home > njuz > Otvoren 5. ZagrebDox

kontakt | search |

Otvoren 5. ZagrebDox

5. ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma otvorio je danas svoja vrata svim prijateljima dokumentaraca repriznim projekcijama vec u 12 sati u MM centru.

Pretpremijerno prikazivanje dokumentarca "Vajt" Nikole Strašeka, o burnoj životnoj priči jednog od prvih zagrebačkih skatera Daniela Belea, privuklo je mnoge skatere i ostale poznavatelje hip hop scene koji su do posljednjeg mjesta napunili MM centar. Premijera istog će se održati sutra, u utorak 24.2., u 18 sati u velikoj dvorani kazališta &TD.

Izvrsno popunjene bile su i popodnevne projekcije u velikoj dvorani kazališta &TD na projekcijama dokumentaraca iz programa Kontroverzni Dox "Vrela krv" dox je koji upozorava na zabrinjavajući rast ekstremne desnice u Srbiji, dok je "Duhovi Zagreba" gorko-slatka posveta nekadašnjim članovima zagrebačkog ilegalnog antifašističkog pokreta, od kojih su neki i nazočili projekciji.

U 20 sati festival je, pred punom dvoranom, službeno otvoren projekcijom dokumentarca "Pinuccio Lovero.San ivanjske smrti" o frustriranom grobaru kojeg muči to što nitko od njegovih sugrađana ne umire. Prije same projekcije direktor i glavni selektor festivala Nenad Puhovski zahvalio je publici što svake godine u sve većem broju posjećuje festival te pozdravio Predsjednika Republike Hrvatske g. Stjepana Mesića koji se kao uzvanik pridružio otvorenju. Izvršna direktorica Sanja Borčić Toth podsjetila je da festival, kao i broj filmova, svake godine postaje sve veći. Počasni Veliki pečati za izuzetan doprinos razvoju dokumentaristike dodijeljeni su Bogdanu Žižiću koji je napomenuo da mu je izuzetna čast primiti nagradu te Jonu Alpertu, dobitniku 15 Emmyja. 'Bio sam jedan od najgorih redatelja dokumentarnog filma u svojim počecima te ako ja mogu primiti nagradu, onda mogu svi', duhovito je prokomentirao Jon Alpert. Gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić, pozdravio je sve okupljene i rekao da je grad Zagreb od samih početaka vjerovao uz ZagrebDox, ali da je preko 50 000 gledatelja u posljednje 4 godine premašilo njihova očekivanja te je svečano otvorio festival.

Paralelno, u 20 sati u novom kinu, Galeriji SC, prikazan je prvi dokumentarac iz Glazbenog globusa, "Rock monolog" koji kroz priču Jurija Morozova, vodeće ličnosti ruske underground rock glazbe 70-ih i 80-ih godina, prikazuje nepoznatu stranu SSSR-a, u kojem su mnogi umjetnici bili proganjani. Stolica više tražila se na projekciji prvih filmova retrospektive Jona Alperta "Treća avenija: samo najjači opstaju" i "Filipini:život, smrt i revolucija".

Sutra nas očekuje pregršt zanimljivih filmova. U kinu SC s početkom u 14 sati bit će prikazana "Akademija za sponzoruše" o ženama koje se u surovom kapitalizmu uče kako biti uspješne "sponzoruše". U 18 sati iz programa Happy Dox izdvajamo "Kompletna povijest mojih seksualnih neuspjeha" kroz koji autor filma Chris Waitt pokušava saznati zašto mu nijedna veze nije bila uspješna, a u 22 sata ćete dobiti uvid u život legendarne američke feministčke spisateljice Kathy Acker u dokumentarcu "Tko se boji Kathy Acker?". U retrospektivi suvremenog izraelskog dokumentarca na programu je "Wadi Grand Canyon", a u retrospektivi Jona Alperta "Život u zločinu II" koji temeljito ispituje začarani krug nezaposlenosti, kriminala, droge i zatvora.

Za sve koji su propustili dox koji je otvorio festival, "Pinuccio Lovero.San ivanjske smrti", bit će repriziran u MM centru s početkom u 20 sati. U istom terminu u Galeriji SC prikazujemo dox o legendarnoj glazbenici, "Patti Smith - san o životu", koji je prošlogodišnji dobitnik nagrade za fotografiju na prestižnom Sundanceu. Ulaz na programe u Galeriji SC je besplatan!

Podsjećamo da se festival od 23.02. do 01.03.2009. održava u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, Savska 25, i to u četiri kino dvorane: kino SC, velika dvorana kazališta &TD, MM centar te Galerija SC. Na festivalu će biti prikazano oko 150 filmova iz više od 30 zemalja u dvije konkurencije (međunarodna i regionalna), 4 tematska popratna programa (Happy Dox, Kontroverzni dox, Socijal-kapitalizam te Glazbeni globus) i nekoliko retrospektiva (suvremeni izraelski dokumentarac, retrospektiva Jona Alperta, hrvatski amaterski dokumentarac, hrvatska dokumentarna radio-drama) te u dvije autorske večeri - velikana dokumentaristike Bogdana Žižića (ujedno i predsjednika međunarodnog žirija) te Bijesprvog, autora koji se proslavio političkim satirama na internetskom video portalu YouTube.

kris // 24/02/2009

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*