncert/piknik na kojem nastupaju Analena, ESC life, (The) Lesser Men i drugi, dok se u klubu do kasno u noć održava reggae/dub/dubstep party. Nedjelja, 31.5. nudi tradicionalni sajam ploča i stripova te večer s Bore Lee-em. Koncert kantautora u okviru programa Začarana Močvara kojeg vodi Nina Romić rezerviran je za ponedjeljak 1.6.. U utorak 2.6. u Močvari se održava već spomenuti nastup The Thurston Moore Banda (u kojem uz Thurstona sviraju i Steve Shelley iz Sonic Youth-a, Deb Googe iz My Bloody Valentine te James Sedwards) i Lovely Quinces kao support. Proslava završava u srijedu, 3.6. nastupom legendarnog ska benda The Toasters iz New Yorka.

Detaljan program proslave dostupan je na www.mochvara.hr/16rodjendan.

Prije starta rođendanskog programa, u Močvari se u periodu od 20.5. do 23.5. održava 16. Žedno uho festival. Najavljeni su And So I Watch You From Afar, Mylets, Vessel i drugi. Do kraja ove koncertne sezone u klubu će nastupiti i kanadski psihodelični rockeri Black Mountain (15.6.) te možda i najveći deathcore bend danas - Suicide Silence (25.7.).

Vidimo se u Močvari!

promo guy // 19/05/2015

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
SRIJEDA 27.05. 20:00 @Močvara
KNJIŽEVNOST U MOČVARI

ČETVRTAK 28.05. 20:00 @Močvara
PESNIČENJE

PETAK 29.05. 22:00 @Močvara
DIRTY DANCING

SUBOTA 30.05. 15:00 @Nasip kraj Močvare
POT LISTA PIKNIK: ANALENA, ESC LIFE, (THE) LESSER MEN, NISAM BIO DOBAR SIN, ZVAO SAM SE DRAŽEN I LIDIJA

SUBOTA 30.05. 15:00 @ Nasip kraj Močvare
MOČVARNI LABORATORIJ: RADIONICA IZRADE ZMAJEVA

SUBOTA 30.05. 20:00 @Močvara
DUB/REGGAE/DUBSTEP/JUNGLE/DNB/… PARTY

NEDJELJA 31.05. 11:00 @Močvara
26. MOČVARNIN SAJAM PLOČA I STRIPOVA

NEDJELJA 31.05. 20:00 @Močvara
TURBINA - TURBO TRIBINA & FILMSKE VEČERI U MOČVARI: BORE LEE

PONEDJELJAK 01.06. 21:00 @Močvara
ZAČARANA MOČVARA: ELEPHANT AND THE MOON, ROKAMBOL, SEINE, LUKA BELANI, DENIS KATANEC, SOFIE JANE, IVANA PICEK

UTORAK 02.06. 20:00 @Močvara
THURSTON MOORE BAND, LOVELY QUINCES

SRIJEDA 03.06. 21:00 @Močvara
THE TOASTERS, THE BLARNEY STONES
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*