home > njuz > Najavljen bogat program 5. Zagreb Film Festivala

kontakt | search |

Najavljen bogat program 5. Zagreb Film Festivala

Donosimo press objavu povodom uvodne press konferencije na kojoj je predstavljen program novog Zagreb Film Festivala.

Od 21. do 27. listopada na ZFF-u će biti prikazano više od 50 filmova - u službenoj konkurenciji za nagradu Festivala, Zlatna kolica, natjecat će se 10 cjelovečernjih igranih, 10 kratkometražnih igranih te 10-12 dokumentarnih filmova. Zbog velikog interesa publike i broja programa, ZFF je produljen sa 6 na 7 dana održavanja, a uz 1 dan više predstaviti će i jedan filmski program više u odnosu na prošlu godinu.

Zagreb, 19. lipnja 2007. - Filmski program 5. Zagreb Film Festivala te popratna festivalska događanja predstavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare u kazalištu &TD u Studentskom centru. ZFF je natjecateljski festival koji predstavlja i nagrađuje nove filmske autore i njihove prve ili druge cjelovečernje, kratke igrane te dokumentarne filmove. Ove će godine biti održan od 21. do 27. listopada u svim prostorima Studentskog centra te kinu "Europa", najljepšoj zagrebačkoj kino dvorani, a na njemu će biti prikazano više od pedeset filmova.

U Glavnom programu - službenoj konkurenciji za nagradu Festivala Zlatna kolica - natjecat će se deset cjelovečernjih igranih, isto toliko kratkometražnih igranih, deset do dvanaest dokumentarnih filmov. Uz Zlatna kolica, najboljima će biti dodijeljene i novčane nagrade: pet tisuća eura za najbolji cjelovečernji film, te po tisuću i petsto za kratki i dokumentarni. Publika će moći, kao i lani, izabrati te dodijeliti Vip nagradu publike u iznosu od tisuću eura. Njih, kao i novčane nagrade za najbolje filmove u Glavnom programu, osigurava Vipnet - generalni sponzor Zagreb Film Festivala. Nakon uspješnih prošlogodišnjih izdanja, i ove će se godine u suradnji sa časopisom BUG održati natjecateljski program debitantskih hrvatskih igranih filmova pod nazivom Kockice, a najbolji će biti nagrađen Zlatnim kolicima i s dvije tisuće eura koje osigurava BUG.

Osim natjecateljskih, predstavljeni su i ostali filmski programi:

Bibijada - program cjelovečernjih filmova za djecu koji će biti realiziran u suradnji s hrvatskim distributerima. Ovim programom festival želimo približiti i najmlađoj publici, budućim filmofilima i posjetiteljima filmskih događanja. Program dječjih filmova ZFF će predstaviti u suradnji s generalnim sponzorom Vipnetom.

Elections - kao najavu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, koji će najvjerojatnije biti održani u studenome, ZFF će predstaviti kontroverzan program dokumentarnih i igranih filmova o političkim i državnim izborima.

Matineje - nastavak iznimno uspješnog programa premijernih hit-naslova koji će se realizirati u suradnji s hrvatskim filmskim distributerima. Ovaj program pokrenut je 2004. s namjerom oživljavanja kultnih SC-ovih matineja iz osamdesetih godina prošloga stoljeća. Lanjsko izdanje bilo je iznimno uspješno - u krcatim dvoranama prikazani su filmovi "Babel", "Borat" (europska pretpremijera) , "Parfem - povijest jednog ubojice", "Put za Guantanamo" i "Hollywoodland". Matineje će se prikazivati u SC-u te kinu "Europa".

Klub 100 - nastavak prošlogodišnjeg programa europskih filmova koje će u razdoblju između četvrtog i petog ZFF-a pogledati najmanje 100.000 kino gledatelja u njihovim matičnim zemljama. Program će biti realiziran s veleposlanstvima odabranih zemalja u Hrvatskoj.

Moj prvi film - nastavak programa debitantskih filmova svjetski poznatih filmskih redatelja koji je bio iznimno uspješan i zapažen na lanjskom ZFF-u. Uz ovaj program Biblioteka Zagreb Film Festival je u 2006. izdala knjigu Stephena Lowensteina "Moj prvi film", u kojoj autor u formi intervjua razgovara s dvadeset poznatih svjetskih redatelja o nastanku njihovog prvog filma. Knjiga se može nabaviti u svim boljim hrvatskim knjižarama, a prema riječima filmskog kritičara Nenada Polimca "Moj prvi film" je jedna od najuzbudljivijih knjiga u povijesti kinematografije.

Uz filmske programe, ZFF će obilovati i brojnim popratnim događanjima, promocijama knjiga, predstavljanjima filmskih i kulturnih projekata te koncertima i zabavama. Nastavlja se i Flash Film Award, natjecateljski program kratkih flash animacija. Također, u sklopu Biblioteke Zagreb Film Festival, u pregovorima smo za izdavanje knjige Roberta Rodrigueza "Buntovnik bez čete", dnevnika sa snimanja njegovog prvog filma "El Mariachi".

- Nadamo se da će publika i ove godine biti zadovoljna izborom filmova koje pripremamo, a osobito smo ponosni što ćemo u Glavnom programu imati nove filmove autora koje smo predstavli kao debitante na predhodnim izdanjima ZFF-a. U pratećem programu će, kao i do sada, biti i drugih filmskih poslastica. Četiri festivalska izdanja su za nama i želja nam je da uz pomoć vjerne publike, Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Vipneta i medija ZFF ide i dalje po dosadašnjim uspješno utabanim stazama.Sretan vam 5. Zagreb Film Festival!-istaknuo je Boris T. Matić, direktor Festivala.

- Zbog velikog interesa publike te brojnih programa koje smo pripremili za ovu godinu, odlučili smo festival produljiti za jedan dan. Tijekom 7 dana održavanja očekujemo najmanje 30.000 gledatelja filmskih programa, više od 100 premijernih i repriznih projekcija te osamdesetak međunarodnih gostiju. U ovoj godini ćemo sigurno zadržati status najposjećenijeg filmskog festivala i jednog od najposjećenijih festivalskih događanja u Hrvatskoj - istaknuo je Hrvoje Laurenta, producent Festivala.

Organizator ZFF-a je tvrtka Propeler film, generalni sponzor je tvrtka Vipnet, a festival je sufinanciran sredstvima Ureda za kulturu, obrazovanje i šport grada Zagreba te potpomognut sredstvima Ministarstva kulture.

sale // 20/06/2007

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*