home > njuz > 61 DAN DO ZATVARANJA MOČVARE

kontakt | search |

61 DAN DO ZATVARANJA MOČVARE

U cijelosti prenosimo priopćenje koje je stiglo iz Močvare

"Udruženje za razvoj kulture "URK" odlučilo je 11. svibnja 2008. zatvoriti klub Močvara. Zbog nespremnosti vlasnika prostora - Grada Zagreba - da riješi pitanje ugovora o korištenju i omogući njegove redovne djelatnosti, ne postoje uvjeti za daljnje funkcioniranje kluba.

Tijekom devetogodišnjeg rada klub Močvara se nametnuo kao jedan od vodećih kulturnih centara urbane kulture i kulture mladih u Zagrebu i Hrvatskoj. Unatoč vrlo vidljivim i konkretnim rezultatima rada kroz uspješnu organizaciju preko 2000 različitih kulturnih događaja (koncerti, izložbe, kazališne predstave, filmske projekcije, književni programi, radionice…) klub se u svom radu susretao s mnogim problemima od kojih dominiraju upravo problemi s vlasnikom prostora u kojem se klub nalazi - Gradom Zagrebom. Tako od 2003. godine Grad nije produžio ugovor o korištenju prostora i to bez ikakvog objašnjenja.

Usprkos našim kontinuiranim nastojanjima da se problemi riješe, nuđenju konkretnih rješenja i pokušajima uspostave partnerskih odnosa, nailazili smo jedino na ignoriranje, opstrukciju i lažna obećanja od strane Grada.

Ovakva neizdrživa situacija kulminirala je nedavnim amaterskim, netočnim i zlonamjernim izvješćem Povjerenstva za kontrolu prostora u vlasništvu grada Zagreba, koje je iskorišteno za niz neutemeljenih javnih napada na URK i Močvaru. Na osnovu njega predložena je deložacija Močvare i to bez ikakvih argumenata. Na naš službeni zahtjev za ispravkom spomenutog netočnog izvješća, Grad, po običaju, nije reagirao. Svi ti postupci jasno ukazuju da Grad ne samo da nije zainteresiran za postojanje kluba Močvara, već i da se radi o strategiji ignoriranja i pokušaja delegitimiranja u javnosti.

U takvim uvjetima nemoguće je nastaviti s radom te smo stoga odlučili zatvoriti klub Močvara. Klub će ostati zatvoren sve dok se ne ispune svi uvjeti za njegovo normalno funkcioniranje. Ti uvjeti uključuju potpisivanje novog, višegodišnjeg ugovora o korištenju prostora te ispravak netočnog izvješća Povjerenstva.

Preostali 61 dan Močvara će iskoristiti radeći ono što najbolje zna, a to je organiziranje sjajnih kulturnih događanja. Na taj ćemo se način oprostiti od naše mnogobrojne publike. Od programa u tom periodu izdvojili bi koncerte izvođača kao što su Einstürzende Neubauten, Arsen Dedić, Hladno Pivo, TBF, Shellac te devetodnevnu proslavu 9. rođendana Močvare. Posljednji događaj u Močvari održat će se u nedjelju 11. svibnja 2008. kada će nastupiti grupa Let 3.

Zahvaljujemo svima koji su sve ove godine voljeli Močvaru i bili dio nje…"
[ pressica mochvara ]

pressica mochvara   © maja

PROGRAM ZATVARANJA MOČVARE

02.04. LVMEN (Češka), ANALENA (Zagreb)
04.04. ST!LLNESS (Split/Zagreb)
05.04. MOTUS (Zagreb)
07.04. FILMSKE VEČERI U MOČVARI
09.04. DUNJA KNEBL (Zagreb)
11.04. JACK OF HEART (S.A.D), TUNNEL OF LOVE (S.A.D)
12.04. UMOR (Zagreb), COJONES (Zagreb)

14.04. - 22.04. 9 GODINA MOČVARE
14.04. FILMSKE VEČERI U MOČVARI
15.04. EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN (Njemačka)
16.04. KAZALIŠTE U MOČVARI & KNJIŽEVNE VEČERI U MOČVARI
18.04. HLADNO PIVO (Zagreb)
19.04. MINISTARSTVO PSIHODELIJE VS TRIP TO ZION
20.04. INNER TERRESTRIALS (Velika Britanija)
21.04. ARSEN DEDIĆ, GABI NOVAK, MATIJA DEDIĆ (Zagreb)
22.04. GALERIJA MOČVARA

26.04. TBF (Split)
27.04. GUTS PIE EARSHOT (Njemačka)
28.04. FILMSKE VEČERI U MOČVARI
03.05. DIRTY DANCING
05.05. FILMSKE VEČERI U MOČVARI
07.05. THE OCEAN (Njemačka)
09.05. SHELLAC (S.A.D.)
10.05. LET 3 (Rijeka)
11.05. LET 3 (Rijeka)
[  ]

KLUB MOČVARA (1999. - 2008.)

Klub Močvara je 1999. godine osnovala grupica entuzijasta i volontera okupljenih oko Udruženja za razvoj kulture "URK", udruge koja djeluje od 1995. godine. Vlastitim sredstvima URK je unajmio prostor u bivšem diskontu pića u Runjaninovoj ulici u Zagrebu i 16.04.1999. tamo otvorio klub Močvara. 2000. godine od grada Zagreba URK na korištenje dobiva prostor u tvornici Jedinstvo, gdje Močvara nastavlja svoje djelovanje.

