home > njuz > 17. Dani hrvatskog filma od 25. do 30. ožujka u Studentskom centru

kontakt | search |

17. Dani hrvatskog filma od 25. do 30. ožujka u Studentskom centru

17. Dani hrvatskog filma održati će se od 25. do 30. ožujka u Studentskom centru. Na press konferenciji je svaki od selektora dao svoje objašnjenje u vezi odabira prijavljenih filmova, istaknuti su neki problemi kako same selekcije, tako i sveukupno festivala, i iznešeni su neki prijedlozi i pitanja koji se tiču budućnosti festivala. Na taj način je predstavljen program festivala i evo o čemu se pričalo :

Tomislav Kurelec, umjetnički direktor festivala, spomenuo je problem pronalaska selektora za filmove iz nekoliko razloga. Prije svega riječ je o maloj sredini te je gotovo nemoguće pronaći selektora koji ni na koji način nije povezan sa recentnom filmskom proizvodnjom. Napomenuo je također da će ubuduće razmotriti prijedloge struke da u selektorskom žiriju budu filmski kritičari.

Ognjen Sviličić, selektor igranih filmova, nije bio prisutan na pressici, ali je dao svoje objašnjenje : Izbor filmova nije bio osobito raskošan. S jedne strane došlo je dosta radova s Akademije dramske umjetnosti kojima okvir školske vježbe, primjerice nedostatak dijaloga, onemogućava da budu nešto više od toga što jesu - školska vježba. Tu je i povelik broj autora koji se traže i snimaju filmove u kućnoj proizvodnji, što je izvrsna ideja, ali uspije samo ponekad. Autora koji svoju budućnost vide u igranom filmu izgleda da je ove godine jako malo, ali ono što su napravili je dobro a negdje i izvrsno. Zbog toga je i moj izbor pomalo sužen.
Zanimljivo je i to što bi čovjek pomislio, kako su danas kamere jeftine i dostupne, da će se snimati puno više i da će stoga biti i više kvalitetnih radova, ali izgleda je došlo kontraefekta - ne snima se uopće toliko puno i ne razmišlja se. Izgleda da se puno više razmišljalo kada je i oprema i produkcija bila puno skuplja.

Selektorica dokumentarnih filmova, Nana Šojlev, odabrala je 18 naslova od ukupno 76 prijavljenih filmova. Pozdravljam želju organizatora da festival učini komunikativnijim, no zbog toga je smanjen broj sati predviđen za projekcije, što znači da smo morali radikalno odraditi selekciju. Kaže da je bilo 30-tak dobrih filmova, ali da je puno filmova dobro na sličan način. Dobar film je definirala kao film koji u sebi ima dobru spregu sadržaja i forme. Kao osnovni kriterij za odabir, istaknula je inovativnost.

U programu eksperimentalnog filma prijavljeno je 24 filma, što je upola manje od prošle godine. Selektor Ivan Faktor je uz jako malo dilema odabrao 9 naslova, koji daju kvalitetan presjek različitih poetika, a gledatelji će ih moći vidjeti kroz dvije projekcije : prva sadrži 2 filma koji se bave velikanima umjetničke scene, a druga 7 filmova, među kojima su čak 4 redateljice.
[  ]

  © maja

Mladen Martić predstavio je program namjenskih filmova, naglašavajući kako glazbeni spotovi nisu u najsretnijem razdoblju pošto na nacionalnoj televiziji nedostaje program putem kojeg bi se emitirali. Manje ih je, jer se više prijavljuju na, za to specijalizirane, manifestacije, pa ih nije puno izbacio. Što se namjenskih spotova tiče, oni ulaze u bolje vrijeme. Pojavljuju se nove podvrste, kao što su korporacijski filmovi tj. reklame, koje su vrlo dobre, i nastavni filmovi, za koje je mislio da su nestali. Bilo je i nekoliko filmova za koje je teško reći da su namjenski, više spadaju pod dokumentarne, pa nije bilo moguće uvrstiti ih u konkurenciju, iako su bili dobri.

Selektor animiranog filma, Midhat Ajanović, koji je također bio spriječen prisustvovati pressici, u obrazloženju programa koji je odabrao kaže: Ovogodišnja animacijska produkcija u Hrvatskoj je, kako po brojnosti proizvedneih filmova tako i po vrlo visokoj razini njihove tehničke sofistikacije i prosječne umjetničke kvalitete, vjerojatno najujednačenija i najbolja od osamostaljenja RH. Ono što je glavna odlika ovog programa je tehnološka, žanrovska, stilska i tematska raznolikost filmova.

Sve filmove koji nisu ušli u službenu konkurenciju festivala, svi će gledatelji imati priliku pogledati u video baru svakodnevno od 11 do 19 sati u Klubu SC.

U bogatom popratnom programu festivala na sam dan otvaranja biti će prikazan film Rondo, režisera Zvonimira Berkovića, a sve povodom dodjele nagrade Oktavijan za životno djelo Tomislavu Pinteru koji je u istom filmu radio kao direktor fotografije. Biti će prikazana i tri ponajbolja hrvatska filma od 1990. godine po anketi filmskih kritičara koju je pokrenuo Nenad Polimac: Ta divna splitska noć Arsena A. Ostojića, Što je Iva snimila 21. listopada 2003. Tomislava Radića, te Oprosti za kung fu Ognjena Sviličića. Dva su programa posvećena našim nedavno preminulim filmašima Zoranu Tadiću i Anti Peterliću, a u sklopu programa Mala Pula biti će prikazani nagrađeni filmovi sa Festivala igranog filma u Puli iz 2007. U popratnom programu bit će i nekoliko predavanja, okrugli stol, te niz gostovanja uvaženih filmaša poput Gorana Dukića, autora indie hita Pizzeria:Komikaze (Wristcutters: A Love Story), filmaša koji već petnaestak godina živi i radi u SAD-u.

Filmovi koji budu uvršteni u konkurenciju natjecat će se za nagrade koje će dodijeliti festivalski ocjenjivački sud: Velika nagrada DHF za najbolji film festivala (Grand prix), nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolji scenarij, nagrada za najbolju montažu, nagrada za najbolju glazbu, nagrada za najbolju kameru, nagrada za najboljeg debitanta, nagrada za najboljeg producenta. Tu su, zatim, i nagrade Oktavijan koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara za najbolje filmove po pojedinim kategorijama. Već tradicionalno na Danima svoje će nagrade dodijeliti Hrvatsko društvo filmskih redatelja (nagrada Jelena Rajković za najboljeg redatelja do 30 godina starosti), te katolički tjednik Glas Koncila (nagrada Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu). Ove godine, po prvi put, Dani hrvatskog filma uveli su i nagradu za najbolji film po glasovanju publike. Prijavljeni filmovi koji ne budu uvršteni u službeni program konkurencije natjecat će se za, također već tradicionalnu, Nagradu salona odbijenih.

Ulaz na sve programe u sklopu festivala je besplatan.

Medijski pokrovitelji festivala: Tportal, Gradski puls, InZg

maja // 08/03/2008

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*