home > koncert > EASY STAR ALL-STARS VS ROTTERDAM SKA JAZZ FOUNDATION

kontakt | search |

EASY STAR ALL-STARS VS ROTTERDAM SKA JAZZ FOUNDATION

Prije nego počnem, smatram da je potrebno napomenuti da nisam preveliki poznavatelj niti obožavatelj muzike definirane sa dub, reagge, ska ili jazz predznacima ili sufixima. Osnove nekih od tih smjerova su tu negdje, ali ništa duboko. Stjecajem okolnosti imao sam prilike prisustvovati dvjema koncertnim atrakcijama oko kojih uvelike lepršaju ovi pojmovi. Jedni od njih su zvijezde koje su svoju slavu stekle obrađivanjem drugih izvođača u dub i reggae stilu, dok su drugi holandska banda koja putuje svijetom i zabavlja ljude svojim pjesmama.
[ easy star all-stars ]

easy star all-stars   © pedja

Zbog najava i reputacije Easy Star All-Starsa kao koncertne atrakcije poželio sam se i sam uvjeriti u istinitost ovih riječi pa sam se s još nekolicinom dobrih znalaca dub i reggae zvukovlja zaputio te večeri do Aquariusa. Osmorka sačinjena od šestorice muških i dvije ženske osobe, te saxofona, trombona, gitare, klavijatura, bubnjeva i basa istrčala je nešto iza 22h na stejdž i započela svirku prilično neočekivano. Kako su ESAS svoju dosadašnju slavu izgradili na prerađivanju tuđih (Pink floyd, Radiohead, Beatles) pjesama u dub/reagge verzije, očekivao sam, kao i mnogi te večeri da će se njihov materijal bazirati na tim pjesmama. No, započeli su, sa svoje tri autorske pjesme, koje, iako su odsvirane precizno pri odličnom zvuku, zasigurno nisu bile primjerene za uvod, jer su proizvele samo lagano gibanje prisutnih, te komešanje i upadice tipa WTF itd itd... Malo su to ublažili Beatles setom (Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band, A Little Help From My Friends, Lucy In The Sky With Diamonds), no sve do samog kraja koncerta nije bilo moguće oteti se dojmu da su krivim ulazom izgubili na kemiji i prijemu publike, pa je tako i poziv na bis bio prilično mlak, a čak ni iznimne izvedbe Radioheadovih Karma Police ili Paranoid Android ili pak klasika Pink Floyda Breathe, Time ili Money nisu mogle isprati gorki okus koji je ostao nakon ovog nastupa ESAS-a. Nisam bio prisutan na prvom navodno legendarnom njihovom prikazanju u Zagrebu, al činjenica je da neću biti ni na trećem njihovom, osim ako ne obrade u međuvremenu U2.
[ easy star all-stars ]

easy star all-stars   © pedja

Iako neosporno kvalitetni izvođači, ESAS nisu opravdali reputaciju iz jednostavnog razloga, a taj je da su njihove autorske pjesme blijede u odnosu na obrađeni materijal, i smatram nepoštenim ovakav pokušaj prevare publike među kojom je velika većina došla zbog spomenutih obrada.
[ rotterdam ska jazz foundation ]

rotterdam ska jazz foundation   © pedja

Kako bi isprali taj gorak okus koji je ostao, dva dana kasnije odlučili smo se zaputiti do Murske Sobote u dragi nam klub MIKK, gdje nam se još nije dogodio loš koncert, a Rotterdam Ska Jazz Foundation trebali su nam garantirati još jedan takav dobar provod. Iako im se ska i jazz nalaze u nazivu, ovoj instrumentalnoj sedmorki naglašene brass sekcije (truba, sax, trombon), ni drugi segmenti popularne muzike nisu strani, a ponajmanje dub i reagge, kojih smo više očekivali neku noć prije. Već pri samom izlasku na stejdž RSJF djelovali su kompaktnije i prirodnije, a s njima smo proputovali od Balkana do Rusije i od Jamajke do Kine. Svakom pjesmom sve više i više ESAS su se gubili iz sjećanja sve dok se na uz Skatalitesov Chinatown, nisu potpuno izgubili iz vida.
[ rotterdam ska jazz foundation ]

rotterdam ska jazz foundation   © pedja

Bilo bi nepravedno u ovoj priči ne spomenuti i hrvatske snage, Cherkezi United, koji su svojim ruskim punk rock baladama na najbolji mogući način otvorili večer u Murskoj Soboti.
[ cherkezi united ]

cherkezi united   © pedja

pedja // 21/02/2011

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Ne propustite RSJF večeras u KSET-u, sutra u Sarajevu, u srijedu u Rijeci, a kako su nam rekli nakon koncerta, za četvrtak bi svirali bilo gdje za noćenje i hranu, pa stoga ako imate rođendan, i sedam praznih kreveta u pričuvi, zabava Vam je zagarantirana.
Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*