Članovi URK-a su sami organizirali vođenje kluba te osigurali sve ljudske i tehničke resurse za rad kluba u svim segmentima - kreiranje i realizacija programa, rad s tehnikom, komunikacija s medijima, prikupljanje sredstava, dizajn tiskanih promotivnih materijala..., te su u naizgled nemogućem i nepovoljnom poslijeratnom vremenu, netolerantnom za alternativnu kulturu i kulturu mladih, postigli da su samostalno i "iz ničega" stvorili respektabilan kulturni centar.

Bio je to prvi klub u Zagrebu od početka rata koji je uspio svakodnevno provoditi
raznolik kulturni program namijenjen uglavnom mlađoj populaciji. Bogatim sadržajima, uključivanjem mladih u rad i stalnom medijskom prisutnošću, klub je stekao veliku popularnost i ugled te je postao i svojevrsnim modelom promjena u društvu van okvira institucija, gdje se pokazalo da naizgled marginalizirana underground kultura postaje relevantna pojava. Programskom orijentacijom kluba Močvara naglasak je stavljen na nekomercijalne umjetničke forme te su njime obuhvaćene različite subkulture i segmenti alternativne kulture.

Tijekom godina Močvara je organizirala preko 2000 različitih kulturnih događaja (koncerti, izložbe, kazališne predstave, filmske projekcije, književni programi, radionice…). Od značajnijih programa izdvojili bi koncerte izvođača kao što su Mogwai, Tindersticks, UK Subs, Soulfly, Jonathan Richman, Tortoise, Tuxedomoon, Black Rebel Motorcycle Club, Sofa Surfers, Let 3, The Mars Volta, Boban Marković Orkestar te festivale Device_art i Festival europske kratke priče.

Galerija Močvara svojim šestogodišnjim iskustvom realiziranja izložbi dokazala se kao značajan akter na suvremenoj likovnoj sceni. Njezina djelatnost priznata je i od strane struke te je Galerija Močvara uvrštena na popis uvaženih institucija i izložbenih prostora u RH, zajedno sa još 22 uvažene institucije i galerije grada Zagreba kao što su: Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Moderna galerija, Galerija Klovićevi dvori i drugi.

U okviru kluba djeluje i Močvara Design Team (ilustratori Igor Hofbauer i Ivan Eror i grafički dizajneri Marko Matošić, Slobodan Alavanja i Darko Kujundžić) čiji su plakati, flyeri i programske knjižice rezultirali prepoznatljivim vizualnim identitetom kluba te su ostvarili zapažene rezultate i u inozemstvu (učešće u knjigama Art Of Modern Rock, Hand Written,…). Močvarina izdavačka kuća Zvuk Močvare objavila je 12 izdanja uglavnom domaćih bendova (Fakofbolan, Mance, Šumski, RDK, Motus,…). Projekt Močvarni laboratorij događao se jednom godišnje i u okviru njega se u Močvari održavao niz kreativnih radionica. U sklopu
projekta Hokus pokus omogućeno je mladim umjetnicima i udrugama besplatno korištenje prostora Močvare za probe i sastanke.

Pored samostalnih projekata Udruženje za razvoj kulture i klub Močvara su u partnerstvu s drugim udrugama sudjelovali u različitim projektima kao što su Human Rights Film Festival (od 2002., u suradnji s Multimedijalnim institutom/ klubom Mama), eko-kulturni festival Ponikve (od 1995. do 2002. godine, u suradnji sa Zelenom akcijom i Volonterskim centrom Zagreb), platforma Clubture - povezivanje urbanih inicijativa i razmjena programa između nezavisnih kulturnih centara u Hrvatskoj (od 2001. godine), Sea Splash Reggae Festival, prvi festival reggae glazbe u Hrvatskoj (2003. godine, Pula, u suradnji s udrugom Monte Paradiso), Tabor u Taboru, glazbeni i filmski festival (2003., u suradnji s udrugama Zona Kumrovec i Gokul), Otokultivator - ljetna škola kulture (2001.-2003., otok Vis, u suradnji s Multimedijalnim institutom/klubom Mama i Udrugom studenata arhitekture EASA Hrvatska) i Močvara u Karanteni - ljetna kulturna groznica (2006., 2007., Dubrovnik, u suradnji s udrugom Art radionica Lazareti). Također, u suradnji s udrugom Test! - teatar studentima 2004. godine pokrenut je projekt izdavanja literature vezane uz alternativne kazališne izričaje i nezavisni teatar, a objavljen je prijevod knjige autorice Rose Lee Goldberg "Performance Art (From Futurism to the Present)" izdavačke kuće "Thames & Hudson" iz Velike Britanije.

Tijekom devetogodišnjeg rada Močvara se od skromnih početaka pretvorila u vodećeg promicatelja alternativne kulture u Zagrebu i šire te postala neizostavni segment kulturnog i društvenog života grada. Kroz programe Močvare odgajalo se i kulturno uzdizalo desetine tisuća mladih, a klub je svojom velikom popularnošću u mnogome postao simbol alternativne kulture za najširu javnost.

promo guy // 11/03/2008

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*