home > njuz > Mračni kralj trip-hopa ponovo u Hrvatskoj!

kontakt | search |

Mračni kralj trip-hopa ponovo u Hrvatskoj!

Trip-hop pionir Tricky vraća se sa Skilled Mechanics projektom u Tvornicu kulture u ponedjeljak 14. studenog.

Nakon dva desetljeća karijere, koja ga je označila jednim od najcjenjenijih umjetnika u glazbenoj povijesti, Tricky predstavlja glazbu koja je nastala otkako je stanovnik Berlina. Bit će to večer kada će predstaviti i najbolje iz svog opusa, te dati pregled zaista izvanredne karijere.



Skilled Mechanics predstavlja tamnu i veliku silu koja odlikuje i Trickyjev prijašnji rad. Podebljan bubnjarom Lukeom Harrisom tu je i DJ Milo (suradnik još s kraja 80tih iz vremena ekipe The Wild Bunch), a Tricky ovim projektom predstavlja novi smjer u karijeri, te, kako kaže, preuzima ulogu glavnog vokala. "Ovo je samo izlika da još nešto objavim. Nervozan sam kada ne snimam i ne znam što bi sa sobom. Upravo sam ja odlučio preuzeti ulogu glavnog vokala i odmaknuti se od toga da moram ovisiti o vokalistici. Sada nastup ima potpuno drugačiju vibru."

Rijetko koji umjetnik je uspio od boli, tame i beznađa napraviti čudo od opusa, kao što je to uspio Adrian Thaws poznatiji kao Tricky. Dolazeći iz Bristola, imao je teško djetinjstvo, otac je majku napustio prije njegovog rođenja, majka je počinila samoubojstvo kad je imao četiri godine, Tricky je uglavnom živio na ulici, za vrijeme tinejdžerskih godina bio i u zatvoru. Upravo zbog tog iskustva do dan danas ostaje jedan od najmoćnijih tekstopisaca, producenta i glazbenika. "Većina mojih problema imaju uzrok u djetinjstvu. Moja majka je počinila samoubojstvo. Ona je zapravo pola moje karijere."



Na globalnoj glazbenoj sceni Tricky se pojavio 1995. debijem Maxinquaye, prvim od njegovih jedanaest studijskih albuma. Nakon godina skupljanja staža kao suradnik Massive Attacka, dio The Wild Bunch ekipe i bristolske scene, ovo izdanje od njega je napravilo svjetsku zvijezdu, a trip hop učinila uzbudljivim novim zvukom na sceni. Izdanje je definiralo trip hop žanr i proslavilo bristolski zvuk diljem svijeta,

Solo karijera izrodila je utjecajne albume, kao što su Nearly God, Pre-Millennium Tension, Angels with Dirty Faces i Juxtapose, a svi su bili u najboljih 30 albuma UK top ljestvica. Brojne suradnje s imenima kao što su Martina Topley Bird, Bjork, Neneh Cherry, PJ Harvey, Cindy Lauper, Costanza Francavilla ili Nneka odaju njegov talent u odabiru ženskih suradnica. I lista muških glazbenika koji su prošli kroz Trickyjeve pjesme je impozantna, od DJ Muggsa iz Cypress Hilla, članova RHCP-a do Bobbyja Gillespieja iz Primal Screama. Upravo je ovog ljeta suradnja Massie Attacka i Trickyja na njihovom albumu ponoov stavila njihov rad pod povećalo: "Mogu zamisliti da radimo još neke stvari zajedno. Sada se to čini kao prirodni nastavak."

Zvuk koji miješa rock i elektroničku, mračnu i atmosferičnu, glazbu, trip-hop putovanja, uz Trickyjevo šaputanje, oblikuje jedan poseban autorski potpis koji ga čini jednim od najinovativnijih glazbenika.

Ususret skorašnjim europskim nastupima Tricky je objavio EP Obia, kompilaciju koja se sastoji od afirmiranih i novih izvođača koje želi staviti pod povećalo. EP sadrži žanrovski presjek od soulful elektronike i hip-hop zvukova ruskog podzemlja, do onih mladih berlinskih talenata.



Uz sva lutanja, uspone i padove, Adrian Thaws uspio je ostati jedan od najcjenjenijih i najinovativnijih glazbenika današnjice koji bez problema okreće novu stranicu u životu, a Skilled Mechanics projekt je njegovo novo veliko poglavlje.

Samo deset mjeseci nakon rasprodanih koncerata u Zagrebu i Splitu, Tricky, jedan od najinovativnijih umjetnika današnjice, se na vlastiti zahtjev vraća u Hrvatsku na dva nastupa s aktualnim autorskim albumom. Program Tricky presents Skilled Mechanics izvest će u Tvornici kulture, 14. studenog te u riječkom Pogonu kulture, 15. studenog.



Ulaznice u pretprodaji iznose 110 kn, a na dan koncerta 130 kn. To vrijedi i za Zagreb i za Rijeku. Svoj primjerak potražite na prodajnim mjestima Entria i Eventima.

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

promo girl // 08/11/2016

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*