home > mjuzik > Sound of Deception

kontakt | search |

DICHOTOMY ENGINE: Sound of Deception (Splitting Sounds Records/ The Church of Noisy Goat, 2019)

S Draženom Đorđevićem iz Kule, odnosno Dichotomy Engine se na ovim stranicama nismo družili, majko mila, pa već 7 predugih godina. Zadnje je bilo s onim odličnim albumom "Blood Red Progress" objavljenim koncem 2014. www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=20850, a istini na volju, tada je i on prikočio svoj rad na punih 5 godina. Samo za podsjetnik, do tada je već imao 10 izdanja od kojih je na Terapiji recenzirano njih osam.
[  ]

"Sound of Deception" (izašao 15.09.2019.) mu je četvrti (ili peti?) album, takoreći povratnički nakon te poduže pauze i odmah se osjeća veliki odmak od ranijih radova kada je godinama eksperimentirao s transžanrovskim fuzijama, progressive formatima, čudnim zvukovima, psihodelijom, noiseom, industrialom, rock/ metalom, elektronikom... On prije svega nastavlja svoj umješno zacrtani konceptualni pristup materijalu s eksperimentalnim obligacijama, no iz njih je mnogo toga štošta izbačeno fokusirajući se ponajprije na gitarsku vještinu stvaranja brzog drone pasaža bez ikakve upotrebe klasičnih metoda - legata, staccata, riffova, solaža.
[ Dichotomy Engine - Dražen Đorđević ]

Dichotomy Engine - Dražen Đorđević

Njegova tehnika je duboko razvijena originalnost koja se ne može sakriti. Svira gudalom, pedalama, različitim pomagalima, a sad da li tu ima i nekih synthova, kibernetičkih programa i još koječega, manje je bitno. Između ostalog, sam si konstruira i specijalne gitarske vratove, odnosno, kompletno mijenja percepciju tradicionalnog u hrabri futurizam čime potencira slojevitost i široke vidike da je gitara kao takva prevazišla ogroman tranzicijski razvoj, te kod njega nema onu standardnu funkciju zadovoljavanja uštimanih akorda u potrazi za 'pravim' tonom. Jednom mi je rekao MiKKa iz dreDDup, da Dražen umije napraviti gitaru samo za jedan nastup i onda je razbiti u entuzijazmu kreacije, a potom radi novu za naredni koncert.



Ovdje dočekuje oko 40 minuta moderne eksperimentalne sesije, prave škole baratanja gitarom u dark ambient formatu s dva bitna dijela: prvi sadrži 5 komplementarno povezanih komada (instrumentalnih, dakako) što se pretapaju jedan u drugi bez ikakvih pauza počevši samplovima nerazgovjetne gungule i meteža otvarajući soundtrack socijalno-političke, ekonomske i društvene krize uvodne teme "Disguise" uzburkavajući svakim narednim komadom jasne personifikacije opće klime. Naslovi "Mimicry", "Fabrication", "Dazzle" i "Distraction" su stavci u zajedničkom trajanju od nepunih 20-ak minuta s osvještenim zvukopisima, ponovno ponavljam, vrlo brzog drone tripa s brojnim halucinogenim slikama stvarnosti. Kad bi se primjerice iz mrtvih digli John Cage ili Karl Heinz-Stockhausen koji su 'uboli' jedno daleko sretnije vrijeme nesmiljeno stvarajući elektroakustiku, avangardu i nova muzička načela koji puta se zafrkavajući sa suštinom modernog života, shvatili bi da Dichotomy Engine nema nimalo optimističan stav prema okolini prikazujući je tmurnom i depresivnom, ocrtavajući je otprilike istom mjerom poput njih kada su perspektive bile sasvim drugačije u svijetu koji je cvao ekonomskim i industrijskim napretkom.



Drugi dio albuma čini skoro 20 minuta dugačka "Punishment", opravdana kazna, odmazda i posljedica vitlajući disonantnim horror paklovima poput beskrajnih muka i tortura što nadolaze u talasima, a svaki naredni je sve mučniji, teži i opakiji, nabijen morbidnim ambijentalnim zvukovima rasplinutog harsh noisea koji ne prestaje, a kao takav je idealan prikaz svijeta pred samu zoru još veće svjetske katastrofe. Baš kao da je znao kako neće biti bolje, nego samo lošije. Ovo je jako bogato koncipirano u toj improvizacijskoj slobodi, nimalo teško prohodno za slušanje, možda malo teže za razumijeti publici nenavikloj na drone i harsh, ali kad bi se uz sve ovo priložio i filmski dokumet stvarnosti, svima bi apsolutno bilo jasno da ovo nisu apstrakcije, konfuzije i abrazivnost kakofonije. Muzika se doživljava imaginacijom, ali za ovakav stil običnom puku su potrebne i vizualizacije. No, Dichotomy je daleko odmaknuo napravivši veliki album, ne samo što sam ga ja hvalio i polagao nade u njega još prije desetak i više godina, hvalili su ga i nekadašnji terapeut Durden (Zvjezdan Marković), te srpske kolege, a s ovime radom potvrđuje neosporna kreativna i inovativna očekivanja dosegnuvši i eksperimente Throbbing Gristle, Sonic Youth, Lustmord, te svima omiljeni drone ugaslih kraljeva Coil.
[  ]

Naslovi: 1.Disguise, 2.Mimicry, 3.Fabrication, 4.Dazzle, 5.Distraction, 6.Punishment

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 02/02/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Manifest

FRENKIE: Manifest (2024)

| 09/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veritas

P.O.D.: Veritas (2024)

| 08/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Digital Punk Years [When We Were Teens], EP

DREDDUP: Digital Punk Years [When We Were Teens], EP (2024)

| 07/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Final Construct

FUNKER VOGT: Final Construct (2024)

| 06/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Chwakka

SASSJA: Chwakka (2024)

| 05/05/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*