home > njuz > NOVA IZDANJA: Porto Morto, Mooncage, FIPA, Jall Aux Jeux, Balkan Under the Radar Vol.6

kontakt | search |

NOVA IZDANJA: Porto Morto, Mooncage, FIPA, Jall Aux Jeux, Balkan Under the Radar Vol.6

01. PORTO MORTO - NOVI SINGL I SPOT!

Nakon odlično prihvaćenog prvog albuma, Porto Morto objavljuje "Kuću", singl s kojim najavljuju drugi album koji se očekuje na proljeće 2019.

Za "Kuću" je snimljen i video spot u režiji Maje Alibegović i Roka Crnića.

"U protekle dvije godine puno smo radili i isprobavali u kojem smjeru nam je zanimljivo pristupiti sljedećoj cjelini, a kroz zadnjih par mjeseci desetak pjesama se iskristaliziralo kao sljedeći korak. "Kuća" je prva isplivala, a spot se uz puno truda desio sam od sebe, uživajte!" kaže Roko Crnić, Porto Morto.



Porto Morto je oformljen 2011. godine unutar JeboTon kolektiva, a krajem 2016. godine objavili su album prvijenac koji je bio odlično prihvaćen od publike i kritike te proglašen za jedan od najboljih albuma godine od strane Dubravka Jagatića (Nacional.hr) i Ilka Čulića (24sata express). Specifičnim glazbeno-vizualnim izrazom odbijaju žanrovske podjele, a publika ih dočekuje kao pozitivno osvježenje na sceni.

Bend uskoro nastupa u Šibeniku na proslavi sedmog rođendana udruge PARK i na MENT Festivalu u Ljubljani.

02. MOONCAGE - NOVI SINGL I SPOT!

MOONCAGE je napravio spot za pesmu "Waiting", danas, što je ujedno i najava za debi album koji će 15. marta 2019. godine objaviti Rock Svirke Records.

Muzičari koji su dugo putovali stvarajući u raznovrsnim bendovima i tako postali priznati i prepoznatljivi auditorijumu, kako igrokazom života tako i nepresušnom željom za kvalitetnom muzikom, pronašli su se na jednom kreativnom mestu u vremenu i prostoru, koje su radi preciznije orijentacije nazvali - MOONCAGE.



Bend je nastao 2013. godine na žanrovskoj relaciji Lisabon - San Francisko - Sijetl - Beograd. Ideju iskonskog rokenrola oplemenjenog post-grandž i bluz zvukom, svojom vizijom i energijom propovedaju: Billy (vokal/slide gitara), Draža (gitara), Vox (bas gitara/prateći vokal) i Saša (bubanj).

"Pesmu sam u naletu inspiracije komponovao pre nekoliko godina, a snimljena je u studiju 'Supreme tracks' kod našeg prijatelja Joce. Ovo je jedina pesma na albumu koju je na bubnjevima odsvirao Raša, bubnjar Queen Real Tribute benda. Nije nam bilo lako da se odlučimo za koju ćemo pesmu prvo uraditi spot, ali izbor je pao na 'Waiting' i znam da nismo pogrešili", navodi Billy.

Spot je snimljen spontano u toku foto sešna koji je radio Nemanja Đorđević u klubu Berlin Monroe u Beogradu. Spot je snimao mladi i perspektivni Aleksandar Kasalica, dok se u spotu pojavljuje naša prijateljica Savina Stanojev. Muziku, tekst, aranžman i produkciju potpisuje Billy.

03. FIPA - NOVI SINGL I SPOT!

Novosadski kantautor i pionir domaćeg amerikana zvuka Filip Vlatković premijerno je prikazao video spot koji najavljuje debitantskoi album "Heartsongs for the Brave". Lo-fi spot za pesmu "Pick Me Up", koji je sam režirao, sniman je u Bruklinu i sastavljen je od snimaka iz studija. Dokumentarnog karaktera, obrađen u retro stilu, prati estetiku nekih prošlih vremena kao što to čini i njegova muzika.



