home > njuz > Zelena Močvara 2 @ Močvara, Zg, 15/10/2016

kontakt | search |

Zelena Močvara 2 @ Močvara, Zg, 15/10/2016

SUBOTA 15.10.2016. • POČETAK 11:00 • BESPLATAN UPAD


Zelena akcija poziva vas 15.10. u Močvaru na "Zelenu Močvaru 2" - drugi po redu cjelodnevni zabavni i edukativni događaj povodom Međunarodnog dana hrane (16.10.), koji promovira održivost, zaštitu okoliša i društvenu pravdu. U sklopu događaja događa se sajam lokalnih proizvoda, razne radionice i predavanja, film te večernji koncert. Svi događaji su besplatni!

Glavna tema Zelene Močvare je pitanje hrane - želja nam je promovirati kupovinu lokalno uzgojene hrane koja ima niski ugljični otisak i koja nije prešla nebrojene kilometre kako bi došla do potrošača. Takvi i slični proizvodi, osim što su štetni za okoliš, često nisu niti zdravi zbog prljave metode transporta, raznih pesticida i drugih kemikalija koje se nalaze u njima. U isto vrijeme postoje mali i srednji proizvođači u Hrvatskoj koji svoje proizvode ne mogu plasirati jer ne mogu konkurirati distributivnim lancima velikih kompanija niti cijenama koje postavljaju uvoznici. Uz sajam na Zelenoj Močvari posjetitelji i posjetiteljice moći će se informirati na nekom od naših predavanja ili filmu, dok će se djeca, ali i odrasli moći zabaviti i nešto naučiti na jednoj od naših kreativnih radionica. Fokus glavnog programa su film "Gazda" te tribina "Kako ne biti planetožder: tribina o gladi, mesu i industriji", na kojoj će se tematizirati mnogi problemi moderne prehrane (kao što je nezdrava industrijska hrana, visoke emisije proizvodnje hrane, bacanje hrane…), ali i predstaviti mnoga pozitivna rješenja, kao što je prehrana s malim ili nikakvim udjelom mesa ili mliječnih proizvoda te recikliranje prehrambenog otpada koji je još jestiv.

Osim promocije potrošnje lokalnih proizvoda, događaj će se baviti i problemima egzotičnog uvezenog voća, o čijoj proizvodnji ovisi veliki broj radnika i malih poljoprivrednika iz siromašnih zemalja trećeg svijeta. Bit će predstavljena međunarodna kampanja "Make Fruit Fair" (hrv. "Želimo pravednu proizvodnju tropskog voća") u kojoj sudjeluje i Zelena akcija. Cilj je ove kampanje osvijestiti potrošače u zemljama EU o kršenju ljudskih i radničkih prava proizvođača hrane (prvenstveno voća) u zemljama u razvoju. Egzotično voće se od proizvođača otkupljuje po cijenama koje su toliko niske da ugrožavaju njihovu egzistenciju i mogućnost da prehrane svoju obitelj. Osim toga, pritisak za "efikasnošću", tj. proizvodnjama što većih količina za krajnje nisku cijenu, rezultira poljoprivrednim praksama koje su vrlo štetne za okoliš i zdravlje (prvenstveno samih proizvođača). Jedan od glavnih krivaca za ovaj cjenovni pritisak jesu veliki trgovački lanci, koji predstavljaju najveće otkupljivače te kontroliraju najveći dio maloprodaje ovih proizvoda u EU. Kampanja "Make Fruit Fair" želi izvršiti pritisak na veliko trgovačke lance da osiguraju uvjete otkupa koji će pogodovati poboljšanju radnih i smanjenju šteta za okoliš.

U sklopu kampanje skupljamo potpise za peticiju u kojoj se od Lidla, jednog od najvećih trgovačkih lanaca i uvoznika egzotičnog voća u Europi, traži plaćanje poštenih otkupnih cijena proizvođačima banana i ananasa iz siromašnih zemalja globalnog juga. Peticija se potpisuje online (www.makefruitfair.com/hr), a moći će se potpisati i fizički na Zelenoj Močvari.

Raspored događaja:
11:00 - 16:00 Sajam lokalnih proizvoda i radionice - odlična prilika da istražite što nude razni manji proizvođači hrane u široj okolici Zagreba i šire te da kupite nešto od njihovih proizvoda! Usto, imat ćete priliku na radionicama naučiti zanimljive stvari o pripremi hrane te kako najbolje organizirati vlastitu ekološku kupovinu. Saznat ćete razne nove informacije koje će vas više osvijestiti o vlastitim životnim praksama.
Puni popis izlagača bit će objavljen nekoliko dana prije samog događaja.

11:00 - 14:00 Radionice za djecu i odrasle
11:00 - 14:00 Kreativna radionica transparenata
12:00 - 13:00 Radionica: "Kreativna reciklaža", gostujuća radionica Eko Limach Festa

14:00 - 20:00 Glavni program
14:00 Predavanje: egzotično voće, "fair trade" i kampanja "Make Fruit Fair"
14:00 "Hrana: pravo, a ne privilegija!", radionica kuhanja reciklirane hrane by Hrana, a ne oružje - Zagreb
14:30 Predavanje: Što nam nose trgovinski ugovori TTIP i CETA?
16:00 Film: "Gazda: tranzicija, privatizacija, korporacije"
18:00 "Kako ne biti planetožder: tribina o gladi, mesu i industriji" uz vegansku reciklianu hranu by Hrana, a ne oružje

20:00 - 05:00 Glazbeni program:

20:00 VIBRICA (Zagreb; džembe grupa)
22:00 SHE BROUGHT ME GASOLINE (Zagreb; blues/roots)
23:20 STONEBRIDE (Zagreb; heavy rock/alternative/doom)
00:40 SHOOT ME WENDY (Zagreb; postpunk/powerpop)
01:30 - 05:00 WOLFBAD SQUAD AFTERPARTY (disco/funk/retro wave/quentin tarantino party)

promo guy // 13/10/2016

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*