home > njuz > UMREŽENI SUSRETI U JELSI / 19.08.2016 - 21.08.2016.

kontakt | search |

UMREŽENI SUSRETI U JELSI / 19.08.2016 - 21.08.2016.

Kaunas Biennale iz Litve, Lab 852 iz Zagreba, Muzej Općine Jelsa i Održivi otok iz Jelse, predstavit će od 19.-21. kolovoza u Jelsi rezultate suradnje u sklopu EU projekta "Umreženi susreti". Izložbe, performansi, diskusije i stručno vođene šetnje, imaju za clij pokazati kreativne potencijale malih otočnih mjesta koja često ostaju izvan obuhvata suvremene kulturne produkcije.

VINARIJA DALMACIJAVINO / IZLOŽBA NOVOMEDIJSKIH UMJETNIKA: ANA KOVAČIĆ, HRVOSLAVA BRKUŠIĆ, VITAR DRINKOVIĆ 19.08.2016. - 21.08.2016.

Zgrada vinarije Dalmacijavina u Jelsi sagrađena je 1960. Godine. Zgradu je projektirao arhitekt Stanko Fabris. Nešto ranije, gradila se i Fabrisova vinarija Dalmacijavina u Starigradu, koja je zajedno s jelšanskom činila poduzeće "Hvarske vinarije". Zbog geografskog položaja, u starigradskoj se vinariji proizvodilo uglavnom bijelo, a u jelšanskoj crno vino, čuveni hvarski plavac. U najboljim godinama, kada su "Hvarske vinarije" zapošljavale 80 radnika i imale distribucijsku mrežu u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, jelšanska je vinarija radila sa punim kapacitetom (250 vagona). Danas ove dvije vinarije imaju ukupno 5 zaposlenika, a proizvodnja je u potpunosti stala, ali vinarija još uvijek odiše mirisom plavca i čarolijom Fabrisove arhitekture, a sa zidova prostorija za marendu smiješe se ljepotice sa Dalmacijavino kalendara. Vlasnik Dalmacijavina odnedavno je tvrtka Oštrc. U vremenskom procijepu između prestanka upotrebe i nove upotrebe, vinarija Dalmacijavina u Jelsi od 19. - 21. kolovoza 2016. otvara vrata umjetnicima i posjetiteljima te postaje poligon za igru, pričanje priča i oživljavanje sjećanja. Kustos izložbe: Damir Gamulin Gamba. Stručni suradnici: Ivica Gabelić (vinarstvo), Zdravko Krasić (arhitektura), Latica Mladina & Marija Roth (psihologija), Maja Vukić (zavičajna zbirka - Knjižnica i čitaonica Jelsa)

AUDIOVIZUALNI PERFORMANS: HAIRY HAIRY MOUTH, CHUI (HR) & PSILICONE THEATRE (LT) - LJETNO KINO / 20.08.2016.

Hairy Hairy Mouth, predstava nastala u koprodukciji hrvatske tvrtke Lab 852 Kaunas Bienalea iz Litve u 6 činova istražuje period propadanja tekstilne industrije Kaunasa od 1960. - 1998. godine i njenu transformaciju iz gigantskih tvorničkih postrojenja u male pletačke zadruge razasute po privatnim stanovima, podrumima i garažama. Osobni narativi radnica koje u vlastitom tijelu iznose pređu iz tvornica, kako bi se prehranile preradom i preprodajom u vlastitom aranžmanu, ispričani su kroz likove silikonskih figurica koje zadivljujućom vještinom animira umjetnica Aukse Petrulienė iz Psilicone Theatra. Glazbu za predstavu potpisuje i uživo izvodi CHUI.

Psilicone Theatre od 2005. nastupa na tradicionalnim pozornicima, ali i u dvorištima stambenih blokova, bazenima sportskih klubova i napuštenim tvornicama, nastojeći svim sredstvima susresti se sa netipičnom publikom, upoznati njihove zahtjeve i ponuditi suvremenu umjetnost kao protuotrov za probleme koji muče društvo. Glumci Psilicone Theatre-a su male uživo animirane silikonske figurice čija izvedba postaje vidljiva kao velika šarena video projekcija. Rastezljive i otporne, urojenje u različite tekućine i boje, postaju simbolom opstanka u svakodnevnom životu.

CHUI su mladi hrvatski trio koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, elektronikom i rock'n'roll beskompromisnim pristupom već sa prvim albumom ("Chui" Dancing Bear 2012.) osigurao je Chuievcima kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Krajem 2013. godine za Dancing Bear objavljuju i drugi album "The Second Arrival" koji kao i prvijenac dobiva samo pohvale od glazbene kritike i publike. 2015. godine pak Chui objavljuje treći album Third Sun From The Stone koji je osim što je pobrao samo odlične kritike, na skoro svim top listama proglašen za domaći album godine što do sad nije uspjelo ni jednom jazz sastavu u Hrvatskoj.