Fipa je nedavno pokrenuo kampanju na muzičkoj platformi PledgeMusic za konačan završetak prvog albuma. Planirano je da album izađe u martu 2019. a do tada će FIPA deliti ideje i uvide u izradu svima onima koji žele postati deo kreativnog procesa.

Uključite se u "Heartsongs for the Brave" kampanju tako što ćete kupiti album u pretprodaji ili nešto od ponuđenih eksluzivnih ponuda i robe.

04. JALL AUX JEUX - NOVI SPOT!

Bihaćki bend Jall aux yeux je u pjesmi Adieu okupio vrlo šaroliko društvo. Bišćani zajedno sa Mirzahom iz Toulona, Sašom Antićem (TBF) iz Splita i migrantima koji se trenutno nalaze u Bihaću sviraju i pjevaju "migrantsku internacionalu", pjesmu koja se pored univerzalne poruke o odlasku (uglazbljena je pjesma Adieu francuskog pjesnika Alfred de Musset - a) dotiče i migrantske krize koja je zadesila i naš grad.

Saša Antić je zbog cjelokupne situacije oko migranata i paranoje koja se počela širiti odlučio dati ljudski glas jednom od njih (...Pa čovječe nisam ja tamo neki tat, ko da ću ne daj Bože krast il djecu klat, pa nisam ja zvijer, od zvjeri bježim da preživim i samo tražim mir). Pjesmu smo snimali na više lokacija a miks i mastering je napravio Nemdžad Alić (Studio Amadeus Bihać). Za spot su korišteni kadrovi migranata iz Bihaća i Velike Kladuše koje nam je ustupio naš prijatelj, kamerman Džemal Ćatić. Po drugi put montažu za spot nam je napravio naš prijatelj Elvir Hadžić. Obojici veliko hvala za pomoć koju nam pružaju.



05. NOVA KOMPILACIJA!

Posle višemesečne pripreme, regionalna godišnja kompilacija "Balkan Under The Radar" pod okriljem Black Planet Records-a doživela je svoje šesto izdanje. Budući da je već učvrstila zvuk etikete i rezidente, ekipa sa Crne planete Vam ove godine predstavlja kompilaciju broj 6 nazvanu "Black Box".

Kompilacije "Balkan Under The Radar " imaju za cilj otkrivanje zanimljivih imena uglavnom iz Srbije, ali i iz ostalih zemalja sa prostora Balkana, uz naravno naše rezidente i prijatelje. Uspeli smo da objedinimo podzemlje skoro svih bivših jugoslovenskih republika. Većina stvari je pravljeno specijalno za ovu kompilaciju, a sve nisu zvanično objavljivane.

Ovog puta kompilacija se sastoji iz dve celine sa 29 numera izvođača iz celog regiona. Prvi disk je posvećen sviračkim i elektronskim alternativnim projektima sa vokalima. Drugi disk je posvećen eksperimentalnoj instrumentalnoj muzici i elektronici a sadrži noise, eksperimentalne i spoken word uratke. Što se tiče zastupljenosti pravaca - i ovoga put je dijapazon širok - alternativa, elektronika stoner, industrial, ambient, dnb, noise, jazz-funk, hip-hop, fusion, experimental itd. Ovogodišnja novina je mali literarni dodatak skriven među pesmama. Artwork je uradio Jovan Shpira Obradović. Ovogodišnja novina je mali literarni dodatak skriven među pesmama.

promo guy // 18/12/2018

Share    

> njuz [last wanz]

cover: MATEJ KRAJNC ima novi singl o Horviju

MATEJ KRAJNC ima novi singl o Horviju "Horvi izzove Krajnca na trganje listkov s koledarja za leto 2024" u stilu - SUICIDE!

| 18/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: kolekcija Black Paintings Francisca Goye u audio formatu IO!

kolekcija Black Paintings Francisca Goye u audio formatu IO!

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover:

"Angel for the masses" novi spot dreDDup

| 17/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Rane" - nov singl i video benda Lelee

| 15/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: nova pjesma benda Kensington Lima zove se

nova pjesma benda Kensington Lima zove se "The Beat That Saved Our Lives".

| 15/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*