home > njuz > Sretan rođendan MOČVARA!!!

kontakt | search |

Sretan rođendan MOČVARA!!!

I mi se pridružujemo čestitkama i slavlju, u nadi da će obostrana suradnja trajati još dugodugodugo, a evo što oni sami kažu o svemu tome...

"Kao što znate iz ranijih godina, Močvara je svoj rođendan proslavljala velikim događanjima koja su predstavljala presjek našeg rada. Ove godine situacija je malo drugačija jer smo odlučili sve svoje resurse usmjeriti na sudjelovanje u otvaranju Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade - Jedinstvo (www.jedinstvo.info). Stoga smo, iznimno ove godine, odustali od naše "klasične" proslave ali postoji mogućnost organiziranja svojevrsnog slavljeničkog događaja u svibnju o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni.

Promocija urbane kulture i stvaranje uvjeta za napredak alternativne scene cilj je kluba koji kroz svoje svakodnevne programe - koncerte, izložbe, kazališne predstave, filmske projekcije, tribine te edukaciju - stvara prostor za kreativno provođenje vremena mladih te utječe na razvoj civilnog društva i demokracije.

Klub je 1999. godine osnovala grupica entuzijasta okupljena oko Udruženja za razvoj kulture. Vlastitim su sredstvima unajmili prostor u Runjaninovoj ulici u Zagrebu kojem je osnovan klub, no sljedeće, 2000. godine od grada Zagreba udruga na korištenje dobiva prostor tvornice Jedinstvo u kojem djeluje i danas.
Bio je to prvi klub za mlade u Zagrebu od početka rata, koji je uspio svakodnevno provoditi vrlo raznolik program namijenjen uglavnom mlađoj populaciji. Bogatim sadržajima i uključivanjem mladih u rad te stalnom medijskom prisutnošću, klub je stekao veliku popularnost i ugled te je postao i svojevrsnim modelom promjena u društvu van okvira institucija gdje se pokazalo da naizgled marginalizirana underground kultura postaje relevantna pojava. U različitim programima kluba Močvara godišnje sudjeluje oko 70 000 judi, što posjetitelja i korisnika prostora, što umjetnika.
Tijekom godina Močvara je organizirala više od 1000 koncerata, a u klubu su nastupali glazbenici i bendovi poput Mogwai, Tindersticks, UK Subs, The Young Gods, Soulfly...
U okviru kluba djeluje i Močvara design team čiji su plakati, flyeri i programske knjižice rezultirali prepoznatljivim vizualnim identitetom kluba te su ostvarili zapažene rezultate i u inozemstvu.
Osim samostalnih projekata Udruženje za razvoj kulture i klub Močvara u partnerstvu s drugim udrugama sudjelovali su u različitim projektima, poput Festivala filma o ljudkim pravima (od 2002. do danas, u suradnji sa Multimedijalnim institutom iz kluba Mama), Ponikve - eko-kulturni festival (od 1995. do 2002. godine, u suradnji sa Zelenom akcijom i Volonterskim centrom Zagreb), platforma Clubture - povezivanje urbanih inicijativa i razmjena programa između nezavisnih kulturnih centara u Hrvatskoj ( od 2001. godine do danas), Sea Splash Reggae Festival - prvi festival reggae glazbe u suradnji s udrugom Monteparadiso iz Pule ( 2003. godine), Tabor u Taboru - glazbeni i filmski festival (u suradnji s udrugama ZONA KUMROVEC iz Kumrovca i GOKUL iz Zaboka ( od 2003. godine), Otokultivator - ljetnu školu kulture koja se kroz 3 godine (2001.-2003.) odvijala na otoku Visu u suradnji s Multimedijalnim institutom/klubom Mama i Udrugom studenata arhitekture EASA Hrvatska, te projekt Močvara u karanteni - ljetna kulturna groznica koji se, u zajedničkoj organizaciji sa udrugom ARL - Art radionica Lazareti, premijerno održao prošle godine u Dubrovniku.

Programskom orijentacijom kluba Močvara naglasak je stavljen na nekomercijalne umjetničke forme i glazbene pravce što je vidljivo u izboru gostujućih glazbenika i programa koji nerijetko dolaze iz različitih, našoj publici često dalekih kultura te su njima obuhvaćene različite subkulture i segmenti alternativne kulture. Uz glazbena događanja u klubu je otvoren i prostor kazališnom i književnom programu, galerijskoj i filmskoj djelatnosti i radionicama. Klub i udruga su uključeni i u projekte umrežavanja i suradnje s drugim, srodnim udrugama i imaju vlastitu produkciju (izdavštvo, dizajn, kazališna produkcija).

Članovi udruge su sami organizirali vođenje kluba te omogućili sve ljudske i tehničke resurse za normalno odvijanje različitih kulturnih aktivnosti. Mladi članovi su na taj način bili uključivani u rad kluba u svim segmentima - izrada programa, rad s tehnikom, komunikacija s medijima, prikupljanje sredstava, dizajn tiskanih promotivnih materijala... Pokrenut je i projekt "Hokus pokus" u sklopu kojega svi zainteresirani mladi umjetnici, kulturnjaci i udruge mogu besplatno koristiti prostore Močvare za probe i sastanke.

Aktivnosti udruge imaju značajan utjecaj u zajednici - mladi ljudi se aktivno uključuju u njen rad, promoviraju se pozitivne vrijednosti kao što su tolerancija, nenasilje, upoznavanje drugih kultura, a potiče se samostalnost i inovativnost."

terapija // 16/04/2007

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*