PANEL DISKUSIJA: UMJETNOST U JAVNOM PROSTORU
LOKACIJA USKORO! / 21.08.

Kako stvaramo i interpretiramo veze između objekta i konteksta i na koje načine donosimo estetske sudove o vrijednosti javnog prostora i objekata postavljenih u isti? Kako umjetnost i arhitektura doprinose kvaliteti javnih prostora i života onih koji ih koriste? Diskusija će okupiti međunarodne stručnjake iz područja umjetnosti i arhitekture kako bi u strukturiranom dijalogu sa javnošću rasvijetlili temu kroz konkretne primjere: od šire strateške perspektive planiranja i oblikovanja javnog prostora, preko cjelovitih umjetničkih koncepata, do pojedinačnih rješenja - točaka u prostoru. Posebne gošće diskusije su Virginija Vitkiene, direktorica Kaunas Biennalea i projekta Kaunas 2022 i njena najbliža suradnica, krtitičarka umjetnosti i kulturna menadžerica Anna Čižauskiene.

JELSA CONTEMPORARY / STRUČNO VOĐENE ŠETNJE UZ UMJETNOST I VINO
19.08. - 21.08.

"Jelsa Contemporary" nudi svježu perspektivu Jelse povezujući umjetnost i vino u šetnju uz stručno vodstvo kustosice Muzeja Općine Jelsa, Marije Plenković. Znatiželjni šetaći će otkriti skrivene bisere suvremene umjetnosti koji su pronašli svoj trajni ili privremeni dom u Jelsi, upoznati se s radom međunarodno priznatih umjetnika, posjetiti vinoteke i podrume ponajboljih hvarskih vinara i kušati njihova vina selektirana za ovu prigodu.

NETWORKED ENCOUNTERS / UMREŽENI SUSRETI
Kaunas Bienale (LT), Arte&Arte (IT), Crafts Council (VB), Lab 852 (HR)

UMREŽENI SUSRETI naziv je projekta europske kulturne suradnje u trajanju od svibnja 2015. do prosinca 2016. godine. Projekt analizira načine komunikacije relevantne u postojećoj tehnološkoj, društvenoj i kulturnoj stvanosti. Tijekom protekla dva desetljeća izravni susreti su zamijenjeni virtualnim chatovima, anonimnim komentarima, e-poštom, izvještajima i sintetičkim kompjuterskim jezikom lišenim uvida o osjećajima i namjerama onih koji se nalaze iza ekrana. Glavni cilj projekta je stvoriti situacije i mjesta za ljudske susrete kako bi se ova tiha digitalna komunikacija obogatila glasovima, zvukovima, zajedničkom kreativnošću, ekperimentima i izražavanjem kroz sudjelovanje u izložbama, performansima, zvučnim instalacijama, radionicama, rezidencijama i aktivnostima u zajednici. Poseban cilj je revitalizacija sjećanja u svrhu boljeg korištenja nasljeđenih procesa i objekata.
VODITELJ PROJEKTA je Kaunas Bienale (Litva), najznačajniji festival suvremene umjetnosti u baltičkim zemljama, osnovan pred dvadeset godina inicijativom lokalnih umjetnika i kustosa s namjerom da podrži transformaciju grada iz središta posrnule tekstilne industrije u središte umjetnosti i kreativnosti. Glavni kustos ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je Nicolas Bourriaud, ugledni francuski teoretičar, kritičar i povjesničar umjetnosti, a poseban fokus je na području glazbe i zvuka. Partnerske organizacije u projektu su talijanski Arte&Arte, britanski Crafts Council i hrvatski Lab 852. Lokalni partneri su Muzej Grada Šibenika, Muzej Općine Jelsa, Održivi Otok i OŠ Izidor Kršnjavi (Zagreb).
LAB 852 je u sklopu dosadašnjih projektnih aktivnosti u koprodukciji s partnerima proizveo ukupno šest novih radova hrvatskih umjetnika iz područja tekstila, zvuka, arhitekture, svijetla i glazbe. Umjetnici su u rujnu / listopadu 2015. boravilI u Kaunasu gdje su prezentirali nove produkcije na Kaunas Bienaleu. Nastavak projektnih aktivnosti u 2016. predviđa recipročnu kontekstualizaciju i prezentaciju projekta u Hrvatskoj (Zagreb, Šibenik, Jelsa/Hvar).

promo girl // 18/08/2016

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
9.08. - 21.08. / Vinarija Dalmacijavino / Izložba novomedijskih umjetnika: Ana Kovačić, Hrvoslava Brkušić, Vitar Drinković
20.08. / Ljetno kino / Audiovizualni performans: Hairy Hairy Mouth, CHUI & Psilicone Theatre
21.08. / Lokacija uskoro! / Panel diskusija: Umjetnost u javnom prostoru
19.08. - 21.08. / Jelsa Contemporary / Stručno vođene šetnje uz umjetnost i vino
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*