home > njuz > 5. Zagreb Film Festival - povratak pobjednika!

kontakt | search |

5. Zagreb Film Festival - povratak pobjednika!

Donosimo vam izjavu za javnost s press konferencije 5. Zagreb Film Festivala, održane 16/10/2007.
[ Boris T. Matić ]

Boris T. Matić

U programu 5. Zagreb Film Festivala bit će prikazano više od 80 filmova / Pet autora već su sa svojim debitantskim filmovima gostovali na ZFF-u proših godina, a neki od njih i odnijeli glavnu nagradu. Uz Zvjaginceva, Yanga i Nemescua sa svojim drugim radovima vraćaju se Sergej Kreso i Marko Šantić / Peti Zagreb Film Festival održavat će se od 21. do 27. listopada 2007. u svim dvoranama Studentskog centra i kinu Europa / U glavnom programu je 40 debitantskih, prvih ili drugih filmova autor(ic)a, a uz popratni program bit će to više od 80 naslova iz 30 zemalja cijelog svijeta / Novi programi: Vip Bibijada i Izbori /

Glavni program - U službenoj konkurenciji za nagradu Festivala Zlatna kolica natjecat će se 11 cjelovečernjih, 15 kratkometražnih igranih te 14 dokumentarnih filmova. Uz Zlatna kolica najboljima će biti dodijeljene i novčane nagrade: 5.000 eura za najbolji cjelovečernji film, te po 1.500 za kratki i dokumentarni. Jedan od filmova bit će nagrađen i Vip nagradom publike u iznosu od 1.000 eura. Sve nagrade u međunarodnoj konkurenciji osigurava generalni sponzor ZFF-a - Vipnet. Kockice - U programu domaćeg igranog filma, organiziranog u suradnji s časopisom BUG, naći će se novi hrvatski naslovi, a najbolji će uz nagradu odnijeti i 2.000 eura.

- Izuzetno nam je drago što ove godine u glavnom programu imamo nekoliko povratnika, koji su ujedno pobjednici prijašnjih festivala. 'California dreamin' (nedovršeno)' je prvi dugometražni i nažalost zadnji film prerano preminulog rumunjskog redatelja Cristiana Nemescua (na prvom ZFF-u pobijedio je s kratkim filmom 'Priče iz bloka C'), nagrađen u Cannesu i hvaljen od kritike. Novi film 'Izgnanstvo', pobjednika prvog ZFF-a Andreja Zvjaginceva ('Povratak') -- nominiran je za Zlatnu palmu u Cannesu, a glavni glumac Konstantnin Lavronenko, okićen nagradom za najboljeg glumca na istom festivalu. Kineski redatelj Li Yang, pobjednik 2004. s filmom 'Slijepo okno', ove godine predstavlja svoj drugi film, nastavak 'Slijepa planina'. Marko Šantić je prošle godine debitirao s kratkim 'Sretan put Nedime', sad se vraća s novim kratkim 'Rupa'. U dokumentarnom programu dolazi nam Sergej Kreso ('Simfonija za uličnog svirača', ZFF 2004.) s filmom 'Ulica grafita', a producenti hita 'Made in Serbia' napravili su novi sjajan film 'Eho', naveo je neke ZFF povratnike direktor Boris T. Matić. Ujedno je dodao kako su ove godine uvedeni posebni žiriji za igrani i dokumentarni program, a većina filmova iz glavnog programa imat će svoje reprize.

Na ZFF-u su svi filmovi iz glavnog programa hrvatske premijere. Između ostalog i 'Kontrola', nizozemskog fotografa i poznatog redatelja spotova Antona Cobrijna, po mnogima najbolji belgijski film ikad 'Khadak' te 'Takva - čovjekov strah od Boga', turski pobjednik Sarajevo Film Festivala. U dokumentarnom programu Danci su ponovno sjajni: 'Duhovi Cite Soleila' Asgera Letha dokumentarna je inačica igranog 'Božji grad'. Iz Tunisa dolazi 'VHS Kahloucha', film o pravom amaterskom hit-makeru. Izvrsni 'NATO je bombardirao moju obitelj', Dane Jurčić doživjet će europsku, a izraelski 'Vojnički dnevnici' Yaniva Bermana svjetsku premijeru.

Vip Bibijada - Programom dugometražnih filmova za djecu u kinu Europa želi se festival približiti i najmlađoj publici, budućim filmofilima i posjetiteljima filmskih događanja, ali i mladim autorima. Generalni sponzor Vipnet osigurao je besplatne ulaznice za sve projekcije iz ovog programa. Tako će mali filmoljupci svaki dan od ponedjeljka do subote u kinu Europa moći uživati u novim dječjim hit filmovima, a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom prije svake projekcije bit će prikazano i nekoliko kratkih filmova učenika i učenica osnovnih i srednjih škola.

