home > njuz > KINESKI NACIONALNI CIRKUS

kontakt | search |

KINESKI NACIONALNI CIRKUS

10.05.2009. nedjelja / 20h
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Cijene ulaznica: 220, 240 i 250 kn
Prodajna mjesta: blagajna dvorane, Integral (pothodnik)

12.05.2009. torek / 20h
Križanke, Ljubljana, SLO
Cene vstopnic: 31 i 35 €
Prodajna mesta: Hiša vstopnic v CityParku in EuroParku, Blagajna Križank, Petrol, Big Bang, Kompas, Alpetour, E-študentski servisi, TIC Ljubljana. Interntna prodaja: www.eventim.si, www.vstopnice.com Klicni center: 031.349.000

13.05.2009. srijeda / 20h
Dvorana Zrinjevac, Osijek
Cijene ulaznica: 90 i 120 kn
Prodajna mjesta: videoteke Cross, Gradski Radio, Eventim prodajna mjesta - Generalturist, HFHS, Megamuzika, Cetratour, A-Tours, Dancing Bear

14.05.2009. četvrtak / 20h
Teatro Fenice, Rijeka
Cijene ulaznica: 160 i 180 kn
Prodajna mjesta: Eventim prodajna mjesta - Generalturist, Dallas music shop, Megamuzika, Aquarius cd shop, TechnoMax, Autotrans, Smoking, RI-AK Tours, Video club Broadway, Croatia Records, Cro touring - travel agency, Kompas d.d.

16.05.2009. subota / 12h i 18h
Arena Beograd, Beograd, Srbija

17.05.2009. nedjelja / 20h
Spaladium Arena, Split
Cijene ulaznica: 120, 140 i 160 kn
Prodajna mjesta: Eventim prodajna mjesta - Generalturist, HFHS, Dallas music shop, Gulliver Travel, TechnoMax, Autotrans, Dancing Bear, Sirena, Smokvina
[  ]

Povijest kineske umjetnosti je stara. Veoma stara - više od 2000 godina je prošlo od njenih početaka. U početku je služila da bi impresionirala Boga, zatim cara i njegovo kućanstvo. U usporedbi s tim, povijest Kineskog Nacionalnog Cirkusa je relativno kratka. Prošlo je 20 godina otkad je Andre Heller proslavio kineski nacionalni cirkus u Europi. I ni Bog ni car, već više od 8 milijuna ljudi iz cijele Europe od tad uživaju u ovom veličanstvenom kineskom showu.

Godinu za godinom on stvara sve spektakularniju pozornicu da publici ponudi uzbudljive i zapanjujuće poglede u malo poznatu Kinesku kulturu. Nemoguće je zamisliti Europsku zabavnu scenu bez njegovih akrobatskih bajki, koje su postale svjetski zaštitni znak. Često su se fokusirali na povijesne ličnosti, kao GENGHIS KHANA i njegove divlje horde ili POSLJEDNJEG CARA, figure na pragu moderne i tradicionalne Kine. Kao contrast, MULAN utjelovljuje moć djevojke, sa okusom Dalekog Istoka, a MARCO POLO zavodi publiku prekrasnim misterioznim putovanjem kroz Srednje Kraljevstvo. Visoko štovani BUDDHA je više posvećen spiritualnom.

Nova produkcija, KONFUCIJE je veliki dio tradicije Kineskog Nacionalnog Cirkusa.
Ali prvo pogled na povijesne činjenice vezane za ovu epohalnu figuru: Konfucije se rodio 551 godine pr.kr. u manjoj plemićkoj obitelji iz Qufua u provinciji Shandong, gdje je, nakon mnogo godina putovanja, umro 479 god.pr.kr. Njegovo pravo ime je Qiu (zemlja) ili Zhongi što, grubo rečeno, znači "Ni-ov drugi sin". Ime Konfucije je nastalo od latinizacije izraza Kong Fuzi (učitelj kong) predstavljeno od Jezuita.. U Kini je generalno znan kao Kongzi (majstor Kong).

Konfucije je, također, u Kini poznat kao "učitelj 10.000 generacija". On zasigurno ostaje kao mislilac koji je učinio i još uvijek čini najdublji utjecaj na Kinu, i zapravo na cijelu Istočnu Aziju unatoč činjenici da nije ostavio nijedan svoj rad, nego su njegove izreke skupili i objavili njegovi učenici nakon njegove smrti. Učitelj Kong nije bio štovan, bio je obožavan. Konfucije nije htio osnovati religiju, već su se njegova učenja bavila samo ljudima i njihovim međusobnim odnosima u ovom svijetu (ovaj pragmatičan pristup olakšao je integraciju Konfucijevih misli u kineski pogled na svijet i nudi socijalnu etiku kao alternativu današnjem nekontroliranom kapitalizmu).

Ali što stari kineski filozof ima zajedničko s modernim showom? Zapravo ništa, ili u slučaju trenutnog programa, ima puno. Poznate izreke ne služe samo kao pratnja svakoj točki koja oduzima dah, nego ih također i podupiru, pomažući objasniti umjetnikovu nevjerojatnu izvedbu. Kao što Konfucijeva izreka govori "prije početka moraš imati svoje srce, ruke i misli u svim svojim mišićima."
[  ]

Izvođači vježbaju nevjerojatnu kontrolu nad svojim tijelima i svim mišićima, tetivama, kostima i zglobovima. U svojoj lakoći, ono što rade manje je pitanje gimnastike, više umjetnosti. Nema ni naznake nasilja, znojenja ili zadihanosti. Ono sto im omogućuje prividno bestežinsko stanje nije oblik njihovih ispupčenih bicepsa, već nevjerojatna disciplina i jedinstvena spiritualna energija. Kompletna kontrola nad njihovom snagom je popraćena sposobnošću da uvijek imaju ovu snagu na raspolaganju u potpunosti. Tu je još i razumna uporaba tjelesne moći, težine i brzine. Težina se koristi kao balans, njezina moć da prkosi zakonima prirode sa maksimalnom popustljivosti. Tijelo ne poništava silu težu, već je prevladava koristeći vlastitu snagu. Na ovaj način predstava "Konfucije" potvrđuje staru mudrost "Samo balans sila vodi ka skladu". Prava Konfucijeva vrijednost!

Komentar za kraj: Kinezi, kako ih zamišljamo, uvijek imaju mudru izreku na vrhu jezika ili dubinu skrivenu u kolačiću sreće - ali kineska je filozofija puno više od svjetovnih riječi.

Kinezi, kao što svi znamo, dovode najbolje izvođače na svijetu na pozornicu. Ali ovo što nude članovi Kineskog Nacionalnog Cirkusa je više od postignutih cirkuskih točki. Oni zaslužuju biti viđeni kao izvorna umjetnička djela. Oni su djela fizičke umjetnosti, razgranate snage i Konfucija. Konfucije je ugođaj i mentalno stanje, kao i sama kineska umjetnost.

promo guy // 10/05/2009

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*