home > njuz > Spona/ Aquarius Records/ Dancing Bear - singlovi

kontakt | search |

Spona/ Aquarius Records/ Dancing Bear - singlovi

Budući da ovogodišnjem pobjedniku HGF-a pripada nagrada u obliku snimanja, objavljivanja i distribucije singla, predstavljamo vam nekoliko sličnih izdanja iz kataloga Spone u suradnji s Aquarius Records i Dancing Bear.
[  ]

AFION - Slavuj (2007, Spona/ Aquarius Records)

Singl koji je doživio vrlo dobru prezentaciju na domaćim medijima skinut je s njihovog vrlo dobrog etno debi albuma "Afion" (2006). Kao što piše na ovitku singla, riječ je o staroj pjesmi iz Slavonije koju je zabilježio L.Kuba pokraj Nove Gradiške, a Afionovu pažnju zaokupila je molska melodija koja je neuobičajena za ovo područje.

Ocijena (1-10): 8
[  ]

DOSH LEE - Čudo EP (2008, Spona/ Aquarius Records)

Naši stari poznanici, dio tzv. vala 'eksplozivnog rocka', konačno su dobili svoj prvi zvanični objavljeni snimak. Radi se o maxi-singlu sa 4 kompozicije koje su tokom protekle četiri godine peglali po mnogobrojnim koncertima u gotovo svim zagrebačkim klubovima, različitim festivalima (Indoor 2004., Filozofijada, finale HGF 2005., Festival čudnog zvuka, Sound Invasion, Talent festival 2007...), a nastupali su i van Zagreba (Osijek, Knin, Virovitica, Vrbovec...). Međutim osim brzog, gotovo rap vokala Marin Koceića, koncizne svirke Dario Amana (gitara, prateći vokal), Tomislav Kralja (bas, prateći vokal), Slaven Dujića (bubnjevi) i vrlo šaljivih tekstova punih crnog humora kao da su inspirirani Bunkerovim scenarijima Alan Forda, od eksplozije koju ovaj sastav pruža uživo vrlo dobrim energičnim nastupima vrlo malo toga se može pronaći u ovih 11 minuta. Njihova glazba u stilu Primusa i funky-punka je tu, ali produkcija je pretanka i prilagođena čistom mainstreamu, posebno u ska skladbi "Dan za pamćenje" koja zvuči kao miks nekadašnjih ne baš pretjerano popularnih novovalaca poput Parlament ili Stidljive ljubičice. Ostale tri pjesme su u svim kompozitorskim pogledima solidno urađene, ali "Burek", "Velika nepravda na malom ekranu" i "Zgrada" daleko bolje funkcioniraju uživo. Ovo je premekano za tako eksplozivan sastav.

Ocijena (1-10): 6
[  ]

GRETTA - Sami (2008, Spona/ Dancing Bear)

Premda ih jedan dio domaće rock kritike ne voli pretjerano zbog premekanog zvuka i aranžmanskih pop sintagmi, kvartet Gretta bez obzira na to spada u sam vrh domaćih rock nada. Ovim singlom predstavljaju svoju novu kompoziciju "Sami" koja je spoj akustičnih i električnih gitarskih prelamanja, te kroz vrlo kratki tajming od svega dvije i pol minute donose zanimljivu temu nezadovoljnog svjetonazora preko prizme socijalno-političke stvarnosti i emocija poput Prljavog kazališta negdje sredinom '80-tih. Uz ovu skladbu priložen je i stari hit "Dugo", te vrlo zabavni video spotovi za obje kompozicije. Singlom najavljuju svoj konačni debi album koji bi se morao pojaviti ove godine.

Ocijena (1-10): 7
[  ]

LES - Vodimo ljubav (do kraja), (2007, Spona/ Aquarius Records)

Bjelovarčanin Tvrtko Hopek aka Les je mlađi glazbenik koji se već desetak godina aktivno bavi ovim zanatom, do sada je bio pjevačem i gitaristom nekolicine sastava, nastupao po brojnim festivalima za neafirmirane izvođače, te je naposljetku odlučio krenuti samostalno. Uz njegov vokal, kao prateći glazbenici pojavljuju se Alen Svetopetrić (gitara i bas), Bobo Grujičić (bubnjevi) i Gojko Tomljanović iz Boe (klavijature i produkcija). Objavljen je debi album "Daj mi jače" (2007.), a ovo je singl skinut s njega koji prikazuje urbani pop-rock zvuk u elegičnom romantičarskom raspoloženju u kombinaciji U2 i Boe (album "Dnevnik putovanja, skice ostanka). Tekst je podosta nategnut, opsesivan i post-adolescentno banalan, ali je zato glazba i produkcija na vrlo visokom nivou. No, ako je ovo najbolja pjesma na albumu, onda mora biti da je album vrlo plitak i nedorečen.

Ocijena (1-10): 5
[  ]

MANDRILL - P / Čelik (2006/ 2007, Spona/ Aquarius Records)

Dva simpatična singla riječkog sastava kojeg smo već upoznali preko njihovog albuma "P" (2006.), također su skinuti s istog izdanja. "P" je lagana ljubavna pop skladba, a "Čelik" vedra i optimistična kompozicija umjerenog ritma između natruha hip-hopa i indie rocka na rockerski plesan ovovjekovni hard blues/trip-hop način. Ako ništa drugo, ono barem zbog otkačenog šarma bubnjara Dalibor Peršića (Disco'n'Action) vrijedi 'ja ću jednog dana biti velik i jak ko' čelik'. Ili poput otkačenog bubnjara iz Koreje koji svršava na zabavnjačku skladbu čiji spot obavezno pogledajte na ha-ha-ha! I sve će vam biti jasno. Dalibor je rekao da sve što želi da svira bubnjeve poput ovog bubnjara. I potom da umre. Pretjerano? Ne, nije, ima ljudi koji zaista uživaju...Nije Hendrix bio samo kralj na gitari, ima tu i Muppet Show, Benny Hill, Crna Guja koji su iskrojili smješne stvari... To morate vidjeti.

Ocijena (1-10): 7

horvi // 17/05/2008

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*