Izbori - Kao najavu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, ZFF će prikazati kontroverzan program dokumentarnih i igranih filmova o političkim i državnim izborima. Filmove u ovom programu izabrao je upravitelj Jugoslavenske kinoteke Dinko Tucaković. Bit će prikazani i predizborni spotovi hrvatskih parlamentarnih stranaka od 90-tih naovamo, po izboru Danijela Rafaelića.

Matineje - U suradnji s hrvatskim filmskim distributerima nastavlja se iznimno uspješan program premijernih hit-naslova. U programu pokrenutom 2004. s namjerom oživljavanja kultnih SC-ovih matineja iz osamdesetih godina prošloga stoljeća, ove godine posjetitelje očekuje canneski pobjednik '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' Cristiana Mungiua te 'Okajanje' Joea Wrighta, western 'U 3:10 za Yumu' s Russelom Croweom, te oskarovac Philip Seymour Hoffman u drami 'Obitelj Savage'.

Klub 100 - Nastavak je prošlogodišnjeg programa europskih filmova koje je u razdoblju između prošlog i ovogodišnjeg ZFF-a pogledalo najmanje 100.000 kino gledatelja u njihovim matičnim zemljama. Ove će se godine u kinu Europa moći vidjeti europski hitovi poput islandskog 'Myrin' Baltasara Kormákura, koji je vidio svaki treći stanovnik te otočne države. Mađarski 'Sloboda, ljubav' i finski 'Matti' vidjelo je gotovo pola milijuna kino-gledatelja u tim zemljama, a belgijski 'Pakao Tangera' i švicarski 'Vitus' njih gotovo dvjesto tisuća. Program realiziramo u suradnji s veleposlanstvima tih zemalja u Hrvatskoj, a ulaz je besplatan.

Moj prvi film In memoriam - U programu debitantskih filmova poznatih filmskih redatelja koje je izabrao filmski kritičar Nenad Polimac, ove godine odat će se počast preminulim filmašima Ingmaru Bergmanu i Michelangelu Antonioniju, našim redateljima Anti Peterliću i Zoranu Tadiću te Talijanu Gilu Pontecorvu i Senegalcu Ousmaneu Sembéneu.

Uz filmske programe, ZFF će obilovati i brojnim popratnim događanjima, predstavljanjima filmskih i kulturnih projekata te koncertima i zabavama. Od 12. listopada u suradnji sa SONY ALPHA u kinu Europa postavljena je izložba fotografija 'Zamrznuti kadrovi - portreti zvijezda' nastalih na setovima poznatih filmova.

- Tjedan dana prije festivala u prodaji će biti povoljni paketi ulaznica za sve projekcije, a Vip korisnici moći će kupovati ulaznice SMS-om ili putem Vodafone live! mobilnog portala po 20 posto povoljnijoj cijeni. Tijekom sedam dana održavanja očekujemo najmanje 30 tisuća gledatelja filmskih programa i više od sto premijernih i repriznih projekcija te osamdesetak međunarodnih gostiju. Svakako nam je drago daje svoj dolazak potvrdio i oskarovac Florian Henckel von Donnersmarck, njemački redatelj filma 'Zivot drugih', koji je upravo na ZFF-u dobio prvu nagradu žirija - naveo je očekivanja producent Hrvoje Laurenta.

- Inspirirani zanimljivom selekcijom filmova inovativnih autora, urbanim ambijentom i osebujnom atmosferom, već petu godinu zaredom pomažemo individualcima okupljenima oko ZFF-u unaprijediti kvalitetu programa i publici svake godine ponuditi nešto novo. Za najmlađe filmofile ove godine, po prvi puta, osmislili smo poseban program 'Vip Bibijada' u kojem smo im osigurali besplatne projekcije dugometražnih filmova. I ove godine smo osigurali 20 posto niže cijene ulaznica kupljenih SMS porukama ili putem Vodafone live! mobilnog portala i organizirali SMS glasovanje za Vip nagradu publike -izjavila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta, generalnog sponzora ZFF-a.

- Četiri festivalska izdanja su za nama i želja nam je da uz pomoć vjerne publike, Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Vipneta i medija ZFF ide i dalje po dosadašnjim uspješno utabanim stazama. Sretan vam 5. Zagreb Film Festival! - dodao je Matić.

sale // 17/10/2007

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*