home > njuz > NAGRAĐENI FILMOVI 5. ZAGREBDOX-a

kontakt | search |

NAGRAĐENI FILMOVI 5. ZAGREBDOX-a

Na 5. ZagrebDoxu u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji prikazano je ukupno 54 filma koji su se borili za nagrade. Četiri žirija već je donijelo odluke o pobjednicima, a peti žiri, onaj najbrojniji - publika, svog favorita biralo je cijeli tjedan. Dobitnik nagrade publike bit će objavljen u nedjelju, 01. ožujka, nakon prebrojavanja svih glasova ZagrebDoxove publike.

VELIKI PEČAT u međunarodnoj konkurenciji

Žiri: Bogdan Žižć, redatelj, David Fisher, redatelj i selektor retrospektive izraelskog suvremenog dokumentarca, Saša Vojković, filmologinja i redateljica

Lady Kul el Arab, r. Ibtisam Salh Mara'ana
Kad smo odlučivali o glavnoj nagradi nismo mogli izbjeći povijesni i politički kontekst kao i pitanja društvene odgovornosti koja se neminovno i gotovo redovito povezuje s dokumentarnim filmom. U tom smislu, jedan od najvažnijih razloga za dodjelu glavne nagrade filmu Lady Kul el Arab, koji je režirala Palestinka-Izraelka, Ibtisam Salh Mara'na je sljedeći: U trenutačnim geo-političkim okolnostima u kojima bi bilo puno lakše postaviti pitanje 'zašto me onaj drugi mrzi?', autorica postavlja potpuno suprotno pitanje: 'što je to u vezi mene, moje kulture, moje tradicije što može izazvati mržnju drugoga?'. Smatramo da se u filmu Lady Kul el Arab ti razlozi propituju na mudar i suptilan način s predanošću talentiranog i hrabrog filmskog stvaraoca.

Posebna priznanja

Burmanski videoreporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje / Burma VJ - Reporting from a Closed Country, r. Anders Ostergaard
U suvremenom dokumentarnom filmu primjećujemo tendenciju koja bi se mogla nazvati 'novi-orijentalizam' -što će reći da su autori ili autorice sa Zapada ti koji proizvode slike i zvukove iz dalekih, često egzotičnih lokacija na drugom kraju zemaljske kugle. Držimo da film Burmanski videoreportari - izvještaji iz zatvorene zemlje, zaslužuje posebno priznanje zato što omogućava da se probije autorski glas ljudi iznutra, lokalnih videoreportera i da nam prenese izuzetno vrijedne audiovizualne zapise koji su domaći reporteri proizveli riskirajući vlastite živote.

Sami u četiri zida / Alone in Four Walls, r. Alexandra Westmeier

Držimo da film Sam u četiri zida zaslužuje posebno priznanje iz sljedećeg razloga: Divimo se suosjećajnosti autorice Alexandre Westmeier kojom prikazuje bolna iskustva dječaka koji pate u izolaciji. Sa svojim sugestivnim autorskim stilom redateljica ostvaruje nezaboravnu bliskost koja potiče iskreno zanimanje za živote nesretnih dječaka.

VELIKI PEČAT u regionalnoj konkurenciji

Žiri: Casey Cooper Johnson, pobjednik ZagrebDoxa 2008., Irena Taskovski, producentica i distributerka, Silvestar Kolbas, direktor fotografije

Kavijar konekšn / The Caviar Connection, r. Dragan Nikolić
Kavijar konekšn uspješan je spoj promatračkog dokumentarca i kreativnog autorstva. Slikovitom pričom o jednoj obitelji, film prikazuje neumitno nestajanje svijeta tradicionalnog ribolova. Autor vidno suosjeća s likovima koje prati, sa svim njihovim vrlinama i manama, i otkriva humor u svakidašnjim situacijama.

Posebna priznanja

Plati i ženi / Cash & Marry, r. Atanas Georgiev

Važnoj temi ilegalnih useljenika film Plati i ženi prilazi na vrlo osoban i zabavan način. Pristupom koji delikatan predmet prikazuje provokativno i slojevito, s osjećajem za obje strane u priči, može zadovoljiti publiku širom svijeta.

21. sekunda / 21st Second, r. Željko Mirković

Iza priče o ratnom heroju, film 21. sekunda otkriva ljudskost običnog čovjeka. Suočen s dilemama kako posložiti svoj život u poslijeratnom periodu, ratni veteran otkriva ljepotu druge prilike da postane dobar otac.

MALI PEČAT za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti

Žiri: studenti filmskog odsjeka Akademije dramske umjetnosti Saša Bijelić, David Kapac i Davor Kanjir

Na putu do škole / On the Way to School, r. Orhan Eskikoy i Özgür Dogan

Posebno priznanje

Tiho uklanjanje / Silent removal, r. Wolfram Huke

Oba filma dokaz su da najbolja filmska ostvarenja nastaju kao plod fokusiranja na jednostavne, ali isto tako univerzalne teme i priče koje krase jasan stav, vizija i, konačno, snažna emocija. Potonje navedeno posebno postaje zanimljivo kada se u obzir uzme činjenica kako je riječ o filmovima čiji su potpisnici mladi autori na počecima vlastitih filmskih karijera.

Nagrada Movies That Matter za film koji najbolje promiče ljudska prava

Žiri: Tin Gazivoda, direktor centra za ljudska prava, Magdalena Petrović, producentica u Fade Inu te Jon Alpert, američki producent i redatelj

Burmanski videoreporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje / Burma VJ - Reporting from a Closed Country, r. Anders Ostergaard
Film prikazuje kako obični građani ne odustaju i koriste kamere kao oružje u borbi protiv straha. Kamere koje nadvladaju strah donose svjetlo u tamu i razbijaju tišinu koju silom nameće tiranski vojni režim.

Posebna priznanja

Robovi / Slaves, r. Hanna Heilborn, David Aronowitsch
Uz pomoć kreativne i dojmljive animacije film priča tešku priču na način koji će podjednako doprijeti do mlađih i do starijih gledatelja.
Majka / The Mother, r. Antoine Cattin, Pavel Kostomarov
Pomaže nam shvatiti tragediju djece rođene u dubokom, začaranom krugu siromaštva, nasilja i beznađa.

T-com nagrada publike bit će objavljena nakon završetka svih projekcija, u nedjelju ujutro.


Projekcije nagrađenih filmova održat će se u nedjelju, 01. ožujka 2009. u 17.00 sati u kinu SC. Ulaznica je 35 kn.

Raspored projekcija nagrađenih filmova:

17.00 Kavijar konekšn / The Caviar Connection, 58', Srbija, režija Dragan Nikolić

18.15 Lady Kul el Arab, 85', Izrael, režija Ibtisam Mara'ana

20.00 Dobitnik T-Com Nagrade Publike

21.30 Burmanski videoreporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje / Burma VJ - Reporting from a Closed Country, 85, Norveška, Švedska, Danska, režija Anders Østergaard

23.00 Na putu do škole / On the Way to School, 80', Nizozemska, Turska, režija Orhan Eskikoy, Özgür Dogan

ivana // 28/02/2009

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*