home > njuz > 16. ŽEDNO UHO FESTIVAL - Potvrđeno još izvođača

kontakt | search |

16. ŽEDNO UHO FESTIVAL - Potvrđeno još izvođača

Šesnaest godina predanog rada i iskrene ljubavi koju Žedno Uho gaji prema nezavisnoj globalnoj glazbenoj sceni još jednom donosi Zagrebu jedinstveni Žedno Uho festival - riznicu kvalitne moderne glazbe u trendu s aktualnim svjetskim glazbenim događanjima.

Recept pri odabiru izvođača idejnog začetnika Žedno Uho institucije Mate Škugora nakon šesnaest godina ostaje nepromijenjen. Na 16. Žedno Uho festivalu očekuje nas pregršt kvalitetnih nastupa izvođača širog spektra žanrova biranih srcem bez kompromisa prema glazbenoj industriji s jednim primarnim ciljem - razveseliti sve vjerne i nove fanove kao i same Žednouhe. Bez kompromisa za Žednouhe glazba je uvijek na prvom mjestu što potvđuje i popis stranih izvođača koji su nastupili na nekim od prošlih festivala: Pere Ubu, Butthole Surfers, Jamie Lidell, Dj Rapture, Amon Tobin, The Notwist, Iron & Wine, DKV Trio, Hauschka, Ben Frost, Black Lips, ZU, Melvins, Mouse on Mars i još na stotine drugih.

20. svibnja festival će otvoriti već najavljeni inspirirajući, ne tako uobičajenog zvuka, post-rock sastav iz Belfasta - And So I Watch You From Afar čija snaga i uspjeh na globalnoj sceni na prvom mjestu leži u nastupima uživo. U relativno kratkoj karijeri (od 2005. godine) održali su preko 700 koncerata diljem svijeta čime su na najzdraviji način stekli vojsku vjernih fanova. Svaki koncert ASIWYFA posebno je nezaboravno euforično iskustvo - životna radost proizašla iz uživanja benda u glazbi, koju u cijelosti uspijevaju prenijeti na publiku energičnim nastupom.

Iste večeri nastupit će i nadareni, najmlađi glazbenik festivala devetnaestogodišnji Henry Kohen aka Mylets iz Arizone. Sa svega 17 godina potpisao je ugovor s diskografskom kućom Sargent House na čijem se popisu izvođača nalaze: Tera Melos, Earth, Wovenhand, Russian Circles i drugi velikani nezavisne aktualne glazbene scene. Mylets nastupa samostalno, no širok i kompleksan zvuk koji stvara daje privid kao da je na pozornici bar četvoročlani math rock bend s velikim iskustvom i karijerom iza sebe. Pri skladanju i nastupima uživo Mylets se koristi u pravom smislu riječi artiljerijom analognih elektronskih instrumenata - ritam mašina, samplera, efekata, gitarističkih pedala, kojima vješto na licu mjesta samplira, modulira uživo odsvirane gitarsitičke minijature i programira ritam sekciju gradeći kompozicije koje iz minute u minutu postaju sve kompleksnije i dovode publiku u stanje euforije. Cijelom doživljaju doprinosi karakteristično Kohenovo pjevanje i virtuozne i složene gitarističke solaže koje cijeloj zvučnoj slici daju živost i duh rocka.

Na vrhuncu prve večeri festivala očekuje nas omiljeni zvuk žednouhih: 'prljav', bučan, eksplozivan rock'n'roll koji će nam prezentirati veterani gore opisanog zvuka - zagrebački bend Ha Det Bra. Počeci zagrebačkog noise-rock / hardcore-punk benda sežu u sada već daleku 1992. godinu. Do 1996. imali su već nekoliko izdanja i velik broj poklonika, a s radom su prestali 1998. godine, kada su članovi benda počeli graditi karijere u kultnim bendovima kao što su Gone Bald i Analena. Povremeno su se okupljali na koncertima posvećenima prerano preminulom prijatelju Ivici Baričeviću-Bari, a nakon jednog takvog nastupa 2012. odlučili su se ponovno aktivirati koncertno i diskografski. Nedavno su objavili novi album Societea For Two za Geenger Records.
22. svibanj posvećen je aktualnoj nekonvencionalnoj i nadasve autentičnoj elektronskoj glazbi rock senzibiliteta.

Sebastian Gainsborough poznatiji kao Vessel je mladi britanski skladatelj atipične klubske elektronske glazbe. Klasičan klubski ritam i atmosferu undergrund techno i house glazbe Vessel kroz komponiranje transforima u zbunjujuće, moćne vrtloge izlomljenih ritmova. Vesselov kontroliran kaos ritmova na nastupima uživo publici donosi fiktivno putovanje u neku drugu galaksiju van dimenzije ljudskog vremena i prostora. Nedavni je objavio debi album Order Of Noise za diskografsku kuću Triangle, nastupao je sa izvođačima poput: Jon Hopkins, Caribou, Forest swords.

Putovanje koje će Vessel prirediti druge večeri festivala upotpunit će austrijski glazbenik minimalističke, inteligente plesne glazbe Bernhard Fleischmann. Glazbenu karijeru započeo je sredinom 90-ih godina kao bubnjar, ali vrlo brzo kreće skladati u to vrijeme minimalističku elektronsku glazbu. Vremenom u svoju gotovo ambijentalnu glazbu nadodaje žive instrumente - gitaru, piano, saksofon, ali također i konkretne ritmove i vokale. Novim zvukom koji i danas stvara pripada njemačkoj struji indie elektro pop izvođača kao što su The Notwist, Lali Puna i drugi. Do sada je izdao 9 studijskih albuma za poznatu diskografsku kuću Morr Music.

23. travnja donosi neuobičajenu fuziju glazbenih žanrova, ali i inovaciju u izvedbi.
Anton Maskeliade dolazi iz Moskve i slovi za jednog od najzanimljivijih mladih glazbenika, ne samo na domaćem terenu, nego i u cijeloj Europi. Jedan je od prvih umjetnika koji izvodi glazbu i osigurava prateće vizuale pomoću tehnologije kontrole pokreta, a u tome se koristi cijelim tijelom i samplerima, čime je cijeli njegov nastup interaktivan. Introspekcija, mašta i kreativnost obilježavaju njegov prvi album "Subtract the Silence of Myself" objavljen prošlog proljeća. Britanski The Guardian njegovu je glazbu svrstao među najbolje nove uratke u svijetu.

U samom finalu festivala nastupit će britanski bend Kero Kero Bonito čiji izričaj je baziran na neuobičajenom glazbenom spoju japanske pop glazbe, rapa, danchalla i glazbe iz video igrica. Glazbu najčešće skladaju na mini sintisajzeru Casio 45 na čije ritmove vokalistica Sarah Midori Perry repa na engleskom i japanskom jeziku što stvara izmještenu, plesnu i veselu atmosferu. Debi album Intro Bonito izdali su 2014. godine za diskografsku kuću Double Denim Records.

Festivalske ulaznice za 16. Žedno Uho festival po cijeni od 150Kn mogu se kupiti u Rockmark knjižari, Berislavićeva 13 i u Dirty Old Shopu, Tratinska 18.

S kupljenom ulaznicom za 16. Žedno uho festival moguće je besplatno ući na sljedeće žednouhe koncerte koji će se održati prije festivala :
04.05.
JAKOB
Ulaznice: 45kn (do 30.04.) / 55kn (do 20.05.) / 60kn
16.05.
CHUCK PROPHET & THE MISSION EXPRESS
MY BUDDY MOOSE
Ulaznice: 55kn (do 30.04.) / 65kn (do 20.05.) / 80kn

Cijene pojedinačnih ulaznica za 16. Žedno Uho festival su sljedeće:
20.05.
AND SO I WATCH YOU FROM AFAR
HA DET BRA
MYLETS
Ulaznice: 65kn (do 30.04.) / 80kn (do 20.05.) / 100kn

22.05.
VESSEL
B. FLEISHMANN
Ulaznice: 55kn (do 30.04.) / 65kn (do 20.05.) / 80kn

23.05.
KERO KERO BONITO
ANTON MASKELIADE
Ulaznice: 45kn (do 30.04.) / 55kn (do 20.05.) / 60kn

promo guy // 23/04/2015

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*